Βασικός πυλώνας άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη ο οποίος καθορίζει σε μέγιστο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία ενός κράτους είναι αδιαμφισβήτητα η φορολογική πολιτική.

Οποια κοινωνική παροχή, καθώς επίσης και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει σημείο αναφοράς στα έσοδα, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από φόρους και τέλη.

Την τελευταία δεκαετία ο πολίτης με όποια ιδιότητα έχει (μισθωτός, συνταξιούχος, αγρότης, επαγγελματίας) βλέπει το εισόδημά του να φθίνει.

Αντίθετα, διαπιστώνει ότι οι υποχρεώσεις του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται και παράλληλα μειώνονται επικίνδυνα οι παροχές της πολιτείας προς αυτόν, παροχές που έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, αν σταθούμε στις ανύπαρκτες περιπολίες και στις καταγγελίες των αστυνομικών για τις υποδομές που παρέχονται και έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση της εγκληματικότητας.

Ετσι λοιπόν αναζητά ρυθμίσεις για τα χρέη του όχι μόνο στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και σε οργανισμούς που παρέχουν ρεύμα και τηλεπικοινωνίες καθώς και στα τραπεζικά ιδρύματα. Καλείται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που φαντάζει άλυτο. Πώς είναι δυνατόν με το υπάρχον εισόδημα, που είναι μικρότερο από το περσινό, να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις αλλά να είναι και συνεπής στις όποιες ρυθμίσεις που έχει ενταχθεί γιατί το περσινό μεγαλύτερο εισόδημα δεν τον είχε καλύψει. Στη λογική αυτή λοιπόν είναι χρήσιμο να καταγράψουμε πραγματικά γεγονότα εν όψει της νέας χρονιάς που αναδεικνύουν τις παθογένειες και την έλλειψη σχεδιασμού της οικονομίας.

Η ομολογουμένως αυξημένη βεβαίωση φόρων δεν αποτυπώνεται και σε αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων, με αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 9,08 δισ. ευρώ το 2000, δηλαδή πριν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στα 32,45 δισ. το 2009, πριν από την έναρξη των μνημονίων, για να κλείσουν φέτος πάνω από τα 103 δισ.

Η αδυναμία είσπραξης των ληξιπροθέσμων δεν έχει να κάνει με τη βούληση είσπραξης αλλά με τη σύνθεση των οφειλετών γιατί από τον πίνακα προκύπτει ότι από τα 103 δισ. του συνόλου πάνω από τα 80 δισ. οφείλονται από το 0,15% των οφειλετών, όταν 3.450.000 ΑΦΜ, δηλαδή το 87,7% των οφειλετών, χρωστούν συνολικά μόνο 2,3 δισ. που αντιστοιχεί στο 2,4 % του συνόλου των ληξιπροθέσμων.

Οι οφειλέτες που δημιουργούν τα πιο πάνω ληξιπρόθεσμα, από ένα εκατομμύριο το 2010 σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 4,3 εκατομμύρια.

Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην αναλογία εμμέσων και άμεσων φόρων. Οι έμμεσοι φόροι, που αποτελούν το 67% των εσόδων, είναι οι άδικοι φόροι που καταβάλλονται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το οικονομικό επίπεδο του καταναλωτή (καύσιμα, καπνικά προϊόντα, ΦΠΑ κ.λπ.).

Τα τεκμήρια διαβίωσης που στην ουσία δηλώνουν αδυναμία ελέγχου της πολιτείας και που ευθύνονται για τον αποκλεισμό ευπαθών ομάδων από μερίσματα και επιδόματα καθώς επίσης και στη βεβαίωση φόρων σε πολίτες ακόμη και με μηδενικό εισόδημα, είναι διαμορφωμένα επάνω στα εισοδήματα του 2010.

Οι φόροι περιουσίας που καταγράφουν αύξηση 403% την τελευταία δεκαετία σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχουν ως αποτέλεσμα οι αποποιήσεις κληρονομιάς από 29.199 που ήταν το 2013 να αναμένονται φέτος να προσεγγίζουν ή και να ξεπεράσουν τις 200.000.

Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε τους πειραματισμούς και τις συχνές αλλαγές του φορολογικού και ασφαλιστικού πλαισίου, την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι, υπάλληλοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες κ.λπ.) που είχαν προσφύγει και ζητούσαν να χαρακτηριστούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, την υποβάθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε και γνωρίζουμε ότι πάντα δημιουργεί χαλαρότητα, τότε δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε και το δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται αλλά και την έλλειψη προτάσεων και σχεδίων που θα μας κάνουν να αισιοδοξούμε.

Ο κ. Γιάννης Χαντζησαλάτας είναι εκπρόσωπος των εφοριακών Αττικής και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΟΥ.