Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ακόμα κι αν πρόκειται για επιχειρήσεις. Το «σπάσιμο» της General Motors στα τρία ακολούθησαν μόλις τρεις ημέρες αργότερα ο γιγαντιαίος ιαπωνικός βιομηχανικός όμιλος Toshiba και ο αμερικανικός κολοσσός των φαρμάκων και των προϊόντων και μηχανημάτων ιατρικής φροντίδας Johnson & Johnson.

Κάθε όμιλος έχει τους δικούς του λόγους για να θέλει να «σπάσει» σε περισσότερες εταιρείες και να μικρύνει. Κοινός στόχος τους είναι όμως ένας: να «ξεκλειδώσουν αξίες». Επειτα από δεκαετίες διαρκούς γιγάντωσης – αιώνες ακριβέστερα, διότι και οι τρεις εταιρείες ιδρύθηκαν τον 19ο αιώνα – που επικρατούσε η θεωρία ότι όσο μεγαλύτερη είναι μια εταιρεία τόσο περισσότερες συνέργειες και μείωση του λειτουργικού της κόστους μπορεί να πετύχει, οι GE, Toshiba και J&J άλλαξαν πεποιθήσεις.

Αίφνης οι επιχειρηματικοί αυτοί δεινόσαυροι σκέφθηκαν ότι οι επενδυτές δεν εκτιμούν την πραγματική τους αξία έτσι πολυσχιδείς και συγκεντρωτικοί που είναι. Και ότι αν χωριστούν σε ξεχωριστές εταιρείες εστιασμένες σε συγκεκριμένη δραστηριότητα η καθεμιά, οι μέτοχοί τους θα βγουν κερδισμένοι. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, διότι μακροπρόθεσμα… «θα είμαστε όλοι νεκροί», όπως είχε πει ο Τζον Μέιναρντ Κέινς.

Δύο στα τρία, μία στα δύο

Ετσι η Toshiba, όπως εξάλλου και η GE, θα «σπάσει» σε τρία κομμάτια. Θα αποκολληθούν από τον ιδρυθέντα το 1875 όμιλο (αρχικά ήταν τεχνολογική εταιρεία, η πρώτη ιαπωνική που κατασκεύαζε εξοπλισμό τηλεγράφου) οι κλάδοι των ενεργειακών υποδομών και των συσκευών ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξαρτημάτων και θα αποτελέσουν δύο ξεχωριστές εταιρείες με άλλες επωνυμίες. Στην επωνυμία Toshiba θα μείνουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Σχεδόν ταυτόχρονα με την Toshiba, η Johnson & Johnson, η οποία ιδρύθηκε το 1886 ως κατασκευάστρια αποστειρωμένου χειρουργικού εξοπλισμού αλλά και προϊόντων οικιακού καθαρισμού, ανακοίνωσε ότι χωρίζεται στα δύο. Η μία εταιρεία υπό νέα επωνυμία θα εστιάσει τις δραστηριότητές της στην παραγωγή προϊόντων ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι επίδεσμοι Band-Aids ή το στοματικό διάλυμα Listerine, και στην παραγωγή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η δεύτερη εταιρεία, η οποία και θα διατηρήσει την επωνυμία J&J, θα επικεντρωθεί στην παρασκευή συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.