Φεστιβάλ Καννών 2011, συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Μελαγχολία» του Λαρς Φρον Τρίερ, όπου ήμουν παρών. «Είμαι ναζιστής» θα πει ο Δανός σκηνοθέτης. «Καταλαβαίνω πολύ καλά τον Χίτλερ. Δεν είμαι υπέρ του Παγκοσμίου Πολέμου αλλά τον καταλαβαίνω. Για πολύ καιρό νόμιζα ότι ήμουν Εβραίος και μου άρεσε που ήμουν. Αλλά μετά ήρθε η (δανέζα σκηνοθέτις) Σουζάνε Μπίερ και κατάλαβα ότι δεν ήμουν και τόσο ευτυχής ως Εβραίος. Και τότε συνειδητοποίησα ότι είμαι ναζιστής γιατί οι γονείς μου είναι Γερμανοί. Κι αυτό μου έδωσε ευχαρίστηση!»

Αυτά είχε πει λέξη προς λέκη. Και όπως ήταν φυσικό η διοργάνωση του φεστιβάλ έδειξε τρομερά ενοχλημένη από τις προκλητικές αυτές δηλώσεις. Ζήτησε από τον Φον Τρίερ εξηγήσεις. Και ο Φον Τρίερ είχε πει τότε ότι οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει ύστερα από «μια πρόκληση της στιγμής». Είχε εκφράσει απολογία. Το φεστιβάλ αναγνώρισε την απολογία του Φον Τρίερ και την γνωστοποίησε στα ΜΜΕ συμπληρώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπαν ποτέ «ο θεσμός του κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών να γίνει το φόρουμ για τέτοιες δηλώσεις σε τέτοια σοβαρά θέματα.»

«Από εδώ και στο εξής ο Λαρς Φον Τρίερ είναι persona non grata στο φεστιβάλ των Καννών» είχαν ανακοινώσει οι Κάννες. Και η βράβευση της Κίρστεν Ντανστ με το βραβείο γυναικείου ρόλου για την «Μελάγχολία» ήταν εμφανώς πολιτική με καλλιτεχνικό άλλοθι.

Και πράγματι, από το 2011 μέχρι σήμερα, ο Φον 0Τρίερ ήταν persona non grata. Ομως τα χρόνια περνούν, ο κόσμος ξεχνά, οι καιροί αλλάζουν. Οπότε να, που το ίδιο φεστιβάλ, σήμερα, επτά χρόνια αργότερα, ανοίγει και πάλι την πόρτα στον Φον Τρίερ του οποίου η ταινία «The house that Jack built» προβάλλεται εκτός συναγωνισμού την Τρίτη που μας έρχεται.

Και ο Φον Τρίερ δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί κάτιο τέτοιο ακόμα. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ μυρίζομαι ασυνέπεια και υποκρισία. Πρώτον το φεστιβάλ φιλοξενεί ξανά έναν καλλιτέχνη που για πολιτικούς λόγους είχε αποφασίσει να αποκλείσει και δεύτερον δεν τολμά να τον παρουσιάσει δημοσίως φοβούμενο τις συνέπειες μιας κινητής χειροβομβίδας που ούτως ή άλλως ο Φον Τρίερ είναι.

Αρα και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος!