Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έδωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Εχω 38 χρόνια ένσημα, ήμουν στην αγορά, έχω περάσει από πολλούς κύκλους: εργαζόμενος, επιχειρηματίας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Αυτήν την αγορά και την κοινωνία θα υπηρετήσω και θα κάνω ότι περνάει απο το χέρι μας για την κοινωνία» είπε στην αρχή της συζήτησης.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κομβικό ρόλο στην ζωή όλων των Ελλήνων, γιατί οι πολιτικές που ασκεί συνδέονται με τον παραγόμενο πλούτο και επομενως με το εισόδημα των πολιτών. Έχουμε βάλει στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε χαμηλότερο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό πάνω απο 1.400 ευρώ. Ο στόχος είναι να ενισχύοσυμε το διαθέσιμο εισόδημα. Υλοποιούμε πολιτικές για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που το έχουμε όλοι ανάγκη για το αν θα έχουν δουλειές και καλά αμειβόμενες τα παιδιά μας και αν θα πάμε μπροστά», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δράσεις για σύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας και ενίσχυση πολλών κλάδων στο πλαίσιο αναδιάρθωσης της οικονομίας, όπως τα ναυπηγεία, η βιομηχανία τροφίμων και τα οικοδομικά υλικά.

Στο κομμάτι των τιμών είπε ότι «δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε μέσα από αυστηρούς ελέγχους τον κανονικό ανταγωνισμό, την κανονική λειτουργία της αγοράς. Έλεγχοι γίνονται, αλλά πρέπει να αυξηθούν και να ενταθούν αριθμητικά, αλλά να γίνουν και πιο ποιοτικοί και ουσιαστικοί. Επιστρατεύουμε 30 νέα στελέχη στην ΔΙΜΕΑ και θα υπάρξει συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους. Θα στηρίξουμε, όσο μπορούμε και την Επιτροπή Ατναγωνισμού, η οποία ειναι ανεξάρτητη αρχή, να κάνει άριστα την δουλειά της, θα ενισχυθεί και ο Συνήγορος του Καταναλωτή».

«Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί συνεργασία και συνένωση των κρατικών φορέων και των ανεξάρτητων αρχών. Θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας και να μην υπάρχουν ή να περιοριστούν δραστικά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά. Το κέρδος ειναι απαραίτητο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η ασιχροκέδεια όμως δεν είναι αποδεκτή» είπε.

Ο ρόλος των καταναλωτών

«Παράλληλα ενισχύουμε και τον ρόλο του πολίτη. Στο εργαλείο που έχουμε, το e-katanalotis έχει συγκρίσεις για 3000 προϊόντα και ο καταναλωτής έχει την ευχέρεια να κάνει σύγκριση τιμών και να βρουν τις καλύτερες τιμές. Το “Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Χθες με τον Πρωθυπουργό πήραμε την απόφαση το σύνολο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Με νομοθετική ρύθμιση την επομενη εβδομάδα, όλα τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε «υπάρχει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους , που αντιστοιχεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι βαρύ μέτρο για την αγορά, να τους πεις ότι θα συνεχίσεις να δουλεύεις με ορισμένο κέρδος. Το μέτρο θα συνεχιστεί και η ΔΙΜΕΑ θα εντείνει τους ελέγχους. Άλλο σκληρό μέτρο είναι ότι σε προϊόν που υπάρχει ανατίμηση, δεν μπορούν τα σούπερ μάρκετ να κάνουν προσφορές σε αυτά για ένα τρίμηνο. Το σύνολο των μέτρων που είχαν ληφθεί, συνεχίζουν να εφαρμόζονται».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχω συναντήσεις με εκπροσώπους του καταναλωτικού κινήματος. Θα τους δω αμέσως και θα ακούσω τις προτάσεις τους, γιατί είμαστε αποφασιμένοι να κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών».

«Είναι βασικό και το κομμάτι της υγιούς επιχειρηματικότητας, που έχει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Θέλουμε να τους στηρίξουμε, αλλά τηρώντας την νομιμότητα. Θα τους το ζητήσω και θεσμικά, να βάλουν κι εκείνοι αυτήν την περίοδο, ακόμη περισσότερο πλάτη, στην στήριξη της κοινωνίας. Αναφέρομαι και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων και στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Θέλουμε να τους στηρίξουμε, αλλά θέλουμε κι εκείνοι να βοηθήσουν πολύ περισσότερο. Το πως θα γίνει αυτό θα το δούμε».

Για την μείωση του ΦΠΑ

«Παρατηρώντας τι γίνεται στην Ισπανία, από τότε που ξεκίνησε η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία, δείτε τι ισχύει και σε εμάς, εκείνοι έχουν μεγαλύτερη άνοδο τιμών, αυτό δείχνει η σύγκριση, τι να κάνουμε; Ας λύσουμε τα δικά μας προβλήματα…», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως πρόσθεσε δεν μπορεί να παρθεί δοκιμαστικά ένα τέτοιο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι «δεν ειναι τόσο απλό πράγμα να δοκιμάσεις κάτι για ένα μικρό διάστημα».

Για τις πολυεθνικές

Ερωτηθείς σχετικά με την τακτική των πολυεθνικών εταιρειών να έχουν διαφορετικές τιμές σε ίδια αγαθά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «άριστα έπραξε ο Πρωθυπουργός και έστειλε την επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και μόλις αναλάβουν οι νέοι επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ θα πρέπει να το δούνε το ζήτημα».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους στην αγορά ανέφερε ακόμη ότι «για να δούμε την διαδρομή των προϊόντων, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατι θέλω να δω που και ποίοι είναι οι ενδιάμεσοι. Να δούμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα για την τήρηση της νομιμότητας, δεν θέλω κάτι διαφορετικό, απλά να τιμωρηθεί η νομιμότητα».

«Έχουν επιβληθεί πρόστιμα και τα οποία ήταν σημαντικά. Τα πρόστιμα εισπράττονται μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Αλλά θέλω να μελετήσω λίγο και να δω πόσα είναι αυτά τα πρόστιμα, να δω και το ύψος τους. Θα το δούμε το θέμα» ανέφερε.

«Η υπόθεση της αποκλιμάκωσης των τιμών ειναι θέμα όλων μας, χρειάζεται συνεργασία. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν: οι καταναλωτές με την γνώση και την καλύ συμπεριφορά, οι επιχειρηματίες με την στήριξη της κοινωνίας, οι ανεξάρτητες αρχές με την δική τους δουλειά και το Κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Μας νοιάζουν κυρίως η μεσαία τάξη και εκείνοι που δεν τα φέρνουν βόλτα εύκολα και πρέπει να τους στηρίξουμε» επισήμανε.