Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε στο ολοκαίνουργιο Παγκύπριο που μας παραδόθηκε μετά από 75 μήνες εργασιών (και μαθημάτων υπό τους ήχους του εργοταξίου) για την αναβάθμιση του σχολείου μας. Η πολιτικός μηχανικός των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας Γιαννούλα Παπαγιάννη που είχε την ευθύνη των εργασιών μάς διαφώτισε για το έργο.

Τι ακριβώς κάνατε;

«Μεταξύ άλλων αποκατάσταση και συντήρηση των υφιστάμενων ιστορικών και διατηρητέων παραδοσιακών κτιρίων, κατασκευή νέου τριώροφου κτιρίου. Εκσυγχρονίστηκε η Σεβέρειος Βιβλιοθήκη και η Αίθουσα Τελετών. Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στην τεχνολογική αναβάθμιση αλλά και στη στατική ενίσχυση των κτιρίων».

 

Η διάρκεια του έργου και το κόστος;

«Η συμβατική διάρκεια του έργου ήταν 39 μήνες, αλλά τελικά διήρκεσε 75 μήνες εξαιτίας πολλών απρόβλεπτων. Το κόστος θα υπερβεί τα 8 εκατομμύρια ευρώ».

Δυσκολίες;

«Πρώτον, ο πολύ περιορισμένος ελεύθερος χώρος του σχολείου, έπειτα η δυσκολία πρόσβασης σε αυτό (στενοί δρόμοι) και, φυσικά, το γεγονός ότι το σχολείο ήταν σε λειτουργία καθ’ όλη την περίοδο που διεξάγονταν οι εργασίες. Η πανδημία δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τις εργασίες. Και τα απρόβλεπτα που ανακαλύπταμε σε έναν ιστορικό χώρο όπως το Παγκύπριο».

Είχατε απρόβλεπτα;

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε ένας άγνωστος μέχρι τώρα χώρος δίπλα από τον προθάλαμο της κρύπτης, ο οποίος δόθηκε για χρήση, και μια δεξαμενή νερού η οποία σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων καταχώθηκε».

Και η ιστορική κρύπτη;

«Πολύ ιδιαίτερος χώρος. Εκεί έγινε σταθεροποίηση των λίθινων τοιχωμάτων και της θολωτής οροφής και τοποθετήθηκε νέος διακριτικός φωτισμός. Οι εργασίες έγιναν με ευλάβεια: με ελαφρά μηχανήματα και συχνά με το χέρι».

Η σημασία όλων αυτών για εσάς;

«Ηταν μια πρόκληση, γιατί υπήρχαν σε κάθε φάση διάφορες αντιδράσεις και προβλήματα. Συγχρόνως, η κτιριακή κατάσταση του σχολείου καταδείκνυε ότι δεν υπήρχε περιθώριο άλλης καθυστέρησης για την αποκατάστασή του. Το ότι είμαι απόφοιτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου μού έδωσε δύναμη αλλά και πείσμα να παλέψω για την υλοποίηση του έργου. Είμαι πολύ περήφανη και πολύ ευτυχισμένη για αυτό που καταφέραμε. Ιδιαιτέρως δε για την «ανθεκτικότητα» που προσδώσαμε στο σχολείο. Γιατί η προστασία και η ανάδειξη του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας, που όλοι αποδέχονται ότι αποτελεί θησαυρό εξαιρετικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι ευθύνη όλων μας».

Και ένα μήνυμα προς τους μαθητές;

«Εχετε την ευκαιρία να φοιτάτε στο αρχαιότερο και ιστορικότερο σχολείο του τόπου, με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Θέλω να σας ευχηθώ να χαρείτε το σχολείο σας, να το χρησιμοποιήσετε με ευθύνη και σεβασμό, να απολαύσετε αυτή την ξεχωριστή, πολύτιμη διαδικασία μάθησης και έρευνας που μπορεί να σας προσφέρει και να το αφήσετε όσο το δυνατόν πιο καθαρό και ανέπαφο για τις επόμενες γενιές παιδιών».

Συνέντευξη στις Tζένιφαρ Ιβάνοβα, Αλεξάνδρα Χριστοδούλου