Ο δήμος Σκοπέλου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σταμάτη Περίσση, έχει επενδύσει στην προστασία του νησιού ενώ προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, προκειμένου η Σκόπελος να εξασφαλίσει συνθήκες Βιώσιμου Τουρισμού σε βάθος χρόνου.

Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες στη νέα αυτή θητεία;

Η προτεραιότητά μας παραμένει η ίδια, είναι η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για το νησί μας συνθήκες Βιώσιμου Τουρισμού σε βάθος χρόνου. Όπου η πίεση θα είναι απ΄ ότι φαίνεται πολύ μεγάλη.

Και αυτό αφορά την οικονομία, το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές και τα αναπτυξιακά έργα και τα έργα προστασίας από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα:

  • Έργα και παρεμβάσεις ολιστικής προστασίας από πλημμύρες και πυρκαγιές.
  • Υποδομές στην αποχέτευση και την ύδρευση όπου το πρόβλημα του νερού θα μεγεθύνεται με την πάροδο των χρόνων.
  • Βελτίωση και θωράκιση των Λιμανιών της Σκοπέλου και των υπολοίπων υποδομών του νησιού μας.
  • Έργα προστασίας της φύσης , ιδιαίτερα του Δάσους της Σκοπέλου, μιας και η Σκόπελος έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO, από το 1996, σαν το ποιο πράσινο νησί της Μεσογείου.
  • Διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής παράδοσης μας και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας.
  • Δράσεις και έργα προστασίας και ανάδειξης του διατροφικού πλούτου, της κουζίνας και των παραδοσιακών προϊόντων μας (Δαμάσκηνο, ελιές, κρασί, μέλι, γίδα Σκοπέλου, λευκό τυρί Σκοπέλου κ.λ.π.).

Έναρξη τουριστικής περιόδου ενόψει καλοκαιριού: Πόσο έτοιμη είναι, λοιπόν, η Σκόπελος;

Η Σκόπελος είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι επιχειρήσεις, αλλά και ο Δήμος μας, έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Με την επίλυση και του συγκοινωνιακού προβλήματος αφού θα υπάρχει πρόσβαση από τον Βόλο, από τη Θεσσαλονίκη για τη Βόρεια Ελλάδα και την ενδοχώρα των Βαλκανίων και από Μαντούδι και από Αθήνα και από Νότια Ελλάδα, πιστεύω ότι θα έχουμε μία από τις ποιο καλές τουριστικές χρονιές.

Ο Δήμος βραβεύτηκε πρόσφατα για το σύστημα πυροπροστασίας του. Ποια είναι η καινοτομία;

Ο Δήμος μας βραβεύτηκε πρόσφατα για την εγκατάσταση συστήματος πυροπροστασίας και συγκεκριμένα ενός συστήματος καμερών με το αντίστοιχο λογισμικό παρακολούθησης του Δάσους της Σκοπέλου, για την προστασία του από τις φωτιές.

Στο σύστημα αυτό έχουν άμεση και ταυτόχρονη πρόσβαση, λόγω κοινού λογισμικού, η Πολιτική Προστασία του νησιού μας καθώς και η Πολιτική Προστασία του Υπουργείου προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και άμεσος συντονισμός αντιδράσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο όταν χρειασθεί.

Στόχος μας σε αυτό το σύστημα είναι να γίνουν συμπληρωματικά έργα έτσι ώστε να καλύψουν το σύνολο του νησιού μας και να του παρέχουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία.