Υπάρχουν τόσα εργοστάσια αφαλάτωσης στην Ελλάδα, γιατί άραγε (πιθανόν να σκεφτείτε) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) επέλεξε να εγκαινιάσει μόνον ένα, το εργοστάσιο αφαλάτωσης στο Μανδράκι του Καστελλόριζου; Ο λόγος είναι απλός, διότι πέραν του γεγονότος ότι πήγε για συμβολικούς λόγους στο Καστελλόριζο (μετά τα όσα συνέβησαν με τις σημαίες στις βραχονησίδες και τις τουρκικές προκλήσεις), το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργεί από έλληνες μηχανικούς και χρησιμοποιεί ελληνική προηγμένη τεχνολογία, κάτι που ενθουσίασε τον κ. Τσίπρα. Τόσο που ζήτησε να δροσιστεί από το αφαλατωμένο νερό, βέβαιος ότι όντως πίνεται. Και του έδωσαν αμέσως ένα ποτήρι δροσερό νερό βγαλμένο από τη θάλασσα του Καστελλόριζου. Το ήπιε μονορούφι και έδωσε τα εύσημα για την εξαιρετική ποιότητά του, καλύτερο, όπως είπε, ακόμη και από το νερό της βρύσης.


Διαγγέλματα σε πρώτη ζήτηση

Δεν πήγε στο Καστελλόριζο για να κάνει διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, αν και τα διαγγέλματα τα έχει σε πρώτη ζήτηση, όπως οι πάντες διαπίστωσαν τα τελευταία τρία χρόνια που κυβερνά. Και η πρόκληση στο Καστελλόριζο λόγω του συμβολισμού ήταν όντως σημαντική, ειδικά για έναν πρωθυπουργό που αρέσκεται σε διαγγέλματα, αλλά συγκρατήθηκε υποσχόμενος ότι θα το πράξει (από το Καστελλόριζο βεβαίως) εκεί γύρω στις 20 Αυγούστου, όταν θα ολοκληρωθεί η έξοδος από το Μνημόνιο στις αγορές.
nnn
Πήγε στο Καστελλόριζο για να δείξει εμπράκτως ότι πρέπει να στηρίζονται οι ελληνικές καινοτομίες και τεχνολογίες. Αυτό, όπως εξήγησε, είναι ένα είδος πατριωτισμού, να στηρίζεις δηλαδή την τεχνολογία της πατρίδας σου. Ετσι, ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της εταιρείας Watera ΕΛΛΑΣ (πρώην Κάλιγκαν ΕΛΛΑΣ) Ορφέα Μαυρίκιο και από τη μηχανικό Αθανασία Παπαδοπούλου μπήκε στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης γεμάτος… απορίες: Πώς γίνεται η αφαλάτωση, πώς από τη θάλασσα το νερό γίνεται πόσιμο, πόσες άλλες μέθοδοι υδροληψίας υπάρχουν, πώς γίνεται ο έλεγχος ποιότητας και ένα σωρό άλλες ερωτήσεις. Και τελικώς έμεινε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά των ελλήνων τεχνικών αφού γεύτηκε ένα ποτηράκι νερό. Το ίδιο ζήτησε (κάπως πιο δύσπιστος) και ο Παύλος Πολάκης. Αλλά και εκείνος, αφού ήπιε το νερό της αφαλάτωσης, διαπίστωσε ότι τίποτε δεν είχε να ζηλέψει από εκείνο της βρύσης.


Και οι υποσχέσεις πήγαν σύννεφο

Ηταν μια ξεχωριστή ημέρα για τους κατοίκους του ακριτικού Καστελλόριζου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Συνομίλησε με τους κατοίκους, ρώτησε για τα προβλήματα που τους απασχολούν, πώς είναι να ζεις σε ακριτικό νησί, και μετά άρχισε τις… υποσχέσεις. Οτι θα έρθουν στο νησί οι υπουργοί να δώσουν λύση στα προβλήματα, αναφέροντας μάλιστα τον υπουργό Παιδείας. Και η μεγάλη υπόσχεση που έδωσε ήταν ότι μετά το θέμα της αφαλάτωσης, που καλύπτει 100% τις ανάγκες του νησιού σε πόσιμο νερό, σειρά έχει το αποχετευτικό.


Ούζο και συμιακές γαρίδες

Προτού φύγει ο Πρωθυπουργός από το νησί, ο κ. Μαυρίκιος και οι συνεργάτες του τον προσκάλεσαν για ένα ουζάκι με ψαρομεζέδες στην ψαροταβέρνα «Αλεξάνδρα». Εκεί έγινε μια χαλαρή συζήτηση, αλλά ο κ. Τσίπρας ήπιε βιαστικά το ούζο του, τσίμπησε συμιακές γαρίδες και έφυγε για να επισκεφθεί και τη στρατιωτική μονάδα στο νησί προτού αναχωρήσει για τη Ρόδο, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.


Χωρίς τον Καμμένο

Στο Καστελλόριζο ο Πρωθυπουργός πήγε με Σινούκ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη και δυο-τρεις υπουργούς (ανάμεσά τους και ο κ. Πολάκης). Τώρα αν αναρωτηθείτε τι δουλειά είχε ο κ. Πολάκης στα εγκαίνια δύο μονάδων αφαλάτωσης, δεν μπόρεσα να μάθω. Εντύπωση πάντως έκανε στο νησί η απουσία του Πάνου Καμμένου από τη συνοδεία του Πρωθυπουργού.
nnn
Ο κ. Τσίπρας μπήκε σε στρατιωτικό ελικόπτερο, πήγε σε ακριτικό νησί, επισκέφθηκε ακριτικό φυλάκιο και το στρατόπεδο και όμως, ο κ. Καμμένος δεν ήταν μαζί του. Αντ’ αυτού ζήτησε να τον συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων που τις προάλλες ζήτησε από τα κανάλια να ρίξουν τους τόνους για τα ελληνοτουρκικά, την ώρα που υπουργός Αμυνας έκανε λόγο «για το 1821». Ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο οποίος –οι πληροφορίες επιμένουν –ήταν εκείνος που δέχθηκε τον τούρκο πρώην πρεσβευτή στην Αθήνα ως απεσταλμένο της τουρκικής κυβέρνησης για το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Τότε ο τούρκος πρώην πρεσβευτής δεν πήγε στον υπουργό Αμυνας, αλλά προτίμησε έναν επιχειρηματία και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο ναύαρχος ήταν αυτός που ενημέρωσε σχετικά και το Μέγαρο Μαξίμου.


Οταν δεν ξέρουν τις πρωτεύουσες των Περιφερειών

Δεν αναρωτιέστε άραγε γιατί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στο οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός έγινε στη Ρόδο και όχι στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που είναι βέβαια η Σύρος; Να σας αποκαλύψω λοιπόν ότι στα κυβερνητικά γραφεία δεν «γνώριζαν» (ούτε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Σαντορινιός;) την πρωτεύουσα και για τον λόγο αυτό ανακοίνωσαν τη Ρόδο. Μετά βέβαια τις διαμαρτυρίες των βουλευτών και στελεχών των Κυκλάδων, υπήρξε η υπόσχεση ότι θα γίνει και νέο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο. Και σχεδιάζουν, οι αθεόφοβοι, και νέο χάρτη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης!

Η Γαλλία στηρίζει Ελλάδα και σε πόλεμο

Ιδού λοιπόν, τι είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Αλέξη Τσίπρα όταν τηλεφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα: Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακρόν με αυτόν τον τρόπο:

***

Την ετοιμότητα της Γαλλίας να δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Απαντώντας σε ερωτήματα ευρωβουλευτών αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


Τα στοιχήματα της Φώφης

Δύο, πληροφορούμαι πως είναι τα μεγάλα στοιχήματα της Φώφης Γεννηματά από εδώ και πέρα. Να στήσει τις οργανώσεις του νέου κόμματος και να αρχίσει τις ετοιμασίες για τα ψηφοδέλτια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, σύντομα, να ορίσει τον υπεύθυνο για τον τομέα του οργανωτικού και τον επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων. Εύκολο; Όχι. Το όνομα που ακούγεται έντονα για τη θέση του γραμματέα του οργανωτικού είναι αυτό του κ. Πολυζωγόπουλου, που πάντως συνοδεύεται από αντιδράσεις. Αλλά και στην επιτροπή των ψηφοδελτίων τα πράγματα είναι περίπλοκα. Η Φώφη, στο πλαίσιο της ΔΗΣΥ είχε συγκροτήσει μια επιτροπή υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη που ήδη έχει προχωρήσει σε μια πρώτη χαρτογράφηση των υποψηφιοτήτων σε όλη τη χώρα. Θα είναι ο κ. Σκανδαλίδης επικεφαλής και στη νέα επιτροπή; Άγνωστο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε ο επικεφαλής της επιτροπής να προέρχεται από το Ποτάμι. Η πρόταση δεν άρεσε στη Φώφη Γεννηματά ούτε φυσικά και στον Κ. Σκανδαλίδη.

HeliosPlus