Λαχταριστή και γεμάτη σοκολατόπιτα με φουντούκια

Ζουμερή βάση με πλούσια γεύση και ακόμα πιο πλούσια επικάλυψη που οι εραστές της σοκολάτας δεν θα χορταίνουν.

Λαχταριστή και γεμάτη σοκολατόπιτα με φουντούκια

Ζουμερή βάση με πλούσια γεύση και ακόμα πιο πλούσια επικάλυψη που οι εραστές της σοκολάτας δεν θα χορταίνουν.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

45λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για ταψάκι 25 x 35 εκ.

  •  3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  ¾ φλιτζ. κακάο
  •  1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
  •  ½ κ.γ. αλάτι
  •  2 κάψουλες βανιλίνη
  •  ½ φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
  •  1½ φλιτζ. ζάχαρη
  •  2 αβγά
  •  1 φλιτζ. ξινόγαλο
  •  ½ φλιτζ. νερό ζεστό
  •  125 γρ. φουντούκια + λίγα επιπλέον για τη διακόσμηση

Για την επικάλυψη

  •  300 γρ. κρέμα γάλακτος
  •  300 γρ. κουβερτούρα
  •  1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC και ψήνουμε τα φουντούκια για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε. Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε.

  2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να λιώσει τελείως και ενσωματώνουμε σταδιακά τα αβγά και το ξινόγαλο. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ξεκινάμε να προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το ζεστό νερό και ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα.

  3. Στο τέλος ενσωματώνουμε τα ψιλοκομμένα φουντούκια και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαστάσεων 25 x 35 εκ. ή διαμέτρου 28 εκ. Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να κρυώσει.

  4. Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη μεταφέρουμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, την αποσύρουμε από την εστία και περιχύνουμε με αυτήν σε δύο δόσεις την κουβερτούρα, ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα. Προσθέτουμε, παράλληλα, και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να αποκτήσουμε ένα λείο γυαλιστερό μείγμα. Το χτυπάμε λίγο με ραβδομπλέντερ να ομογενοποιηθεί πλήρως και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

  5. Ανοίγουμε τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια της κρύας πλέον σοκολατόπιτας και στη συνέχεια την περιχύνουμε σταδιακά με το μείγμα της σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και διακοσμούμε το γλυκό με φουντούκια – ολόκληρα και ψιλοκομμένα.

  6. Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα σε τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια, ανάλογα με το ταψί. Αν θέλουμε, τη συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Μικρά Μυστικά

Καλό είναι να καβουρντίζετε τα φουντούκια ολόκληρα και τα σπάτε στο μέγεθος που θέλετε όταν κρυώσουν εντελώς.

Απόρρητο