Λαχταριστή σούπα κάστανο

Ζεστή και μυρωδάτη.

Πέτρος Χαραλαμπίδης
Λαχταριστή σούπα κάστανο

Ζεστή και μυρωδάτη.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  • 20 κάστανα βρασμένα
    και καθαρισμένα
  • 4 μανιτάρια πορτομπέλο σε καρέ
  • 2 πράσα μέτρια (το λευκό μέρος)
    σε καρέ
  • 1 γλυκοπατάτα σε καρέ
  • 200 γρ. σελινόριζα σε καρέ
  • 1 λευκό κρεμμύδι σε καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • 2-3 φύλλα φασκόμηλου
  • Λίγα φύλλα δεντρολίβανου φρέσκου
    ή αποξηραμένου
  • 250 γρ. βούτυρο
  • Ε.π. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κοπανιστή Μυκόνου

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κάστανα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

     

     

     

     

  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο να μαλακώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το πράσο, τη γλυκοπατάτα, τη σελινόριζα και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, συμπληρώνοντας, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο ακόμα, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να βγάλουν τα υγρά τους.

  3. Αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό τόσο όσο να καλύπτει πλήρως τα υλικά και αφήνουμε τη σούπα στη φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά ώστε να λιώνουν εύκολα.

  4. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και με ένα ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τη σούπα προσθέτοντας και το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να αποκτήσει μια ωραία βελούδινη υφή. Ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και τα ρίχνουμε στη σούπα.

  5. Τελειώνουμε το πιάτο με κοπανιστή Μυκόνου και φρέσκο ελαιόλαδο.

Μικρά Μυστικά

Εάν δεν έχουμε κοπανιστή Μυκόνου, την αντικαθιστούμε με γκοργκοντζόλα ή οποιοδήποτε μπλε τυρί.

Απόρρητο