Με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να συζητήσει αύριο Τρίτη, για την Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος, στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής προσέγγισης για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, ενώ έκανε λόγο για «μοιρασιά» ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Θα μιλήσω με τον πρόεδρο Πούτιν (αύριο) Τρίτη. Έγινε πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο Air Force One, καθώς επέστρεφε στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.

«Θα δούμε αν μπορέσουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο (στην Ουκρανία). Ίσως να μπορούμε, ίσως να μην μπορούμε, αλλά νομίζω πως έχουμε πολύ καλή πιθανότητα», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Θα μιλήσουμε για τα εδάφη. Θα μιλήσουμε για μονάδες παραγωγής ενέργειας», απάντησε εξάλλου, όταν ρωτήθηκε για τις παραχωρήσεις. «Νομίζω ότι έχουμε ήδη συζητήσει πολλά από αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μιλάμε ήδη γι’ αυτό, για τη διανομή ορισμένων περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Τραμπ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, η χώρα του οποίου ασκεί πίεση στη Ρωσία για να δεχθεί μια κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ότι οι Τραμπ και Πούτιν θα έχουν «μια αληθινά καλή και θετική συζήτηση αυτή την εβδομάδα».

Η Μόσχα, το Κίεβο και η Ουάσινγκτον «θέλουν όλο αυτό να τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης μιλώντας στο CNN.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι ο Πούτιν επέδωσε στον αμερικανό απεσταλμένο ένα μήνυμα προς τον Τραμπ σχετικά με την πρότασή του για εκεχειρία 30 ημερών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει μέχρι τώρα μαξιμαλιστικούς όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης, όπως την παραχώρηση από την Ουκρανία πέντε περιφερειών που έχουν προσαρτηθεί από τη Μόσχα, την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών της χώρας αυτής να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τη διάλυση της σημερινής ουκρανικής εξουσίας.

Ευρωπαϊκός «συνασπισμός προθύμων»

Το Σάββατο, σε εικονική σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε από το Λονδίνο, μια 30ριά κρατικοί ηγέτες και οργανισμοί, που υποστηρίζουν την Ουκρανία, αποφάσισαν στο πλαίσιο αυτό να ασκήσουν «συλλογική πίεση» επί της Ρωσίας, την οποία υποψιάζονται ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο, για να την ωθήσουν να εγκρίνει μια διακοπή των εχθροπραξιών.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας», η οποία «θα πρέπει αργά ή γρήγορα (…) να δεσμευθεί σε σοβαρές συνομιλίες», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με τον οποίο, ο Πούτιν «είναι αυτός που θέλει να καθυστερήσει» τα πράγματα.

Εδώ και δύο εβδομάδες, ο Στάρμερ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «συνασπισμό προθύμων χωρών» που θα στείλουν στρατιωτικά αποσπάσματα στο ουκρανικό έδαφος, σε περίπτωση που σταματήσουν οι μάχες, ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία να περάσει και πάλι αργότερα στην επίθεση. Πρόκειται για μια ανάπτυξη την οποία δεν θέλει η Μόσχα.

Ερντογάν και Ζελένσκι

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, τον Ντόναλντ Τραμπ για την «υποστήριξή» του στις «άμεσες και αποφασιστικές» αμερικανικές προσπάθειες, με στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο.

Για τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, ο οποίος όρισε μια ομάδα διαπραγματευτών, ενόψει ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών, η Ρωσία επιδιώκει κυρίως προς το παρόν να έχει μια «πιο σταθερή θέση» στο πεδίο της μάχης.

«Ο Πούτιν ψεύδεται επίσης, λέγοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός υποτίθεται πως είναι υπερβολικά περίπλοκη. Στην πραγματικότητα, όλα μπορούν να ελεγχθούν και το συζητήσαμε με τους Αμερικανούς», δήλωσε ακόμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσχέρειες στο μέτωπο, ο νυν αρχηγός του γενικού επιτελείου του, ο Ανατόλι Μπαργκούιλεβιτς, παύθηκε και στη θέση του μπήκε ο στρατηγός Αντρίι Γκνάτοφ, σύμφωνα με διάταγμα του Ζελένσκι που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους ουκρανούς στρατιώτες στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, την οποία ελέγχουν εν μέρει από τον Αύγουστο και όπου οι ρωσικές μονάδες προωθούνται αυτή τη στιγμή.

Το σαββατοκύριακο, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δημοσιοποίησε χάρτες που δείχνουν ότι η πόλη Σούτζα σ’ αυτό το συνοριακό τομέα δεν βρίσκεται πια στα χέρια τους.

Αμετακίνητος στη 2α Απριλίου για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει εξαιρέσεις στους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του, προσθέτοντας πως αυτοί που χαρακτηρίζει ανταποδοτικούς και τομεακούς δασμούς θα τεθούν σε εφαρμογή από τη 2α Απριλίου.

Ο Τραμπ σημείωσε πως οι ανταποδοτικοί επιπρόσθετοι δασμοί θα επιβληθούν σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ταυτόχρονα με εκείνους στα αυτοκίνητα.

Για να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας του, ο Τραμπ άρχισε από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο, ένα μπρα-ντε-φερ που αποσταθεροποιεί τις χρηματαγορές και δημιουργεί φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.

Τελωνειακοί δασμοί 25% βρίσκονται σε ισχύ από την Τετάρτη στο χάλυβα και το αλουμίνιο, με στόχο να προστατευθεί η αμερικανική σιδηρουργική βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό.

Ο ρεπουμπλικανός ηγέτης σκοπεύει εξάλλου να επιβάλει από τις 2 Απριλίου τελωνειακούς δασμούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «αμοιβαίους», στο σύνολο των εμπορικών εταίρων της χώρας του.

Την ημερομηνία αυτή πρόκειται επίσης να τεθούν σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί 25% στα μεξικανικά και τα καναδικά προϊόντα, οι οποίοι είχαν ανασταλεί προσωρινά στις αρχές Μαρτίου.

«Η 2α Απριλίου είναι μια ημέρα απελευθέρωσης για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ. «Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας και θα υπάρξουν περισσότερα από τις 2 Απριλίου».