Θα περίμενε κανείς ότι 20 ακριβώς χρόνια μετά τη θριαμβική εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στην Eurovision, η οποία με το τραγούδι των Χρήστου Δάντη, Μάνου Ψαλτάκη και Ναταλίας Γερμανού και τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Φωκά Ευαγγελινού έφερε την πρώτη και τη μόνη νίκη της χώρας μας στο θεσμό, η προσδοκία, η προσμονή και η αναμονή για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού θα έφθινε, θα ξέφτιζε, θα είχε πια ξεθωριάσει.
Ειδικά μάλιστα έπειτα από τα χλιαρά έως αδιάφορα αποτελέσματα που έφεραν οι εκπρόσωποι της χώρας μας την τελευταία δεκαετία– από την 19η θέση της Μαρίας-Έλενας Κυριάκου το 2015 και τους αποκλεισμούς από τον τελικό της Γιάννας Τερζή (2018) και του Βίκτωρα Βερνίκου (2023) μέχρι την περσινή δυσανάλογη του ενδιαφέροντος που είχε προκαλέσει και του buzz που είχε δημιουργήσει 11η θέση της Μαρίνας Σάττι.

Η Klavdia στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παρότι οι επιτυχίες μας στη Eurovision, όπως και η τεχνογνωσία μας, πόρρω απέχουν από εκείνη των μαστόρων στο είδος Σουηδών και Ιρλανδών – αμφότεροι μετρούν από επτά νίκες-, φαίνεται πως η προσδοκία μας για διάκριση παραμένει αταλάντευτη και απτόητη.
Κι αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να συνάγει κανείς από την επίσημη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η δημόσια τηλεόραση ως κατευόδιο για την Klavdia και την ελληνική αποστολή – την 45η πέμπτη κατά σειρά, αφού η χώρα μας μπήκε στο σκληρό πυρήνα του διαγωνισμού το 1974- που αναχωρούν την προσεχή Κυριακή για τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου στις 13, 15 και 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι δύο ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός του διαγωνισμού.
Η Klavdia & οι άλλοι
Βέβαια η προσδοκία δεν αρθρώθηκε τόσο από τα – μάλλον μετριοπαθή στο λόγο τους- μέλη της ελληνικής αποστολής που με επικεφαλής τους την 22χρονη τραγουδίστρια θα σύρουν το άρμα της Ελλάδας επί σκηνής του Joggelihalle, όσο από τους δημοσιογράφους που έσπευσαν να βγάλουν κατά το κοινώς λεγόμενο από τη μύγα ξίγκι σχετικά με τη σκηνική ενσάρκωση της «Αστερομάτας».
Τα στοιχήματα και οι προβλέψεις έδιναν και έπαιρναν – το πεδίο της Eurovision είναι άλλωστε πάντα πρόσφορο για εικοτολογίες και μαντεψιές-, όμως οφείλει κανείς να αναγνωρίσει πως τα μέλη της ελληνικής συμμετοχής, δηλαδή η Klavdia, ο Φωκάς Ευαγγελινός που φέτος έχει το γενικό πρόσταγμα της σκηνοθεσίας, και τα δύο μέλη της δημιουργικής ομάδας των Arcade που υπογράφουν τη σύνθεση του τραγουδιού, ούτε υποσχέθηκαν θριάμβους, ούτε προοικονόμησαν διακρίσεις.

© Kostas Avgoulis/EBU
Εκείνο που σίγουρα έκαναν ήταν να εκφράσουν την χωρίς αστερίσκους πίστη τους στο μουσικό, ερμηνευτικό, εικαστικό και αισθητικό αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει φέτος η χώρα μας. Ίσως κι αυτός είναι ένας κυρίαρχος λόγος που η Klavdia δήλωσε περισσότερο ενθουσιασμένη, παρά αγχωμένη για την εμφάνισή της στον τηλεοπτικό διαγωνισμό που μόνο πέρσι παρακολούθησαν 163 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ελπίδα της το αποτέλεσμα να ικανοποιήσει το ελληνικό κοινό όσο την ίδια και τους συνεργάτες της. «Θέλω να κρατάω το καλαθάκι μου μικρό, να πατάω στη Γη και να είμαι ρεαλίστρια», επισήμανε μεταξύ άλλων. «Δε θα μου φαινόταν καθόλου λογικό να βγαίνω και να διατυμπανίζω πως η συμμετοχή μας είναι τέλεια και πως όλοι θα ξετρελαθείτε. Καθένας έχει κάτι άλλο στον νου του και βάζει σε διαφορετικό σημείο τον πήχη. Εννοείται ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις προσδοκίες».
Η απολιτικοποίηση της Eurovision
Ναι, μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες σεμνές και νουνεχείς τοποθετήσεις, αλλά η Klavdia φαίνεται πως έχει αποφασίσει να παρεκκλίνει από την έως τώρα πεπατημένη. Και κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει πως η ψύχραιμη τοποθέτησή της μπορεί να της βγει και σε καλό.
Το ίδιο νηφάλια ήταν και σε ερώτηση του ΒΗΜΑτος σχετικά με την απολιτικοποίηση του διαγωνισμού που επιχειρεί φέτος η EBU – μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι επί σκηνής απαγορεύονται οποιεσδήποτε άλλες σημαίες ή σύμβολα πλην εκείνων των 37 συμμετεχουσών χωρών-, έπειτα από το έντονο πολιτικό χρώμα που έλαβε η περσινή διοργάνωση. «Η συγκεκριμένη απόφαση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη», είπε.

© Kostas Avgoulis/EBU
«Θεωρούσα πάντα και εξακολουθώ να πιστεύω πως η Eurovision είναι ένας μουσικός διαγωνισμός. Και η μουσική έχει πραγματικά τη δύναμη να ενώσει λαούς, χώρες και φυλές. Δεν υπάρχει λόγος διχασμού. Όλοι μας πηγαίνουμε για να τραγουδήσουμε, να περάσουμε καλά, να προβάλλουμε στοιχεία από τη χώρα και την κουλτούρα μας, να γνωριστούμε και να ανακαλύψουμε.
Ποτέ ως τηλεθεάτρια δεν είδα το διαγωνισμό μέσα από το φίλτρο των αντιθέσεων και ποτέ δεν πρόταξα πολιτικά κριτήρια στον τρόπο που ψήφιζα. Την ίδια στάση θα έχω και φέτος που συμμετέχω στην Eurovision. Θα σταθώ στη μουσική και στους ανθρώπους, στην ένωση που μπορεί να προκύψει». Με άλλα λόγια μην περιμένετε φέτος αμήχανα στιγμιότυπα με χασμουρητά που θα έκαναν και τον Κοιμήση από τα Στρουμφάκια να ερυθριά.
Μια ποιητική σκηνική αφήγηση
Αυτή τη στιγμή η χώρα μας τοποθετείται από τις στοιχηματικές εταιρίες στην 18η θέση του τελικού και πλασάρεται στην 6η θέση στον ημιτελικό της 15ης Μαΐου. Ωστόσο μια σαφέστερη εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί έπειτα από τις πρόβες του διαγωνισμού, οπότε και θα αποκαλυφθεί μέρος των σκηνικών ευρημάτων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της EBU φέτος δε θα δημοσιευτούν βίντεο από την πρώτη τεχνική πρόβα των υποψηφίων.

© Kostas Avgoulis/EBU
Πάντως, απ’ όσα άφησαν τόσο η Klavdia όσο και ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο οποίος επανέλαβε πολλές φορές τον θαυμασμό του προς την ερμηνεύτρια, τονίζοντας ότι «δεν τραγουδά με τη φωνή αλλά με την ψυχή της», να διαφανούν στη συνέντευξη Τύπου η εικαστική προσέγγιση της εμφάνισης της Ελλάδας θα είναι εκείνη της αφήγησης μιας ιστορίας, μιας τρόπον τινά ποιητικής εικονοποίησης των στίχων της «Αστερομάτας».
Η Klavdia θα εμφανιστεί με φόρεμα που σχεδίασαν οι Deux Hommes – η ίδια είπε πως νιώθει δέος κάθε φορά που το δοκιμάζει-, θα διαγωνιστεί στην 7η θέση του Β Ημιτελικού (15 Μαΐου) ενώ όπως είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες στη μετάδοση και τον σχολιασμό και των τριών σόου επιστρέφει το πιο επιτυχημένο, πνευματώδες και διαβασμένο δίδυμο που είχαν ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουν οι εν Ελλάδι τηλεθεατές του διαγωνισμού, δηλαδή η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Καλή επιτυχία Ελλάδα
Το εναρκτήριο λάκτισμα της 69ης Eurovision θα δοθεί στις 6 Μαΐου με το κόκκινο χαλί που στην προκειμένη περίπτωση είναι τιρκουάζ. Οι συμμετέχοντες του μεγάλου τελικού θα προκριθούν φέτος αποκλειστικά από την τηλεψηφοφορία του κοινού ενώ στον μεγάλο τελικό η ετυμηγορία θα προκύψει από τις ψήφους του κοινού και της κριτικής επιτροπής κάθε χώρας.
Στον μεγάλο τελικό της 17ης Μαΐου θα διαγωνιστούν συνολικά 26 χώρες – δέκα από κάθε ημιτελικό, οι Big Five (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) καθώς και η περσινή νικήτρια Ελβετία. Για πρώτη φορά φέτος απαγορεύεται δια ροπάλου η κινηματογράφηση των συμμετεχόντων στα παρασκήνια του διαγωνισμού, έπειτα από το περσινό σκάνδαλο που οδήγησε στον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό του εκπροσώπου της Ολλανδίας από τον τελικό.

Ο δημιουργικός πυρήνας της 45ης συμμετοχής της Ελλάδας στη Eurovision: Klavdia, Φωκάς Ευαγγελινός & Arcade
Όσο για το πώς φαντάζεται η Klavdia αυτά τα σημαδιακά τελευταία δευτερόλεπτα πριν από την έξοδό της στη σκηνή της Eurovision; «Θα προσπαθήσω να αδειάσω το μυαλό μου από οποιαδήποτε άλλη σκέψη, θα δώσουμε ένα φιλί με τον Φωκά Ευαγγελινό – είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θέλω να δω πριν τραγουδήσω-, θα ακούσω το “Καλή Επιτυχία Ελλάδα” και θα βγω».