Αν ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας της προσαρμογής για την κυβέρνηση και της αρχικής συμφωνίας με τους δανειστές της, ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της σκληρής διαπραγμάτευσης. Και αν οι συνεδριάσεις του Eurogroup τον Φεβρουάριο ήταν κρίσιμες, οι συνεδριάσεις του Μαρτίου θα είναι καθοριστικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Από τη Δευτέρα αναμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να εξειδικεύσει όλες τις… δημιουργικές ασάφειες του κ. Βαρουφάκη» τόνιζαν στο «Βήμα» αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.«Πρέπει όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στη συμφωνία-γέφυρα να εξειδικευθούν, κατά τρόπο τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. Βήμα προς βήμα και παράγραφο προς παράγραφο» σημειώνουν, για να αξιολογηθούν από τους θεσμούς και να επικυρωθούν από το Eurogroup του Μαρτίου.
Από αύριο λοιπόν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία ανταλλαγής e-mail μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των «θεσμών» για:
  • Τις αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την «εξάλειψη των παράλογων εκπτώσεων».
  • Τα συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τις αλλαγές στη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και την κατάργηση της φορολογικής αμνηστίας.
  • Τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
  • Τις νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τα «κόκκινα» δάνεια.
  • Τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στα κονδύλια των υπουργείων.
  • Τον κατάλογο με τις αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, αλλά και εκείνων που εγκαταλείπονται.
Εφόσον όλες αυτές οι ρυθμίσεις κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα υπάρξει μια έκθεση προς το Eurogroup, με την οποία θα ενημερώνονται όλες οι χώρες της ευρωζώνης ότι μπορεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, που θα είναι η ολοκλήρωση του (τρέχοντος) προγράμματος και η οριστική συμφωνία-γέφυρα που ζητεί η κυβέρνηση.
«Αν όλα αυτά εξελιχθούν ικανοποιητικά, τότε ίσως μπορέσει να ανοίξει και κάποια γραμμή χρηματοδότησης από τα τέλη Μαρτίου για να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της» παρατηρούν κοινοτικές πηγές. «Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει ούτε ένα σεντ» προσθέτουν.
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον αφελείς» τις απόψεις που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, ότι θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα η ΕΚΤ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν ή του ΔΝΤ.
Οπως σημειώνουν, οι τρεις «θεσμοί» βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση από την πρώτη ημέρα που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση στην Ελλάδα και εξακολουθούν να τη διαχειρίζονται από κοινού, μοιράζοντας μάλιστα μεταξύ τους τους ρόλους. «Πότε παριστάνει τον κακό ο κ. Ντράγκι και πότε η κυρία Λαγκάρντ, σπανιότερα ο κ. Γιούνκερ. Αλλά πάντα σε συνεννόηση» προσθέτουν.
Για να υπάρξει λοιπόν οριστική συμφωνία και να ανοίξουν οι «κάνουλες» των δανειστών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο δεύτερος κύκλος της διαπραγμάτευσης που ξεκινά από αύριο. Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι δανειστές θέτουν δύο προϋποθέσεις:

1.
Τα σημειώματα της ελληνικής κυβέρνησης να εκπέμπουν συνέπεια και αξιοπιστία και όχι τη διάθεση να ροκανιστεί απλώς ο χρόνος. Και οπωσδήποτε να αποφευχθούν ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν μονομερείς.

2.
Να σταματήσουν οι «εμπρηστικές» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προκαλούν εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και στη Φρανκφούρτη και δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης. «Θα βοηθούσε να φιμώνατε για λίγο τον κ. Βαρουφάκη» τόνιζαν χαρακτηριστικά την Παρασκευή οι Βρυξέλλες.
«Οι θεσμοί σεβάστηκαν την Ελλάδα και εξακολουθούν να τη σέβονται, όπως και τη νέα κυβέρνηση. Θα πρέπει τώρα να αποδείξει και η νέα κυβέρνηση ότι σέβεται τους θεσμούς» είναι το μήνυμα που έφθασε στο Μαξίμου από πολλές και διαφορετικές πηγές της Ευρώπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ