Η κυβέρνηση βάζει πλώρη να τελειώνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις υποχρεώσεις του μνημονίου ως τις 17 Μαρτίου, καθώς το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη (πάνω από 1,2 δισ. ευρώ) διασφαλίζει ότι δεν θα απαιτηθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2014-2015.
Ωστόσο, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να εκταμιευθούν οι τελευταίες δόσεις της βοήθειας (εκκρεμούν 12,8 δισ. ευρώ), απομένει να υλοποιηθούν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα απελευθερώσει τις αγορές και σε καμία περίπτωση δεν θα «εξοκείλει» στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου η τρόικα θα έχει φύγει και μετά τις κάλπες τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης θα πάρουν οι Ευρωπαίοι για τη μεγάλη συμφωνία της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα τις 12 δράσεις που έχουν κολλήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και από την εφαρμογή των οποίων εξαρτάται απολύτως η καταβολή του πακέτου των δόσεων που απομένουν. Πού λοιπόν έχουμε κολλήσει;

1.
Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας για 15 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε την τρόικα στις 24 Δεκεμβρίου για τις υποθέσεις και πρέπει ως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων.

2.
Στην προετοιμασία του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τη διετία 2014-2015 που έχει ολοκληρωθεί ως κείμενο από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του, καθώς εκκρεμεί η ποσοστικοποίηση των στόχων έπειτα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

3.
Στον έλεγχο των τελωνείων και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές παρακολούθησης της κίνησης και των πληρωμών εκτελωνισμού των εμπορευμάτων, όπου έχει διαπιστωθεί όργιο φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

4.
Στη μεταφορά εκατοντάδων αναξιοποίητων ακινήτων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ενιαίο Ταμείο Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ) ώστε να προετοιμαστεί η πώλησή τους. Η δράση αυτή έπρεπε να ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

5.
Στο χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την «πλήρη ευθυγράμμισή» τους με τις τιμές της αγοράς ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα υπερφορολόγησης που δημιουργούνται στην αγορά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ όλα την επιβολή φόρου υπεραξίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι επί αυτού του κρίσιμου για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και την αναζωογόνηση της οικοδομής ζητήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί να «παγώσουν» οι τιμές ως και το 2016, αλλά το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην εξίσωση των τιμών της Εφορίας με τις τιμές της αγοράς.

6.
Στην καθιέρωση πιο αυστηρών κυρώσεων, πέραν της μη καταβολής επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε φορείς της γενικής κυβέρνησης οι διοικήσεις των οποίων αγνοούν επιδεικτικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι κυρώσεις, κατά τις πληροφορίες, θα προβλέπουν την αποπομπή διοικήσεων, ακόμη και το κλείσιμο των φορέων που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Οι κυρώσεις θα προβλέπονται στον νόμο για το δημόσιο λογιστικό το οποίο έχει αποσταλεί στην τρόικα και αναμένονται τα σχόλιά της.

7.
Στην τροποποίηση (με νόμο) των διατάξεων του δημοσιονομικού συμφώνου με σκοπό την καθιέρωση ενός «δομικού κανόνα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης». Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή, η οποία σημειωτέον φαίνεται να υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στην τροποποίηση του νόμου του δημοσίου λογιστικού. Το νομοσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην τρόικα και αναμένονται σχόλια.

8.
Στη δημοσίευση του αριθμού των προσλήψεων ανά τρίμηνο στο Κοινοβούλιο και στη σύσταση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

9.
Στην αναθεώρηση του νόμου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι «η τρόικα έχει αξιολογήσει τις προτεινόμενες αλλαγές και έχει συμφωνήσει» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά το νομοσχέδιο δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή καθώς υπάρχουν ενστάσεις από το ΠαΣοΚ για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

10.
Στη σύνταξη μελέτης για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων, στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αμοιβών των μηχανικών και στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος σε συνεργασία με την τρόικα για τη δήθεν –όπως χαρακτηρίζεται –«απελευθέρωση» των ελεγκτών και αναλογιστών.

11.
Στην αλλαγή του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων, στην κατάργηση της δωδεκαετίας και στην καθιέρωση της τριετίας ως ελάχιστης προστασίας στις νέες μισθώσεις.

12.
Στην απελευθέρωση της αγοράς με την υιοθέτηση του πακέτου των αλλαγών που έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ, το οποίο έχει υιοθετήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αλλά αντιδρούν για την επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και για την πώληση φαρμάκων (μη συνταγογραφούμενων) από τα περίπτερα και τα σουπερμάρκετ οι φαρμακοποιοί και το ΠαΣοΚ.
Κατά ορισμένες πηγές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, τα περισσότερα από τα μέτρα έχουν κολλήσει σε αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών του ΠαΣοΚ, οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν να υποστηρίξουν ή όχι τις τελικές επιλογές στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ευθύνες για την καθυστέρηση αποδίδονται στην τρόικα, καθώς για θέματα όπως οι αντικειμενικές τιμές και η απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.
Ερωτηθείς από «Το Βήμα» πώς σχολιάζει τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας απαντά: «Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, εγώ θέλω να τελειώσω τη δουλειά και να έρθω σε συμφωνία με την τρόικα ως τις 17 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup». Υπό αυτή την προϋπόθεση (της ψήφισης) των προαπαιτούμενων δράσεων που εκκρεμούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εκταμίευση του πακέτου των δόσεων αναμένεται να εγκριθεί στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Μαρτίου. Μάλιστα για το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος οι Ευρωπαίοι ενημέρωσαν ότι δεν θα επιμείνουν στην αλλαγή.
Εκκρεμότητες

1. Ελεγχοι για 15 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής

2. Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
3. Ηλεκτρονική παρακολούθηση εκτελωνισμού εμπορευμάτων
4. Μεταφορά αναξιοποίητων ακινήτων στο Ενιαίο Ταμείο Αξιοποίησης Ακινήτων
5. Χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
6. Αυστηρές κυρώσεις έως και κλείσιμο φορέων που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους
7. Νομοθετική κατοχύρωση «δομικού κανόνα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης»
8. Σύσταση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τις προσλήψεις
9. Αναθεώρηση του νόμου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
10. Σύνταξη μελέτης για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων
11. Αλλαγή του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων
12. Απελευθέρωση της αγοράς με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ


Πρωτογενές πλεόνασμα
«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα»

Το κύριο στοιχείο είναι ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα και ότι έχουν βρεθεί λύσεις προκειμένου να καλυφθεί το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες και «περιοχές» εξοικονόμησης δαπανών που ίσως απαιτηθεί να γίνουν το 2015.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει διαβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό ότι «το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 εξασφαλίζει και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2014 χωρίς να απαιτείται κανένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο». Μάλιστα, όπως εξηγεί, μιλώντας προς «Το Βήμα», «με συντηρητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας που ήδη έχει σταθεροποιηθεί, έχει εξασφαλιστεί από τώρα η είσοδος της χώρας σε περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ώς το 2017».
Ο υπουργός απέστειλε το Σάββατο στην τρόικα όλες τις νέες προβλέψεις ενημερώνοντας και το Μαξίμου ότι «αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου από τα Δικαστήρια, ο δημοσιονομικός συναγερμός έχει λήξει». Αρα ο Πρωθυπουργός μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να προχωρήσει προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ