Τα περισσότερα ευτράπελα στην κομματική αντιπαράθεση συμβαίνουν με αφορμή φυσικές καταστροφές. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις βάσιμες, αλλά και πολύ συχνά υπερβολικές, κατηγορίες των αντιπάλων τους και των μέσων ενημέρωσης για ανεπάρκεια και ολιγωρία οι κυβερνώντες καταφεύγουν σε φαιδρότητες. Από τον «στρατηγό άνεμο» του αλησμόνητου ως υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα έως το μπουφάν τύπου Μπους το οποίο φόρεσε, ντάλα καλοκαίρι, για να επιθεωρήσει με στυλ μιλιτέρ την καταστροφή ο Κώστας Καραμανλής, μπορεί κανείς να ανασύρει από το παρελθόν δεκάδες ελαφρότητες. Επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ νομίζω ότι είχαν ανακαλυφθεί οι Τούρκοι ως ύποπτοι εμπρησμών, ενώ έκτοτε τα συνωμοσιολογικά σενάρια κάνουν λόγο γενικώς και αορίστως περί αποσταθεροποιητικών σχεδίων εμπρησμών, προφανώς σκοτεινών κύκλων.
Τέτοιες φαιδρότητες συνέβησαν και την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αντιπολίτευση αντιμετώπισε την κυβέρνηση περίπου σαν να καίγεται πρώτη φορά περιαστικό δάσος στην Αττική και η κυβέρνηση απάντησε ότι όλα πήγαν πρίμα, καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός μετά την εναέρια επιθεώρησή του, κάηκαν μόνο 15.000 στρέμματα (χάριν συντομίας έκανε έκπτωση 3.500 στρέμματα) έναντι 150.000 το 2009 στην ίδια περιοχή. Προχώρησε σε σύγκριση άσχετων πυρκαγιών, κάτι που είναι αδιανόητο, ο κ. Τσίπρας για να αποδείξει την ικανότητα του κυβερνητικού μηχανισμού! Με μια απλή πράξη, αν ακολουθήσουμε τη νοητική αυθαιρεσία, η σημερινή διοίκηση είναι 10 φορές αποτελεσματικότερη!
Τις πρώτες ημέρες η Νέα Δημοκρατία υπέπεσε μαζί με την ελάσσονα αντιπολίτευση στο σφάλμα των κοκορομαχιών με την κυβέρνηση, οι ανταλλαγές αβαθών επιχειρημάτων και οι «έξυπνες» ατάκες με φόντο στάχτες, καπνούς και φλόγες έδωσαν και πήραν.
Το σόου των πρωθυπουργών, ιπταμένων ή μη, ούτε την καταστροφή αναιρεί ούτε θα προλάβει την επόμενη. Παρομοίως και οι θεαματικές ενέργειες των ηγετών της αντιπολίτευσης. Το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών με το δάσος ακόμη να καπνίζει φανερώνει απόλυτη περιφρόνηση στην ουσία του προβλήματος: πώς θα φτάνουμε εγκαίρως και επαρκώς στη φωτιά ώστε να μειώνουμε την έκτασή της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα σοβαρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την πρότασή του, που αποτελείται από έξι σημεία, απεμπλέκοντας το κόμμα του από τις ανώφελες αψιμαχίες με την κυβέρνηση. Η πρόταση είναι υπεύθυνη, επεξεργασμένη από επαγγελματίες της πυρόσβεσης και επιστήμονες των δασών. Ας επιμείνει λοιπόν στον διάλογο με την κυβέρνηση για λήψη μέτρων τώρα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να εκλεγεί πρωθυπουργός αν είναι να σωθεί κανένα δάσος… Ας μπουν στο παιχνίδι της ευθύνης το ΠαΣοΚ και οι υπόλοιποι, το πρόβλημα είναι επείγον, είναι οξύ, είναι εθνικό, δεν προσφέρεται για κομματική καπηλεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ