Στην πρώτη σύσκεψη της Φώφης Γεννηματά με τους επιτελείς της, αμέσως μετά την εκλογή της στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς, η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη, αλλά όχι πανηγυρική. Βεβαίως, η ικανοποίηση, τόσο για τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία όσο και για την «καθαρή εντολή» που δόθηκε, ήταν εμφανής. Ωστόσο, η ίδια, έχοντας επίγνωση των δύσκολων βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ζήτησε οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλά και να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός. «Οι μηχανές πρέπει να δουλέψουν στο φουλ σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη δυναμική που υπάρχει ανταποκρινόμενοι στο αίτημα ενότητας και πολιτικής αντεπίθεσης που έστειλαν οι πολίτες με τη συμμετοχή τους» ανέφερε.
Στο τέλος της σύσκεψης τα αποκαμωμένα από την προεκλογική περίοδο στελέχη βρέθηκαν στην αφετηρία ενός ακόμη αγώνα δρόμου. Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί ο οδικός χάρτης για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα και να έχουν συγκροτηθεί τα όργανα που θα αναλάβουν την ευθύνη της υλοποίησής του. Παράλληλα, ως άμεση προτεραιότητα, τέθηκε η λειτουργία ενός άτυπου οργάνου στη Βουλή που θα επιτρέψει τον κοινό βηματισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Το μέτωπο της Βουλής

Το μέτωπο της Βουλής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη Φώφη Γεννηματά αφού, όπως εκτιμά, εκεί θα δοθούν το προσεχές διάστημα «οι μεγάλες πολιτικές μάχες». Η διαφορετική στάση που κράτησαν στη διάσκεψη των προέδρων, στο θέμα της αναβολής της συνεδρίασης για την υπόθεση Καμμένου, οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλλης, αν και υποβαθμίστηκε, προκάλεσε έντονο προβληματισμό που εκφράστηκε σε ευρεία σύσκεψη κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει αλλά και από τις συνομιλίες Γεννηματά – Θεοδωράκη, που πλέον δεν αποτελούν είδηση, αφού πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, προκύπτει ότι ο συντονισμός των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων θα γίνεται σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο αφορά τη συνεργασία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συζητούν τη γενική γραμμή πλεύσης. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη συγκρότηση ενός άτυπου οργάνου στο οποίο θα καθορίζονται «οι λεπτομέρειες των δράσεων και των πρωτοβουλιών που θα εκδηλώνονται». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άτυπο αυτό όργανο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ανδρέας Λοβέδρος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δαννέλης και ενδεχομένως ο Σπ. Λυκούδης. Ηδη, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Μαυρωτάς βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολιτευτική τακτική θα εξακολουθήσει να κινείται «σε υψηλούς τόνους» στη βάση του μοντέλου της πρόσφατης τραγωδίας στη Δυτική Αττική αλλά και των καταστροφών από τη θεομηνία στη Σύμη και τον σεισμό στην Κω. Εντοπισμός και καταλογισμός ευθυνών της κυβερνητικής ολιγωρίας αλλά και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Υψηλοί τόνοι θα κρατηθούν και στη συζήτηση της Δευτέρας για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία. «Θα χτυπήσουμε τον Καμμένο, αν και ξέρουμε ότι με τον Τσίπρα έχουν αγκαλιαστεί και θα πάνε μαζί μέχρι τέλους» αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, ενώ άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ σχολιάζουν θέλοντας να δείξουν τον εναγκαλισμό Καμμένου – Τσίπρα ότι «η «Αυγή» κοντεύει να γίνει εφημερίδα του Καμμένου».

Συζητήσεις για τα όργανα

Το ζήτημα που απασχολεί τις συζητήσεις που κάνει αυτό το διάστημα η Φώφη Γεννηματά αφορούν την αποκρυστάλλωση του οδικού χάρτη προς το συνέδριο του νέου φορέα και τα όργανα που θα αναλάβουν τον υλοποιήσουν. Η κυρία Γεννηματά, πέραν της συνεχούς επαφής με τον Σταύρο Θεοδωράκη, έχει σειρά επαφών με τους βασικούς παίκτες του εγχειρήματος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Από τις συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, «σε καλό κλίμα», προκύπτει ότι θα δημιουργηθούν δύο επιτελικά όργανα.
Το πρώτο, η Πολιτική Γραμματεία, επί της ουσίας θα αντικαταστήσει τη σημερινή διάσκεψη των επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων της ΔΗΣΥ και θα έχει την αρμοδιότητα να χαράζει τη γραμμή πλεύσης για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Στην Πολιτική Γραμματεία, που θα είναι ολιγομελής, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το δεύτερο, η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, θα αποτελείται από περισσότερα άτομα και η σύνθεσή του θα αποτυπώνει τη διάθεση για κοινή πορεία, πλουραλισμό και ανανέωση, αιτήματα που προβάλλονται από τους συνυποψηφίους της κυρίας Γεννηματά.
Το συνέδριο τοποθετείται χρονικά την άνοιξη του 2018. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι, παρά τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν κατά τη διαδικασία σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν σε θέματα φυσιογνωμίας και πολιτικής στρατηγικής, δεν θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερες αναταράξεις. «Κανείς δεν πρόκειται για λόγους προσωπικής στρατηγικής, ακόμη και αν το θέλει, να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια. Ξέρει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θέληση διακοσίων πολιτών και ξέρει ότι αν αποτύχει το εγχείρημα, η επόμενη ημέρα θα είναι όχι ένας από εμάς αλλά ο Αλ. Τσίπρας» αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη.

Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης

Τη Δευτέρα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά για να τη συγχαρεί για την εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Λίγο αργότερα με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή της κυρίας Γεννηματά να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Η στάση του Πρωθυπουργού δημιούργησε την εντύπωση ότι υπήρξε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα μια πρώτη διερεύνηση προθέσεων για ενδεχόμενη συνεργασία και ότι υπήρξε ένα σπάσιμο των πάγων που διέπουν τις σχέσεις των δύο κομμάτων.

«Ηταν ένα τυπικό τηλεφώνημα. Δεν μου έγινε κανένα άνοιγμα. Από τα όσα αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός εμένα δεν μου είπε τίποτε» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στους στενούς συνεργάτες της. Στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τα «επικοινωνιακά κόλπα». Οτι ο κ. Τσίπρας, αν και ταυτισμένος με τον Καμμένο, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι επιδιώκει την πολιτική συνεργασία με την Κεντροαριστερά. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου να συντηρεί μέσω δηλώσεων υπουργών θέματα όπως αυτό της επαναφοράς στη Βουλή μιας βελτιωμένης πρότασης για τον εκλογικό νόμο που θα ικανοποιεί το αίτημα για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Ωστόσο, τα μηνύματα που εκπέμπουν στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ είναι ότι «δεν πρόκειται να παίξουμε τον ρόλο κομπάρσου σε κακοστημένα παιχνίδια». «Αν ο κ. Τσίπρας θέλει συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, πολύ ευχαρίστως, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει από μηδενική βάση με τη συμμετοχή και των άλλων κομμάτων, προσθέτουν.
Σε κάθε περίπτωση, η γραμμή «του διακριτού ρόλου και της αυτόνομης πορείας δεν εγκαταλείπεται». Και στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή γραμμής πλεύσης. Το ζητούμενο είναι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «η πολιτική σταθερότητα αλλά και η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Είναι μια δύσκολη εξίσωση που η επίλυσή της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές.

Για πρώτη φορά εκτίμηση για διψήφιο ποσοστό στις κάλπες

Η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής και η δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis, που δημοσίευσαν τα «Νέα του Σαββατοκύριακου». Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση ψήφου για ΔΗΣΥ/νέο φορέα είναι διψήφια και ανέρχεται στο 12,5%. Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται, για πρώτη φορά, στην πρώτη θέση στον πίνακα με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, έχοντας ποσοστό θετικής γνώμης που φτάνει το 44%. Μάλιστα το ποσοστό δημοτικότητας της κυρίας Γεννηματά τον προηγούμενο μήνα, την περίοδο δηλαδή της κορύφωσης του προεκλογικού αγώνα για την ηγεσία, παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 9%. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα ένα 31% των πολιτών δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει τον νέο φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των ποσοστών του νέου φορέα δεν επηρεάζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Και τα δύο αυτά κόμματα ενισχύθηκαν έστω και οριακά συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως σε βάρος μικρότερων, όμορων κομμάτων. Η ΝΔ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα σε όλους τους εκλογικούς δείκτες. Στην εκτίμηση ψήφου έχει ποσοστό 35,6%% έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΔΗΣΥ/νέος φορέας με 12,5%, η Χρυσή Αυγή (7,4%), το ΚΚΕ (6%), η Ενωση Κεντρώων (3,1%), οι ΑΝΕΛ (2,6%) και το Ποτάμι (1,5%). Η ΝΔ έχει προβάδισμα και στην παράσταση νίκης (68%) ενώ ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα στον δείκτη «πρωθυπουργησιμότητας». Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 23% των ερωτηθέντων, έναντι 16% του Αλ. Τσίπρα.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει μια αργόσυρτη αλλά σταθερή διαδικασία ανάκαμψης του γενικού κλίματος και των οικονομικών προσδοκιών. Σήμερα, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη θετική κατεύθυνση κινείται στο 20%. Ηταν στο 8% στις αρχές της χρονιάς. Ταυτόχρονα όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση έχουν περιοριστεί από το 87% στο 72%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινωνία καταγράφεται ένα πλειοψηφικό αναπτυξιακό αίτημα για να βγει η χώρα από τη στασιμότητα και οι πολίτες από την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα κριθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί την επόμενη περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ