Στο Εφετείο θα κριθεί εκ νέου η πολύκροτη δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις φλόγες της οποίας τον Ιούλιο του 2018 χάθηκαν 104 ψυχές. Το εθνικό τραύμα που προκάλεσε άλλωστε, παραμένει ανοικτό έως σήμερα, ενώ για τους συγγενείς των θυμάτων δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη μετά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.

Η οργή αυτή των συγγενών σε συνδυασμό, με τις ποινές με ελαφρυντικά που ασκήθηκαν στους κατηγορούμενους, όπως και το σκεπτικό για τους αθωωθέντες, φαίνεται λειτούργησαν καθοριστικά στην απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία «πάτησε restart» στην υπόθεση, ασκώντας έφεση στο σύνολο της πρώτης απόφασης.

Η δίκη για το Μάτι σε δεύτερο βαθμό είναι πιθανόν να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι του 2024, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος παραγραφής ποινικών ευθυνών για όλους τους εμπλεκομένους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη η οποία παρενέβη αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, είναι γνωστή για τις παρεμβάσεις σε σημαντικά δικαστικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει. Οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ντάνιελ, καθώς και η εμπλοκή της στο θέμα των υποκλοπών είναι μόνο μερικές από τις υποθέσεις που έχει καταπιαστεί.

Η Γεωργία Αδειλίνη, γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και σπούδασε  στη το Νομική Σχολή υ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά τις  σπουδές της ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στον εισαγγελικό κλάδο το 1984. Μεταξύ άλλων υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηρακλείου και Αθήνας και στις Εισαγγελίες Εφετών Ναυπλίου και Αθήνας.

Το 2019 ήταν η χρονιά που προήχθη σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ως Εισαγγελέας Εφετών άσκησε καθήκοντα εισαγγελέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθήκοντα Επιθεωρήτριας, καθώς και Προϊσταμένης του Τμήματος Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της χειρίστηκε σοβαρές υποθέσεις, όπως μεταξύ των άλλων, την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ» στο σεισμό του 1999, την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 κ.ά.

Μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον Ιούλιο του 2023, αφού έλαβε 21 ψήφους στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς ψηφίσθηκε από τα περισσότερα κόμματα.

Παρέμβαση για υποκλοπές και «Ντάνιελ»

Τον Σεπτέμβριο του 2023 παρήγγειλε στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών τη διερεύνηση σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αναφορικά με τις αξιόποινες πράξεις της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης.

Τον επόμενο μήνα -τον Οκτώβριο του 2023- υπήρξε εμπλοκή της και στην υπόθεση των υποκλοπών, προαναγγέλλοντας την αυθημερόν αφαίρεση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης από τους εισαγγελείς πρωτοδικών που την ερευνούσαν από το 2022 και την ανάθεσή της στον αντιεισαγγελέα του Άρειου Πάγου, επικαλούμενη τη σοβαρότητα της υπόθεσης και τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων λόγω καθυστέρησης των ερευνών.