Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης χθες στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας (αυτό στη Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ).

Απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ των δύο σημαντικότερων σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται ν’ ανοίξει ξανά αύριο, Τετάρτη.

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης προς τον νότο της Γάζας, τη Ράφα, και το ελεγχόμενο από το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ – έχει ουσιαστικά αποκόψει τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και ελάχιστες προμήθειες υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Θα χρησιμοποιούνταν οι βόμβες στη Ράφα;

Από πλευρά τους οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι το το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, καθώς υπάρχει ο φόβος για εκατοντάδες νεκρούς από τον πληθυσμό -περίπου ενός εκατομμυρίου- που έχει διαφύγει στη περιοχή προκειμένου να προστατευτεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το φορτίο αυτό αποτελείτο «από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Εξήγησε πως ο φόβος ήταν ότι οι βόμβες θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν στη Ράφα» και «πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα».

«Εχουμε εμπλακεί σε διάλογο με το Ισραήλ με τη μορφή της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας για το πώς θα καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα και πώς θα λειτουργήσουν διαφορετικά κατά της Χαμάς εκεί από ό,τι έχουν λειτουργήσει αλλού στη Γάζα», ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο CBS News

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η ηγεσία του Ισραήλ, είναι πολύ κοντά στο να δώσει «πράσινο φως» σε μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επανεξετάστηκε και αναθεωρήθηκε, η μεταφορά ορισμένων όπλων στο Τελ Αβίβ, καθώς οι βόμβες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της επανεξέτασης, διακόψαμε φορτίο όπλων την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε, ενώ όπως ανέφερε: «Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην τελική χρήση των βομβών των 2.000 λιβρών και στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα, όπως έχουμε δει σε άλλα μέρη της Γάζας. Δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτό το φορτίο».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «για άλλες περιπτώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων των κιτ JDAM [Joint Direct Attack Munition], συνεχίζουμε την επανεξέταση», ενώ διευκρίνισε πως «καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορά επικείμενες αποστολές – πρόκειται για μελλοντικές».

«Στρατιωτική πίεση»

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ωρών: αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψου οι εκτοπισμένοι, έπειτα θα ανταλλαχθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Ισραήλ απορρίπτει την οριστική κατάπαυση του πυρός προτού η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007, «νικηθεί». Ο στρατός του διεξάγει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε «συγκεκριμένες ζώνες» στην ανατολική Ράφα, από όπου διέταξε να φύγουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Στην πόλη βρίσκονται συνολικά 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Η εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων που διατάχθηκε χθες μοιάζει να είναι το πρελούδιο της ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου για να καταστραφούν τα τάγματα της Χαμάς στο «τελευταίο» κατ’ αυτόν οχυρό της· έχει επίσης στόχο να «ασκηθεί  στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις «ισραηλινές απαιτήσεις».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να «εντατικοποιήσουν» τις επιχειρήσεις σε «όλη» τη Λωρίδα της Γάζας αν δεν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων.

Εταιρεία των ΗΠΑ στη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε χθες Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δεν αποκάλυψε για ποια εταιρεία πρόκειται, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο, ενώ το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη επιχειρεί σε ανατολικούς τομείς της Ράφας και χθες το πρωί κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης.

Σύμφωνα με τη Χααρέτς, σκοπός είναι να στερηθεί η Χαμάς τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της διέλευσης σε αυτή που χαρακτήρισε «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.