Η κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να γαντζώνεται επικοινωνιακά στην επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, έστω και αν το ιστορικό της αποτύπωμα προφανώς και δεν σχετίζεται με τις αναφορές του Μπαράκ Ομπάμα στη λιτότητα και στο χρέος, αλλά πολύ περισσότερο στο βίντεο των 92» από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και στην ομιλία που εκφώνησε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος».
Με την αναχώρησή του από την Αθήνα, οι προβολείς έσβησαν και ο κ. Τσίπρας με τη στενή ομάδα που τον περιβάλλει έμειναν και πάλι μόνοι τους με τις εκκρεμότητες.
Φτάνοντας στο Βερολίνο για τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και την άτυπη σύνοδο της Παρασκευής με τους ευρωπαίους ηγέτες, ο αμερικανός πρόεδρος ούτε στο χρέος αναφέρθηκε, ούτε και στην Ελλάδα εν γένει. Οι προτεραιότητές του εκεί ήταν άλλες και φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι συζητήσεις με την κυρία Μέρκελ γίνονται με διαφορετικούς όρους.
Το μεγάλο ζήτημα, κατά την εκτίμηση διπλωματικών και πολιτικών πηγών, αφορά τα πραγματικά αποτελέσματα της επίσκεψης. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η προσοχή θα έπρεπε να εστιάζεται σε διαφορετικά σημεία, πέραν του προφανούς επικοινωνιακού δώρου για τη χώρα.
Ενα από αυτά τα σημεία που αφορούν την παρουσία και παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, το οποίο ενισχύεται και από την παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη προτού καλά-καλά αναχωρήσει ο κ. Ομπάμα για το Βερολίνο, ήταν η έμφαση που ο ίδιος έδωσε στην ανάγκη ταχείας επίλυσης του Κυπριακού. Από ελληνικής πλευράς, οι διαθέσεις της κυβέρνησης δεν φάνηκε να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση ή με την ίδια ταχύτητα.
Το άλλο στοιχείο που επισημάνθηκε ήταν η «σύμπτωση» της παρουσίας του κ. Ομπάμα στην Αθήνα με τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα μετά την επικράτηση φιλορωσικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Μολδαβία. Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, τα αποτελέσματα αυτά είχαν προεξοφληθεί στην Ουάσιγκτον και υπό αυτήν την έννοια η παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα εξυπηρετούσε έναν ακόμη σκοπό: να επισημανθεί με τον κομψότερο δυνατό τρόπο η αμερικανική βούληση για διατήρηση της επιρροής στην περιοχή, η οποία θεωρείται πλέον νευραλγικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην ενέργεια. Δεν πέρασε απαρατήρητο σε αυτό το πλαίσιο ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο ο κ. Ομπάμα επέμεινε είτε στη διατήρηση του καθεστώτος κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, είτε στο «δικαίωμα των Ουκρανών να επιλέγουν τη μοίρα τους», τα οποία ο κ. Τσίπρας έκανε πως δεν άκουσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ