Με σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διακυβέρνησης του 2015 ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε επίσης στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας: «Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε 53 λεπτά ενώ δικαιούτο 20. Είχα μάλιστα ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι είχα 6 ώρες στη διάθεσή μου», είπε και πρόσθεσε σχολιάζοντας σχετικές αναφορές της κ. Κωνσταντοπούλου.

«Ο κ. Ολάντ τον οποίο ειρωνευτήκατε, ήταν αυτός που πριν μερικά χρόνια προσπάθησε με τους εταίρους του να βοηθήσει την Ελλάδα από τους τραγικούς χειρισμούς κάποιων».

«Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στη χώρα»

«Να ξεκινήσω τώρα από την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για το κολακευτικό σχόλιο για τα παπούτσια της ΝΔ. Εσείς μας δώσατε την ιδέα με τα παπούτσια με πράσινο ήλιο. Αν σήμερα όμως έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 20-24 θα ήταν παπούτσι με ήλιο αλλά με ρόζ ήλιο. Όσα λέτε είναι τα ίδια που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Αυτή είναι η βασική σας επιχειρηματολογία ότι κινούμαστε μακριά από την ΕΕ. Μια οικονομία όμως που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από την Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την ΕΕ. Μια χώρα της οποίας τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα , προσεγγίζοντας της Ισπανίας και Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια χώρα που καταφέραμε το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές, συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνουμε την ανεργία στο 10% ενώ το παραλάβαμε στο 17% συγκλίνει ή αποκλίνει; Όταν όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ χαιρετίζουν την μεγάλη οικονομική πρόοδο συνιστά σύγκλιση ή απόκλιση; Εμείς που όπως λέτε αποκλίνουμε από την ΕΕ, παίξαμε σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ; Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στην χώρα», τόνισε.

«Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός νέου Ταμείου Ανάπτυξης σήμερα στην Ευρώπη κ. Ανδρουλάκη; Είναι ο κ Σολτς. Ασχοληθείτε λοιπόν να πείσετε τους ομολόγους σας της Γερμανίας και ελάτε μετά να μας εξηγήσετε αν αποκλίνει η χώρα μας. Η κα Μέρκελ συμφώνησε στο ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Σολτς σήμερα διαφωνεί».

Η Ελλάδα έπαιξε ρόλο στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό και στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποκλίνει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακολούθως εκτενώς στις εξαγγελίες του κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη κοστολογημένο.

«Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματά σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό πλειοδοσιών».

Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα δίνατε αυτά τα χρήματα χωρίς να χρεοκοπήσετε τη χώρα. Πρώτο μας μέλημα είναι να αφήσουμε πίσω την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ εκεί που θέλετε να μας πάτε».

«Πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας»

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη του υποχρέωση είναι να μείνει πίσω η εποχή της χρεοκοπίας.

«Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το είδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και σας ψήφισε και την διαψεύσατε. Είστε η παράταξη που ταυτίζεται με το ψέμα. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 36 σας πήγε στο 17; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού», ανέφερε.

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στην χώρα και την παράταξη μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε», τόνισε.

Για την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστίνη

Ακολούθησε μία προσωπική επίθεση στον κ. Κασσελάκη: «Κατανοώ τις ανάγκες του life style και της επικοινωνίας με νέα κοινά», αλλά όταν αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό αυτό καθίσταται επκίνδυνο, είπε αναφερόμενος στην πιθανότητα επίσκεψης του κ. Κασσελάκη στην Παλαιστίνη.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Παλαιστινιακό είναι η λύση των δύο κρατών, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να ταυτίσω τη Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού».

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας με ειλικρίνεια»

Επίσης ο πρωθυπουργός ρώτησε «η χώρα η οποία αποκλίνει από την Ευρώπη γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν πρόκειται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όταν πρόκειται για το πλαφόν της ενέργειας στο φυσικό αέριο, όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό;» και συνέχισε:

«Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα από την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα κράτους δικαίου;  Συγκλίνει με την Ευρώπη και στα ζητήματα του κράτους δικαίου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όπως είπε «έταζε 2 δισ. παραπάνω επιδόματα στον προϋπολογισμό του 2009 και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας είπε συγγνώμη χρεοκοπήσαμε».

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας με ειλικρίνεια» σημείωσε και προσέθεσε: Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί χρόνο γιατί η κρίση ήταν πολύ βαθιά. Και αν νομίζει κάποιος ότι από το 68% θα φτάσουμε στο 100% μέσα σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει» ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ της δεκαετίας του ’80 λέγοντας: «Η Πορτογαλία και Ιρλανδία μπήκαν στην ΕΕ πολύ φτωχότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα πήγαν καλύτερα από εμάς. Λόγω της μεγάλης κρίσης του 2010 και γιατί στην δεκαετία του ’80 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη. Χάσαμε ουσιαστικά την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη. Να θυμόμαστε την πραγματική οικονομική ιστορία του τόπου.».