Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο υπό τον καθηγητή κ.Παναγιώτη Κορλίρα έσπευσε να τοποθετηθεί απέναντι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατήρτισε το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή.

Αξιολόγησε κατά τα ειωθότα το βασικό σενάριο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και απεφάνθη ότι οδηγεί σε υπερφορολόγηση και εξ αυτής σε στραγγαλισμό της οικονομικής δραστηριότητας.
Θεώρησε πως αν όλα εξελιχθούν ως έχουν, με βάση τα έως τώρα ψηφισθέντα μέτρα, το αποτέλεσμα θα είναι όντως τα υπερπλεονάσματα και η υπερφορολόγηση. Η εκτίμησή του ωστόσο είναι θεωρητική καθώς αγνοεί τη δημιουργία θετικού δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος επιτρέπει παρεμβάσεις ικανές να μεταβάλουν σημαντικά την εικόνα.
Μέχρι και το 2016 ο δημοσιονομικός χώρος ήταν αρνητικός και δεν επέτρεπε παρεμβάσεις. Έκτοτε όμως, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργείται θετικός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και επιτρέπει αναδιάρθρωση βασικών πτυχών της δημοσιονομικής πολιτικής, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.
Η σπουδή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έγκειται στο γεγονός ότι αγνόησε τον πίνακα των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όπως εξηγούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι στηριζόμενες στον θετικό δημοσιονομικό χώρο παρεμβάσεις, θα οδηγούν, από το 2019 και μέχρι το 2022, σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις και σε επιλεκτικές αυξήσεις κοινωνικών δαπανών, που θα αλλάξουν σταδιακά το μίγμα της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι όλα θα διευκρινισθούν την προσεχή Παρασκευή με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.
Από εκεί και πέρα η προσοχή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στρέφεται πλέον στην έκτακτη συνεδρίαση του EWG στο Παρίσι, όπου θα συζητηθούν οι ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους. Εκεί θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες των βασικών δανειστών και ιδιαιτέρως θα διαφανεί η διάθεσή τους για την έκταση και τον χαρακτήρα της ρύθμισης.
Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν εκτιμήσεις, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι οι λύσεις που τελικώς θα προσφερθούν θα κατατείνουν σε διευκόλυνση της επίλυσης του «ελληνικού προβλήματος». Υπολογίζουν σε οκταετή ρύθμιση των δανείων του EFSF και σε επαναγορά των δανείων του IMF από τον ESM.
Αλλά και αν αυτή δεν μπορεί να εκτελεσθεί εξαιτίας χρονικών περιορισμών, εναλλακτικά εξετάζεται η επαναγορά των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.
Η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών συνδέεται ευθέως με τα στενά χρονικά περιθώρια του IMF. Κατά τα φαινόμενα δεν προλαβαίνει τις διαδικασίες και πιθανότατα πλέον θα εξέλθει του ελληνικού προγράμματος. Αυτή την ώρα εξελίσσονται συνεννοήσεις μεταξύ Αθηνών Λαγκάρντ προκειμένου να επικοινωνηθεί θετικά το γεγονός ώστε να μην αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Όπως και να έχει πάντως ανώτατες κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα »δομηθεί» τις επόμενες μέρες οδεύοντας προς το ορόσημο της 21ης Ιουνίου,οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης. Έως τότε συνιστούν υπομονή και γερά νεύρα…