Τη δημόσια στήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε, όπως ανέμενε, η κυβέρνηση. «Το μήνυμα μου είναι: δεν είναι μόνοι τους οι Έλληνες, υπάρχει ελπίδα», τόνισε ο κ. Μπαρόζο στις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά έπειτα από τη δίωρη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, όπου όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε ιδιαιτέρως στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη και βοήθεια. Το πνεύμα αυτό αποτυπώθηκε και στη δήλωση του στην οποία τόνισε ότι παρότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου επισήμανε ότι «χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια».

Πρώτος πήρε το λόγο οπρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μπαρόζο ως φίλο του: «Στη συνάντηση συζητήσαμε για την πολιτική μας, για την οικονομική μας πολιτική, για τον έλεγχο του ελλείμματος, για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για την κρίση χρέους που υπάρχει στην Ευρώπη». Ανέφερε ότι «είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση 3 κομμάτων να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει η αναγκαία ανάκαμψη». Αυτά που πρέπει να γίνουν: «η αναγκαία αλλαγή του επενδυτικού κλίματος, πρέπει να γίνει πραγματική περιστολή της φοροδιαφυγής και να χτυπηθεί άμεσα η γραφειοκρατία». Επίσης, επεσήμανε: «το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση και την ανάγκη να υπάρξει μα συντονισμένη αντιμετώπιση ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό κοινωνικό ζήτημα και τόνισα την ανάγκη να αποφεύγονται δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που η χώρα κάνει την προσπάθειά της». Τέλος πρόσθεσε ότι οι δυό τους συμφώνησαν ότι «πρέπει να υπάρξει χειροπιαστή προοπτική εξόδου από την κρίση».

«Δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι σημαντικές. Μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχω την πεποίθηση ότι θα προκύψουν αποτελέσματα» είπε ο κ. Μπαρόζο.

Την πρόθεσή του να ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ενωσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε: «Εχουμε λάβει θεμελιώδεις αποφάσεις για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε σε περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται. Η ανακεφαλαίωση των ισπανικών τραπεζών θα υλοποιηθεί και εργαζόμαστε για τραπεζική ένωση και ενιαίο εποπτικό μηχανισμό. Θα αναθέσουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ, για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε για το μέλλον του νομίσματός μας. Κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

Ο κ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις του που αφορούσαν την Ελλάδα τόνισε: «Ο κ. Σαμαράς με διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξέρω ότι την ίδια αποφασιστικότητα συμμερίζονται και οι δύο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης. Ξέρω ότι πολλοί έχουν χάσει τις ελπίδες τους και τους δικαιολογώ. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι ο άλλος δρόμος απαιτεί ακόμα περισσότερες θυσίες. Πρέπει να ξαναχτίσετε τη χώρα σας με τη βοήθειά μας και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και η καλύτερη οδός είναι μέσα στο ευρώ, κυρίως για τις πιο ευπαθείς ομάδες. Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέρχονται από το Β’ Μνημόνιο, αλλά χρειάζονται αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα. Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Μετά τη συνάντησή μου με τον κ. Σαμαρά πιστεύω ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα. Μαζί θα τα καταφέρουμε, είστε κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όλοι οι αρχηγοί Κρατών έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ αν τηρήσει τις συμφωνίες. Έχουμε τηρήσει άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, τώρα χρειαζόμαστε τη συναίνεσή σας. Η Task Force, που με δική μας πρωτοβουλία φτιάχτηκε, εργάζεται για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, συζητούμε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και θα προτείνουμε μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική στην Ευρώπη για θέματα μετανάστευσης. Το μήνυμά μου είναι : δεν είναι μόνοι τους οι Ελληνες, υπάρχει ελπίδα».

Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει δείπνο.