Την ώρα που ξεκινούσαν δειλά να επανέρχονται οι αμοιβές, ήλθε η πανδημία του κορωνοϊού η οποία δεν ανέκοψε απλώς την επάνοδο των μισθών, αλλά τους οδήγησε σε πισωγύρισμα και σε νέες απώλειες.

Παρά τη διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό εντός του 2022, έρευνες δείχνουν ότι οι μέσοι μισθοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Την ίδια ώρα η ακρίβεια καλπάζει, «ροκανίζοντας» το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ η ΓΣΕΕ – ως αντιστάθμισμα – ζητεί την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων να επελαύνει εδώ και μήνες στη χώρα μας.

Μάλιστα η Συνομοσπονδία προτείνει, μετά την υιοθέτηση των 751 ευρώ, να ακολουθήσει η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ.

Πάντως όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μέσο επίπεδο των μισθών στη χώρα μας θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 τον Ιανουάριο του 2023. Δηλαδή, τότε θα διαμορφωθεί στα 1.195 ευρώ (μεικτά), ποσό που αντιστοιχούσε στους μισθούς του Δεκεμβρίου του 2019, δύο μόλις μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Αντιστοίχως, η ελληνική οικονομία – ως προς το ύψος του ΑΕΠ – θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 επίσης στις αρχές του 2023.

Οι απώλειες του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης μισθωτών έφτασαν το 2,5% στη διάρκεια της πανδημίας. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με μελέτη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), οφειλόταν κυρίως στη μείωση των ωρών εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη της Oxford Economics (Μάιος 2021), το μέσο επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας στο τέλος του 2022.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη των πανεπιστημιακών Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση (διδάκτορα του ίδιου πανεπιστημίου που ανέλυσε το επίπεδο των μισθών και τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας).

Ενας επιπλέον λόγος που θα συμβάλει στην καθυστερημένη επάνοδο των μισθών είναι η αυξημένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (ελαστικό οκτάωρο, μη αμειβόμενη υπερωρία, ατομική συμφωνία, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.λπ.).