Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για την υπεράσπιση του δικαιώματος των πολιτών στην περίθαλψη και ενώ το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έχει αποστείλει προσκλήσεις στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους προέδρους του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο για διάλογο σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα θέματα της Υγείας, οφείλω να καταθέσω για άλλη μία φορά δημοσίως τις θέσεις του ΠΙΣ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας.
Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανάγκη για να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία –αυτός είναι ο κεντρικός ρόλος της –αλλά και για να μειώσει το οικονομικό κόστος για τις πανάκριβες νοσηλείες. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται ορθός σχεδιασμός, ουσιαστική, διοικητική και οικονομική στήριξη του συστήματος.
Εχουμε ήδη καταθέσει, το κάναμε από την πρώτη στιγμή που λάβαμε τη σχετική πρόσκληση διαλόγου από τον κ. υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, τις αναλυτικές προτάσεις μας για την αναμόρφωση και τη δημιουργία ενός ισχυρού, αξιόμαχου και πλήρως και καθολικώς προσβάσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οφείλουμε να επισημάνουμε όμως ότι απάντηση στις προτάσεις μας δεν έχουμε λάβει.
Παρ’ όλα αυτά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιμένει να χρησιμοποιεί και να προτείνει μόνο το «όπλο» του ορθολογισμού και του επιχειρηματολογημένου διαλόγου, προς όλους με τους οποίους συνομιλεί.
  • Διεκδικούμε ένα δημόσιο, ολοκληρωμένο και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα ΠΦΥ, χωρίς εμπόδια και επιβαρύνσεις, και με δυνατότητα για όλους τους γιατρούς να έχουν συμβάσεις με το Σύστημα, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, μέσα από εθνική συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους.
  • Προϋπόθεση οποιασδήποτε μεταβολής ή εκσυγχρονισμού του συστήματος ΠΦΥ είναι η εν λειτουργία διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μονάδων Υγείας, χωρίς διαθεσιμότητα – κινητικότητα ή απολύσεις. Απαιτείται επίσης η οικονομική στήριξη της προσπάθειας για την ΠΦΥ και όχι λογιστική τακτοποίηση με περικοπές δαπανών Υγείας, όπως προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα, ενώ ζητούμε ακόμη τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων των υπηρετούντων γιατρών στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, χωρίς βίαιες μεταβολές, και κατοχύρωση της ελεύθερης επιλογής στο μέλλον.
  • Χρειάζεται η θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, με συμβολή στη διαχείριση του ιατρικού φακέλου του κάθε ασθενούς, στην αγωγή Υγείας, στην πρόληψη, στην προσχολική και σχολική ιατρική και στη συνεργασία με δίκτυα ΠΦΥ και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ελεύθερη δυνατότητα, χωρίς προαπαιτούμενα, για την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ή δυνατότητα επίσκεψης σε γιατρούς ειδικοτήτων. Μόνο έτσι η ΠΦΥ θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα μειώσει το κόστος για τις πανάκριβες νοσηλείες. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζονται ορθός σχεδιασμός, ουσιαστική, διοικητική και οικονομική στήριξη του συστήματος.
Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ