Σεξ: Τι συμβαίνει όταν το «κόβετε»

Τι μπορεί να μας προκαλέσει η αποχή από το σεξ - Ερευνες απαντούν

Σεξ: Τι συμβαίνει όταν το «κόβετε»

Τι μπορεί να μας προκαλέσει η αποχή από το σεξ - Ερευνες απαντούν

Τι συμβαίνει σε μυαλό και σώμα όταν σταματάμε να κάνουμε σεξ; Μελέτη σε σχεδόν 7.000 ηλικιωμένους από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin κατέδειξε μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στη διατήρηση μιας ενεργής σεξουαλικής ζωής και την αυξημένη ευεξία.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πράγματα που μπορεί να μας προκαλέσει η αποχή από αυτού του είδους την απόλαυση.

Μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα του άγχους

Ίσως το σεξ να είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε όταν είστε αγχωμένοι, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τέτοιου είδους δυσάρεστα συναισθήματα, όπως γράφει το Vita.

Συγκεκριμένα, η σεξουαλική επαφή φαίνεται να μειώνει την ποσότητα των ορμονών που απελευθερώνει το σώμα ως απάντηση στο στρες. Επομένως, μια ενεργή σεξουαλική ζωή μπορεί να σας κάνει συνολικά πιο ευτυχισμένους, κρατώντας μακριά το υπέρμετρο άγχος που ως γνωστόν, βλάπτει την υγεία.

Η καρδιά σας… μελαγχολεί και μπορεί να κινδυνεύσει

Τα άτομα που κάνουν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο, τίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνα που κάνουν πιο τακτικά, όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες.

Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή το σώμα ασκείται λιγότερο (το σεξ συνήθως καίει περίπου 5 θερμίδες το λεπτό και μπορεί να ενισχύσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα) και είναι λιγότερο πιθανό να είστε ανήσυχοι ή μελαγχολικοί στην καθημερινότητά σας.

Επιπλέον, το σεξ φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως μέσω αυτού προσθέτουμε λίγη άσκηση στη ζωή μας και αισθανόμαστε γενικά λιγότερο στρεσαρισμένοι.

Ίσως ξεχνάτε πιο συχνά τα… κλειδιά σας

Αυτό ενδέχεται να συμβεί επειδή το τακτικό σεξ φαίνεται να συνδέεται με βελτιωμένη μνήμη, ειδικά αν είστε άνω των 50.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να εξασθενήσει

Το σεξ μια φορά την εβδομάδα φαίνεται να ενισχύει και το ανοσοποιητικό. Συγκεκριμένα, βρέθηκε να αυξάνει τα επίπεδα μιας ουσίας που καταπολεμά τα μικρόβια η οποία ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α.

Ενδέχεται να απομακρυνθείτε από τον/την σύντροφό σας

Το σεξ προκαλεί τη λεγόμενη «λάμψη» που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαρκεί περίπου 2 ημέρες και βοηθά στην περαιτέρω σύνδεση με τον άνθρωπό μας, συμβάλλοντας στην «οικοδόμηση» της εμπιστοσύνης και της αλληλοκατανόησης.

Μπορεί να κοιμάστε λιγότερο

Χωρίς σεξ, τα επίπεδα των ορμονών που προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο, όπως η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη, μειώνονται. Οι γυναίκες μάλιστα λαμβάνουν μια ώθηση οιστρογόνων που βοηθά ακόμα περισσότερο.

Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να σας επαναφέρει τη διάθεση να κάνετε σεξ.

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες

H σεξουαλική επαφή μας ωφελεί ποικιλοτρόπως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος να κάνετε ένα διάλειμμα εφόσον έτσι αισθάνεστε, ούτε πως δεν υπάρχουν φυσικά άλλοι τρόποι να λάβετε τα οφέλη που δίνει, όπως η σωματική άσκηση, η καλή διατροφή, η επαφή με τη φύση κ.τλ.

Ωστόσο, αν δεν το απολαμβάνετε πια παρά την καλή σχέση με τον/την σύντροφό σας και επιθυμείτε αυτό να αλλάξει, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό, τόσο για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των «αντικειμενικών» προβλημάτων που ίσως επηρεάζουν την ερωτική σας ζωή όσο και για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε να το ξαναβάλετε στη ζωή μας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr