Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει πλήξει κατά τον χειρότερο τρόπο το οδοντιατρικό επάγγελμα, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορικής διαδρομής του. Η μεσαία τάξη, η οποία ήταν ο κύριος χρηματοδότης του ιατρείου, υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα από όλες τις τάξεις ως το σημείο αφανισμού. Ως συνέπεια αυτών των παραμέτρων, εκδηλώνεται η στέρηση της δυνατότητας να φροντίσει κανείς σωστά την υγεία του. Η κατάσταση αυτή επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Λόγω της σοβαρής οικονομικής μείωσης των οικονομικών του ελευθεροεπαγγελματία οδοντιάτρου, υπάρχει αδυναμία καταβολής εισφορών προς το ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση ασφαλιστικών πόρων στο Ταμείο και τη διασάλευση της σχέσης εργαζομένου -συνταξιούχου, που ήταν πέντε προς έναν.
Σήμερα γίνεται πολλή συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ. Το υπό μελέτη σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι βέβαιον ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση ξένων ειδικών ή μνημονιακών απαιτήσεων αλλά πρωτίστως ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και των εκπροσώπων των εμπλεκομένων εργαζομένων, καθώς και των ιδίων των πολιτών-ασφαλισμένων. Η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο σχεδιαζόμενο του ενοποιημένου νέου φορέα δεν πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιον ώστε να βρεθούν εργαζόμενοι άνεργοι, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης δεν πρέπει να επηρεαστούν οι παροχές υγείας στους ασθενείς, ειδικά της περιφέρειας, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία. Και φυσικά η Οδοντιατρική θα πρέπει να βρίσκεται ενταγμένη στο σύστημα των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο νέος φορέας στους ασφαλισμένους.
Ως Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έναν ειλικρινή διάλογο για την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη δημόσια υγεία. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο υπουργείο προτείνοντας την απαραίτητη συμμετοχή των οδοντιάτρων στις νέες δομές του συστήματος όπως στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και στην αγορά υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους, την ελεύθερη επιλογή οδοντιάτρου, ανακοστολογημένες τιμές οδοντιατρικών πράξεων, συμμετοχή του ασφαλισμένου, καθώς και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
Εχουμε αποδείξει στο παρελθόν εμπράκτως στην Πολιτεία ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές σε όποια προσπάθεια συμβάλλει θετικά στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Είμαστε όμως και υπολογίσιμοι αντίπαλοί της όταν απειλείται η αξιοπρεπής επιβίωση του κλάδου και όταν επιχειρείται η άλωση του χώρου της Υγείας με την επιβολή μέτρων που οδηγούν στον αφανισμό του επαγγελματία οδοντιάτρου.
Ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ