Η επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη αναμένεται να ρίξει φως στο ακριβές σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις επί της πρότασης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.
Η Κάρολαϊν Λέβιτ έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα ενόψει του τηλεφωνήματος. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στην ειρήνη όσο αυτή τη στιγμή» ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Δεν θα προχωρήσω μπροστά από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε 10 γιάρδες από την ειρήνη», δήλωσε η Λέβιτ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Και δεν έχουμε πλησιάσει ποτέ πιο κοντά σε μια συμφωνία ειρήνης απ’ ό,τι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Και ο πρόεδρος, όπως ξέρετε, είναι αποφασισμένος να την ολοκληρώσει».
Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες
Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συζητήσουν Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Air Force One κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς την περιοχή της Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα. «Ίσως μπορούμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς ποιες παραχωρήσεις εξετάζονται στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα μιλήσουμε για γη.Θα μιλήσουμε για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας … Μιλάμε ήδη γι’ αυτό, για τη διανομή ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».
Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται ότι αναφερόταν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι με τις ενέργειές τους διακινδυνεύουν ένα ατύχημα στο εργοστάσιο.
Το άγνωστο περιεχόμενο του μηνύματος
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση τη Δευτέρα ότι «υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ήταν προς συζήτηση με τους Ουκρανούς και αυτός (ο Τραμπ) θα το θίξει στο αυριανό τηλεφώνημά του με τον Πούτιν».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν θα συνομιλούσε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του Τραμπ σχετικά με τη γη και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.
Το Κρεμλίνο ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Πούτιν έστειλε στον Τραμπ ένα μήνυμα σχετικά με το σχέδιό του για κατάπαυση του πυρός μέσω του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είχε συνομιλίες στη Μόσχα, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό της τριετούς σύγκρουσης.
Σε ξεχωριστές εμφανίσεις τους σε κυριακάτικες τηλεοπτικές εκπομπές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γουίτκοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν προτού η Ρωσία συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, πολύ περισσότερο σε μια τελική ειρηνική επίλυση του πολέμου.
Η Ρωσία θα επιδιώξει «αδιάσειστες» εγγυήσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βλέπει μια καλή ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος μετά την αποδοχή από το Κίεβο της πρότασης των ΗΠΑ για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.
Ωστόσο, ο Ζελένσκιι έχει δηλώσει σταθερά ότι η κυριαρχία της χώρας του δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ότι η Ρωσία πρέπει να παραδώσει τα εδάφη που έχει καταλάβει. Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και τώρα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος τεσσάρων ανατολικών ουκρανικών περιοχών από τότε που εισέβαλε στη χώρα το 2022. Ο Ζελένσκι δεν έχει απαντήσει δημοσίως στις παρατηρήσεις του Βαλτς.
Η Ρωσία θα επιδιώξει «αδιάσειστες» εγγυήσεις σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα αποκλείσουν το Κίεβο από την ένταξη και ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και δεν έκαναν καμία αναφορά στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός.
«Θα απαιτήσουμε να αποτελέσουν μέρος αυτής της συμφωνίας οι αδιάσειστες εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε ο Izvestia επικαλούμενος τον Γκρούσκο. Ο Πούτιν λέει ότι οι ενέργειές του στην Ουκρανία αποσκοπούν στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας από αυτό που θεωρεί επιθετική και εχθρική Δύση, ιδίως την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της λένε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο και μια αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης.