Ανεβάζει του τόνους η Αγκυρα μετά την πράσινη εξαγγελία της Ελλάδας στο διεθνές συνέδριο για τους Ωκεανούς για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

«Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και προσθέτει πως πως δεν θα γίνουν αποδεκτά τα τετελεσμένα σε «νησιά νησίδες και βράχους που δεν έχουν αποδοθεί με διεθνείς συνθήκες στην Ελλάδα».

Επαναφέροντας όχι απλώς την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αλλά απειλώντας και με στρατιωτική δράση σε ενδεχόμενο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τι ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet πηγές του ΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα τόνισαν τα εξής:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Πρώτες σκιές στην προετοιμασία του ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μετά τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Ομάρ Τσελίκ αλλά και τις σημερινές απειλές του τουρκικού ΥΕΘΑ εμφανίζονται οι πρώτες σκιές στην προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Άγκυρα αλλά και στην αναμενόμενη για την Δευτέρα συνάντηση στην Αθήνα των δυο αντιπροσωπειών για την προώθηση ΜΟΕ.