Νέα αναθεώρηση επί το… ταχύτερον έκανε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στις εκτιμήσεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ ήταν 3,1% και όχι 3%, όπως ήταν η πρώτη αναθεώρησή του από 2,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Η δεύτερη αυτή αναθεώρηση εξέπληξε τους αναλυτές, αναφέρουν τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης. Και την αποδίδουν στη μεγαλύτερη από την αρχικώς εκτιμηθείσα αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των κρατικών δαπανών.

Η αμερικανική οικονομία καλπάζει, πλέον, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. «Η ανάπτυξη ήταν ισχυρή το δεύτερο τρίμηνο, το πρώτο όμως ήταν αρκετά χαμηλότερη», παρατήρησε στο BBC ο Γκας Φότζερ, επικεφαλής οικονομολόγος της PNC Financial Services Group.

Ο αμερικανός αναλυτής εξήγησε ότι κατά την περίοδο ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από την κρίση του 2008, που ξεκίνησε το 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται από 2% έως 2,5% ετησίως.

«Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από εκείνα των παλαιοτέρων περιόδων εξόδου από κρίσεις και αυτό οφείλεται κυρίως στους χαμηλότερους αριθμούς ανάπτυξης που παρατηρείται στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ λόγω της συνταξιοδότησης των baby boomers», διευκρίνισε ο Φότζερ.