Μια νέα περίοδος ξεκινά για τη Νέα Δημοκρατία με τη συμπλήρωση των «111 ημερών» από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έως την Κυριακή του Πάσχα, καθώς η προοπτική της εξουσίας διαμορφώνει νέα δεδομένα και την οδηγεί πλέον σε πιο επιθετική στρατηγική με έμφαση, πέρα από το κυβερνητικό πρόγραμμα, στην ικανότητα για αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και πιστωτών, η δραματική κατάσταση στην οικονομία με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Επιθετική τακτική
Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα στήνουν το σκηνικό του καλοκαιριού του 2015, ενώ η αύξηση του πακέτου μέτρων από 5,4 δισ. ευρώ σε 9 δισ. ευρώ μετατρέπει «τη δήθεν κόκκινη γραμμή σε θηλιά για την οικονομία και τους Ελληνες».
Με βασικό επιχείρημα να φύγει από την εξουσία «η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης», όπως τη χαρακτηρίζει πλέον σε κάθε ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να πείσει για την ανάγκη να στηριχθεί περαιτέρω η ΝΔ, εμμένοντας και στο αίτημα για εκλογές.
Σε μια περίοδο ραγδαίας φθοράς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της σημαντικής πτώσης της δημοφιλίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα, ώστε να γίνει πιο ηχηρό το κεντρικό του σύνθημα: «Φύγετε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, πολιτικός χωρίς ιδεολογικά συμπλέγματα, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί το πολιτικό περιβάλλον για να αποδυναμώσει την κυβέρνηση και κατά συνέπεια να ενισχύσει την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία.
Ουδείς όμως γνωρίζει και στο επιτελείο του πόσο μπορεί να διαρκέσει η περίοδος αναμονής, καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν ούτε το ένα σενάριο, δηλαδή πρόωρες εκλογές, ούτε το άλλο, δημοψήφισμα, ούτε και το τρίτο, να κλείσει δηλαδή κάποια στιγμή η συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα και έχουμε και πρόταση»
μεταδίδουν από τη Συγγρού και δεν αποκλείουν το σενάριο ο κ. Τσίπρας να αναζητεί «πόρτα εξόδου» και διαφυγής.
Ενα τέτοιο σενάριο όμως δεν είναι κακό για τον κ. Μητσοτάκη και θα αποτελούσε «σωτηρία» για τη χώρα, καθώς στην ηγετική ομάδα πιστεύουν ότι «όσο πιο γρήγορα εγκαταλείψει την εξουσία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Η ζημιά ήδη είναι τεράστια».
Με κυρίαρχη εκτίμηση στη «γαλάζια» ηγετική ομάδα ότι οι 15 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν επιφέρει σοβαρές διαφοροποιήσεις στους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς, ενώ τα κόμματα δεν διατάσσονται πλέον απολύτως γραμμικά (αριστερά – κέντρο – δεξιά), ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια η πρόταση της ΝΔ να γίνει γνωστή και κατανοητή, αλλά και να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Θετικό στίγμα
Το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ δεν θα εξαντλείται στον αρνητισμό, αλλά θα έχει θετικό στίγμα, καθώς ο στόχος δεν είναι το κόμμα και ο κ. Μητσοτάκης να καρπωθούν την αρνητική ψήφο, αλλά επιζητούν τη θετική ψήφο των πολιτών.
Το 10ο συνέδριο της ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα και η ολοκλήρωση της επιχείρησης οργανωτικής ανασυγκρότησης για μια «ΝΔ από την αρχή» κατά την προεκλογική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, σηματοδοτούν την έναρξη της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του κ. Μητσοτάκη για την αλλαγή του κυβερνητικού status quo.
Το σχέδιο αυτό, υπό το σύνθημα «Φύγετε» για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει στον πυρήνα της το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο είναι η λεγόμενη «Συμφωνία Αλήθειας» που αποτελεί και το πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με θεμελιώδεις αρχές την ελευθερία και την αλληλεγγύη, στην κυβερνητική πρόταση κυριαρχούν τα 5 Α: Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αξιοπρέπεια, Αριστεία και Αξιοπιστία.
Η ΝΔ εισέρχεται στα… πολιτικά αχαρτογράφητα νερά, με κεντρικό της αφήγημα τη «Νέα Ομαλότητα» και όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης «η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει». Ως εκ τούτου, δίνει έμφαση σε ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες και μιλάει για την ανάγκη ένωσης δυνάμεων για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία.
Ο κεντρικός στόχος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει αποφασιστεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, είναι να συγκροτηθεί, όπως λένε, «μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής».
«Εκφραστής του μέτρου»
Η ΝΔ φιλοδοξεί και πιστεύει ακράδαντα ότι θα γίνει ο κύριος εκφραστής του χώρου «της λογικής, της δημιουργίας, του μέτρου και της ευρωπαϊκής ομαλότητας». «Η μεσαία τάξη, οι άνεργοι, οι νέες γενιές, προσβλέπουν σε μια προοπτική στο μέλλον, σε μια »νέα ομαλότητα» που υπερβαίνει τα παραδοσιακά ιδεολογικά προτάγματα» σημειώνουν στη ΝΔ και επιμένουν ότι οι πολίτες «επιθυμούν τον πραγματισμό των απτών αποτελεσμάτων και όχι τις δημαγωγικές ή ιδεοληπτικές χίμαιρες».
Σε αυτή τη μεγάλη, πλατιά, κοινωνική πλειοψηφία χωρούν, σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, πολίτες από όλους τους χώρους, όσοι αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί, αφού οι μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές έχουν αμβλυνθεί.

Με όπλο το νέο πρόγραμμα του κόμματος
«Η όποια συμφωνία δεν θα περιορίζεται απλώς στην εφαρμογή της»

Οχημα για τη δημιουργία της νέας κοινωνικής συμμαχίας είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ένα πρώτο δείγμα του οποίου παρουσιάστηκε στο συνέδριο του κόμματος.

«Το πρόγραμμα περιέχει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές»
μεταδίδουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ και σημειώνουν ότι υπό τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη, για τις προτάσεις αυτές εργάστηκαν επί δύο μήνες δεκάδες τεχνοκράτες και έγινε μια επιλογή μεταξύ τουλάχιστον 400 προτάσεων που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα.
Ηδη έχουν τεθεί σε διαβούλευση 25 προγραμματικές προτάσεις που βασίζονται, όπως τονίζουν στη ΝΔ, στους άξονες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και όπως υπογραμμίζεται από την ηγετική ομάδα πρόκειται για προτάσεις «που δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα, προσελκύουν επενδύσεις, αυξάνουν τον εθνικό πλούτο, κάνουν πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο, απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους, χτίζουν μια σύγχρονη εκπαίδευση και καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή».
Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «είναι εθνικό και αναπτυξιακό, υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλώς στην εφαρμογή της».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, που θεωρεί ότι ακόμη και αν κλείσει η συμφωνία με αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει ο φόβος να μη λειτουργήσει εξαιτίας των νέων φόρων, εμμένει ότι το «κλειδί» για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο είναι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, σημειώνει ότι πριν από τις εκλογές η ΝΔ θα κάνει καθαρούς λογαριασμούς με την τρόικα και τους πολίτες για ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί πέρα από τον ελληνικό λαό και στους πιστωτές, από τους οποίους η ΝΔ θα ζητήσει μια συμφωνία με λιγότερους φόρους και δαπάνες και πιο τολμηρή σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Φιλοδοξίες
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ πιστεύουν ότι «όσο πιο γρήγορα εγκαταλείψει την εξουσία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Η ζημιά ήδη είναι τεράστια».

Ο κεντρικός στόχος στη ΝΔ είναι να συγκροτηθεί «μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής».

«Η μεσαία τάξη, οι άνεργοι, οι νέες γενιές, προσβλέπουν σε μια προοπτική στο μέλλον, σε μια ‘‘νέα ομαλότητα’’ που υπερβαίνει τα παραδοσιακά ιδεολογικά προτάγματα» σημειώνουν στη ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ