5 το πρωί: Ανατροπή στη δίκη για το Μάτι – Αποσύρεται το εμβόλιο της AstraZeneca – Στο Final Four ο Ολυμπιακός

Σε άσκηση έφεσης για το σύνολο της απόφασης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προχώρησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μετά την θύελλα αντιδράσεων των συγγενών των 104 νεκρών, με τη δίκη σε δεύτερο βαθμό να ξεκινά ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι του 2024.

1

Έφεση στην απόφαση για το Μάτι από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

  • Η έφεση: Στο Εφετείο θα κριθεί εκ νέου η πολύκροτη δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις φλόγες της οποίας τον Ιούλιο του 2018 χάθηκαν 104 ψυχές, καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη «πάτησε restart» στην υπόθεση, ασκώντας έφεση στο σύνολο της πρώτης απόφασης.
  • Το χρονοδιάγραμμα: Η δίκη για το Μάτι σε δεύτερο βαθμό είναι πιθανόν να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι του 2024, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος παραγραφής ποινικών ευθυνών για όλους τους εμπλεκομένους.
  • Η απόφαση: Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης με εκτιτέα μόνο 5 έτη στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές στο Μάτι, που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.
2

Γιατί αποσύρεται το εμβόλιο της AstraΖeneca;

  • «Για εμπορικούς λόγους»: Σχεδόν τρία χρόνια μετά από την πλήρη αποθέωση, η ΑstraZeneca ανακοίνωσε πως αποσύρει το εμβόλιο κατά της covid, με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο. Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία εξήγησε σε ανακοίνωση της πως προχωρά στην απόσυρση «για εμπορικούς λόγους» αφού η ανάπτυξη πολλών εμβολίων κατά του κορωνοϊού οδήγησε στην «πτώση της ζήτησης».
  • Οι παρενέργειες: H φαρμακοβιομηχανία είχε παραδεχθεί, σε δικαστικά έγγραφα, ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS, η οποία έχει συνδεθεί με περισσότερους από 80 θανάτους στη Βρετανία και με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Ωστόσο η AstraZeneca αρνείται ότι η απόφαση απόσυρσης του εμβολίου σχετίζεται με τη δικαστική υπόθεση.
  • Αγωγές και μηνύσεις: Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ενώ και στην Ελλάδα έχουν κατατεθεί αγωγές κατά της εταιείας και κατά του Δημοσίου. Από την πλευρά τους, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη της ανησυχία των πολιτών και εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας πως «όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη

  • Επιστρέφει η σκόνη: Η ανατολική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στη μέση τροπόσφαιρα από την Κεντρική Μεσόγειο προς τη Νότια Ελλάδα θα αλλάξει τον καιρό, με την αφρικανική σκόνη να κάνει και πάλι την εμφάνιση της. Το φαινόμενο κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη 09/05, και θα διαρκέσει έως και αύριο Παρασκευή.
  • Αλλάζει ο καιρός: Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια του διημέρου είναι βροχές και τοπικές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας έως 8-9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της Τετάρτης 08/05, μεταφορά Σαχαριανής σκόνης, ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ καθώς και πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο.
  • Συστάσεις του Υπ. Υγείας: Μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης περιλαμβάνει η εγκύκλιος του Υπ. Υγείας. Οι ειδικοί συστήνουν την παραμονή σε κλειστούς χώρους, τη χρήση κλιματιστικού στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα καθώς και την μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού.
4

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

  • Νέος γύρος συνομιλιών: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν να επιστρέψουν Ισραήλ και Χαμάς για την εξέταση πιθανής εκεχειρίας. Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση των ομήρων και για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ», ενώ ηγετικό στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «μιά τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».
  • Κίνδυνοι κλιμάκωσης: Σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης, η Αίγυπτος προειδοποίησε χθες το Ισραήλ για τους κινδύνους κλιμάκωσης στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής στη Ράφα ενώ δήλωσε επίσης στη γειτονική της χώρα «να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια».
  • «Παγώνει» η βοήθεια: Την αναστολή παράδοσης φορτίου βομβών στο Ισραήλ αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον φόβο χρήσης τους στη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Το φορτίο αυτό αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών). Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ των δύο σημαντικότερων σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ.
5

Επική πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four της Euroleague

  • Ερυθρόλευκος θρίαμβος: Ο Ολυμπιακός επικράτησε εκτός έδρας της Μπαρτσελόνα με 63-59 και προκρίθηκε στο Final Four της Euroleague και πλέον ετοιμάζεται για τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό (24/5) του Βερολίνου.
  • Το παιχνίδι: Το ξεκίνημα ήταν ιδιαίτερα άχαρο, με τον Ολυμπιακό να εκκινεί με έξι άστοχα σουτ και πολλά λάθη. Ωστόσο, στο πιο κρίσιμο κομμάτι του αγώνα, ΜακΚίσικ, Μιλουτίνοφ και Παπανικολάου έκανα αυτό που έπρεπε, χαρίζοντας τη νίκη.
  • Σήμερα η μεγάλη μάχη: Μετά την πρόκιση στο F4, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, όπου οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται σήμερα την Άστον Βίλα και θέλουν να υπερασπιστούν το 4-2 του πρώτου αγώνα, για να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό του Conference League.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις