Με αναφορές στον χθεσινό θρίαμβο του Παναθηναϊκού ξεκίνησε την ομιλία του στην Κέρκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του στον τελικό ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον ελληνικό αθλητισμό. Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς φίλους στο νησί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα να κερδίσει και ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference League.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οδεύουμε σε μια ακόμη «χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό» και συνεχάρη τους επαγγελματίες του κλάδου για την προσπάθειά τους να διαφυλάξουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ για να εξασφαλίσει 36 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ψήφο στην Νέα Δημοκρατία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Το ταμείο ανάκαμψης

Η Ελλάδα εξασφάλισε 36 δισ. από τη χρηματοδότηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δείτε τα έργα που θα γίνουν στα νοσοκομεία, για παράδειγμα» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας άλλη μία αναφορά για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ΕΣΥ και για δωρεάν μαστογραφίες στις γυναίκες.

«Εντοπίσαμε 20.000 γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού και δεν το γνώριζαν. Αλλά τώρα θα γίνουν καλά» είπε.

Για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες που θα τοποθετηθούν στα σχολεία με τη νέα περίοδο. «Ολα αυτά με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν δεν είχαμε ισχυρή φωνή, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΣΠΑ, που είναι σημαντικό ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου έχει αυξηθεί κατά 30%».

«Προσωπική δέσμευση να βελτιωθεί το σύστημα ύδρευσης στη Κέρκυρα. Προσωπική μου δέσμευση να το δρομολογήσουμε μετά τις εκλογές» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Μετατρέψαμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, εμπλέξαμε την Ευρώπη στο μεταναστευτικό, που μπορεί να φαντάζει μακρινό εδώ, αλλά για τη Θράκη και τα νησιά στο Αιγαίο δεν ήταν έτσι. Και η κυβέρνηση διασφάλισε τα σύνορα της χώρας με σύμμαχο την Ευρώπη» είπε ακόμη.

«Σήμερα πηγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά στην Ευρώπη. Οχι ως μαύρο πρόβατο, αλλά ως μια χώρα που μπορεί να πηγαίνει όχι για να λέει τα προβλήματά της, αλλά να συμμετέχει στις εξελίξεις ως μια ισχυρή χώρα στην Ευρώπη».

Στην ακρίβεια… Ο «ελέφαντας του δωματίου», το θέμα που ταλανίζει τα περισσότερα νοικοκυριά. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Ομως η απάντηση στην ακρίβεια είναι οι καλύτεροι μισθοί και συντάξεις. Και αυτό συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Λέω στους ξενοδόχους να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να βρουν καλούς υπαλλήλους και έτσι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα και γι’ αυτούς.

«Εστειλα στην πρόεδρο της Κομισιόν με τόνο αυστηρό για τις τιμές των πολυεθνικών, ζητώντας την βοήθεια της Ευρώπης γιατί το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες χώρες. Και η αριστερά τα έβαλε μαζί μας γι’ αυτόν. Επειδή δίνουμε τον αγώνα για να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας. Και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει και στο δημογραφικό πρόβλημα όλης της Ευρώπης. Εμείς είμαστε που δώσαμε μια ανάσα με αύξηση του επιδόματος γέννας»

Καλό να νοικιάζονται τα διαμερίσματα σε airbnb, αλλά αυτό δημιουργεί και πιέσεις. Και πρέπει να βρούμε λύσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους πάνω σε αυτό. Εκεί ήρθε και το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Για αυτό σας εξήγησα πως όσα γίνονται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργου, μας επηρεάζουν όλους. Πρέπει η ΝΔ να είναι ισχυρή μετά τις εκλογές. Η εντολή εξέπληξε ευχάριστα εμάς. Είναι εντολή ευθύνης για τη ΝΔ και εμένα προσωπικά. Είναι εντολή αλλαγών που υλοποιούμε με συνέπεια. Είτε με αυξήσεις στους δημοσίους, είτε για προσλήψεις εκπαιδευτικών. Εμείς στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά πρέπει να επενδύσουμε και σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Ήταν μια ανορθογραφία της χώρας. Γίνονται βασικές μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Κάνουμε πράξη την πάταξη στην φοροδιαφυγή. Κάνουμε παρεμβάσεις γιατί περιορίζοντας την φοροδιαφυγή, έχουμε περισσότερα έσοδα για υγεία, ασφάλεια, κοινωνική πολιτική»

Το μήνυμα για τη Δικαιοσύνη

Απαντώντας σε μια γυναίκα που αναφέρθηκε στα ζητήματα της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός είπε: «Ήταν ο μεγάλος ασθενής και παραμένει. Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης είναι μη αποδεκτή και κάναμε τολμηρές παρεμβάσεις. Χρησιμοποιούμε ειρηνοδίκες που δεν εργάζονταν στο 100% και έχουμε τώρα περισσότερους δικαστές για πιο γρήγορες αποφάσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Για όσα έγιναν και μας πόνεσαν, έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Αν κάποιος δεν έχει να βγει και να το πει. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αυτή θα αποδώσει και τις ευθύνες. Έτσι δουλεύει η δημοκρατία. Δικάζονται στο δικαστήριο με καθορισμένες διαδικασίες και με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με αντίστοιχες υποθέσεις».

Αυτά που γίνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο επηρεάζουν και τα Ιόνια. Και για αυτό η ΝΔ πρέπει να είναι ακόμα ισχυρότερη την επόμενη ημέρα σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι Καμπάνες δεν χτυπάνε για τη ΝΔ. Αλλοι έχουν μεγάλα προβλήματα. Εμείς τον Ιούνιο πήραμε μια εντολή ρήξεων και αυτό κάνουμε. Προωθούμε σημαντικές ρυθμίσεις για την Παιδεία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και το ψηφιακό κράτος» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.