Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αλοννήσου μετρά ήδη 16 χρόνια ζωής. Ή, καλύτερα, 16 χρόνια προσφοράς, παιχνιδιού και εμπειριών που μένουν στο μυαλό για μια ζωή. Από το 2009 ως σήμερα, δε, έχει καταφέρει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του νησιού, με πλήθος δράσεων τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Σκιάνη και τον Γιώργο Πάτρα, παλιούς μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Αλοννήσου και πλέον φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν ενεργά ως αρχηγός κοινότητας και αρχηγός ομάδας αντίστοιχα.

Μαζί τους η Εκλέσια Μπράχα και ο Γιώργος-Αχιλλέας Μπέλλος, μαθητές της Α’ και της Γ’ Λυκείου, εκπροσωπούν τη νέα γενιά προσκόπων του νησιού που συνεχίζει με ενθουσιασμό το έργο και την παράδοση. Μιλούν για όλα: την ομαδικότητα, τον εθελοντισμό, την επαφή με τη φύση και, πάνω απ’ όλα, τη δύναμη να χτίζεις έναν καλύτερο κόσμο ξεκινώντας από τον εαυτό σου.

Τι σας ώθησε να γίνετε πρόσκοποι;

Γιάννης Σκιάνης: «Οπως συμβαίνει με πολλούς, ένα Σάββατο μιας τυχαίας εβδομάδας οι γονείς μου με έστειλαν να γίνω πρόσκοπος. Η αδερφή μου ήταν ήδη μέλος του Συστήματος Προσκόπων για αρκετά χρόνια και βλέποντας τις όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις που είχε αποκτήσει θεώρησαν πως και εγώ θα περνούσα καλά. Πολλοί πρόσκοποι ξεκινούν όταν κάποιος φίλος, συγγενής ή γνωστός τούς προσκαλέσει να φορέσουν και αυτοί το μαντίλι».

Γιώργος Πάτρας: «Αυτό που με ώθησε στον προσκοπισμό ήταν η περιέργεια. Θυμάμαι ακόμα τη σπίθα που άναψε μέσα μου όταν είδα μια προσκοπική ομάδα να παίζει φορώντας στολές και μαντίλια. Είχα μεγαλύτερα ξαδέρφια στο Σύστημα Προσκόπων και τους ρώτησα τι ακριβώς κάνουν. Μου το περιέγραψαν και έτρεξα αμέσως στη μητέρα μου για να με γράψει. Ετσι, το επόμενο Σάββατο πήγα στην πρώτη μου συνάντηση στα Λυκόπουλα. Μια δεκαετία αργότερα, θυμάμαι ακόμα κάθε λεπτομέρεια από εκείνη τη μέρα. Από τότε, κάθε Σάββατο με το μαντίλι στον λαιμό δημιουργώ αξέχαστες αναμνήσεις».

Πόσα χρόνια λειτουργεί το Σύστημα Προσκόπων Αλοννήσου;

Γ.Σ.: «Το Σύστημα Προσκόπων Αλοννήσου ιδρύθηκε το 2009 από τον Νίκο Παπαγιάννη και τη Σμάρω Ντινιακού. Συνεπώς, λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 16 χρόνια, προσφέροντας παιχνίδι, εκπαίδευση και εθελοντισμό».

Τελικά, ποια είναι η αποστολή και οι βασικές αξίες του προσκοπισμού;

Γ.Σ.: «Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική, παιδαγωγική παγκόσμια κίνηση για νέους και ενηλίκους, ανοιχτή σε όλους χωρίς διακρίσεις. Στόχος της είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των νέων – σωματική, διανοητική, κοινωνική και πνευματική – με έμφαση στην υπαίθρια ζωή και την αλληλοεκπαίδευση. Η αποστολή του προσκοπισμού είναι η διαπαιδαγώγηση των νέων με βάση ένα σύστημα αξιών ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσα από την προσωπική τους ανάπτυξη και την ενεργή κοινωνική συμμετοχή».

Γ.Π.: «Ναι. Τελικά, ο προσκοπισμός μάς μαθαίνει ομαδικότητα και συνεργασία, υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία, σεβασμό στους ανθρώπους, τη φύση και τους κανόνες, εθελοντισμό και προσφορά στην κοινότητα, αλλά και ηγεσία, ανάληψη πρωτοβουλιών, εντιμότητα, αξιοπιστία».

Ποιες ήταν οι δράσεις σας φέτος;

Γ.Σ.: «Η γεωγραφική μας θέση συχνά δυσκολεύει τις μετακινήσεις εκτός νησιού. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στη στήριξη φορέων, όπως το Ιδρυμα «Θάλασσα», ο Δήμος Αλοννήσου και η Seajets, καταφέραμε να οργανώσουμε μια πενθήμερη (αντί για διήμερη) εκδρομή στον Βόλο. Εκεί συμμετείχαμε σε επισκέψεις σε μουσεία, πεζοπορίες και δραστηριότητες όπως flying fox (εναέριο πέταγμα). Στο νησί συνεχίζουμε δράσεις όπως καθαρισμούς παραλιών και συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις με την προσκοπική μας μπάντα. Ξεχωρίζει η περυσινή δράση για τα αδέσποτα με κατασκευή γατόσπιτων από παλιά υλικά, που έδωσε στους προσκόπους γνώσεις για την επαναχρησιμοποίηση και την περιβαλλοντική ευαισθησία».

Γ.Π.: «Η αγαπημένη μου δράση φέτος ήταν αναμφίβολα η εκδρομή στον Βόλο. Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εντομολογικό Μουσείο που δημιούργησε παλιός πρόσκοπος και το Μουσείο Προσκόπων, όπου γνωρίσαμε καλύτερα την ιστορία και τις αξίες μας. Παρ’ όλο που δεν μπορέσαμε να προβάλουμε το ντοκιμαντέρ μας λόγω καιρού, αυτή η εμπειρία μάς έφερε όλους πιο κοντά».

Τρόπος ζωής

Ο προσκοπισμός δεν είναι όμως απλώς μια εξωσχολική δραστηριότητα· είναι ένας τρόπος ζωής που διαμορφώνει χαρακτήρες, ενισχύει την αίσθηση της ευθύνης και καλλιεργεί την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Η Εκλέσια Μπράχα και ο Γιώργος-Αχιλλέας Μπέλλος μιλούν για τις εμπειρίες τους, τις αξίες που πρεσβεύει ο προσκοπισμός και τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Εκλέσια Μπράχα: «Ως σήμερα έχουμε συμμετάσχει σε πολλές δράσεις εθελοντισμού –  καθαρισμούς παραλιών και άλλες τοπικές δράσεις. Εγώ ξεχωρίζω τη δημιουργία σπιτιών για αδέσποτες γάτες».

Γιώργος-Αχιλλέας Μπέλλος: «Ο εθελοντισμός για εμένα είναι τρόπος ζωής. Μέσα από αυτόν έμαθα τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς. Εμαθα να βοηθάω τον άλλον, να συνεργάζομαι, να αναλαμβάνω ευθύνες. Θα έλεγα σε όσα παιδιά το σκέφτονται πως ο προσκοπισμός δεν είναι μόνο εκδρομές. Είναι φιλίες, εμπειρίες, αξίες. Αν θέλεις να μεγαλώσεις ως άνθρωπος, έλα κοντά μας. Θα δεις τον κόσμο αλλιώς!».

Σημαντική είναι η συμβολή των προσκόπων στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως τονίζει η Εκλέσια.

«Οι πρόσκοποι συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στην προστασία του περιβάλλοντος, με πιο σημαντικούς τον καθαρισμό των δασών αλλά και των παραλιών. Με αυτές τις δράσεις δίνουμε ένα παράδειγμα στους κατοίκους για να προσπαθήσουν να κάνουν και αυτοί το ίδιο». Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιώργος-Αχιλλέας λέει ότι «ως πρόσκοπος και μαθητής έμαθα ότι ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια πράξη προσφοράς – είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι η ευκαιρία να κάνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο, ξεκινώντας από τον εαυτό σου».

Κλείνοντας, στέλνει ένα θερμό μήνυμα: «Ο προσκοπισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από εκδρομές και παιχνίδια στη φύση. Είναι μια μεγάλη παρέα, μια δεύτερη οικογένεια. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να μάθεις να συνεργάζεσαι, να προσφέρεις, να αποκτήσεις δεξιότητες και να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες. Μέσα από τον προσκοπισμό θα γίνεις πιο υπεύθυνος, πιο δυνατός, πιο άνθρωπος. Αν θέλεις να ζήσεις περιπέτειες, να γελάσεις, να βοηθήσεις, να δημιουργήσεις και να νιώσεις πως ανήκεις κάπου που μετράς, τότε ο προσκοπισμός είναι για εσένα».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο ένθετο «Το Βήμα της Αλοννήσου» του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αλοννήσου που κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» στις 15 Ιουνίου 2025.