Η νέα συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Mega, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, κήρυξε την αντίστροφη μέτρηση των τελευταίων 60 ημερών για τις κρίσιμες, κι απρόβλεπτες όπως εξελίσσονται, Ευρωεκλογές. Τελική ευθεία για όλους λοιπόν.

Τι νέο μάθαμε, εν τω μεταξύ, από τα «εν οίκω» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου; Πρώτον, ότι το σπίτι που αγόρασε με τον σύζυγό του στο Κολωνάκι για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα κόστισε 1.8 εκατ. ευρώ και δεύτερον πως ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος δεν είναι «ο λογιστής» του προκειμένου να του απαντήσει στην ερώτηση για τις επιχειρήσεις του.

Δεσμεύτηκε απλώς ο κ. Κασσελάκης ότι η ανάρτηση των περιουσιακών στοιχείων του θα γίνει οικειοθελώς, όχι υπό καθεστώς πίεσης ή σκιών, και σίγουρα εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο νόμος – μέχρι τις 30 Ιουνίου. Άρα κατά τον ίδιο αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί πριν από την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου. Στην οποία πλέον «εφικτός στόχος» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «να είμαστε πρώτο κόμμα».

Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε «μπορούμε να κερδίσουμε», καθώς «αισθάνομαι ένα ρεύμα στην κοινωνία» με αποτέλεσμα, εν είδει γεωμετρικής προόδου, να «ανεβαίνουμε» πάνω από το όριο του 17%.

Τι λένε τα «μαθηματικά» του Κασσελάκη

Οι «υπολογισμοί» του Στ. Κασσελάκη θα επαληθευτούν ή όχι από την κάλπη και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν απ’ αυτήν. Διότι από τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν προκύπτει προς το παρόν ότι είναι πιθανό να συμβεί.

Είναι πασιφανές κι αυταπόδεικτο άνευ περίπλοκων μαθηματικών πράξεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση των ερευνών και παράλληλα ανοίγει -από μέτρηση σε μέτρηση- τη διαφορά του από το τρίτο ΠαΣοΚ. Η εικόνα που έδωσε η Opinion Poll στο Action 24 πιστοποιεί τη σε βάθους χρόνου άνοδο που έχει καταφέρει.

Την ίδια ώρα πάντως η απόσταση που τον χωρίζει από την προπορευόμενη Νέα Δημοκρατία παραμένει αρκετά μεγάλη για να προϋποθέτει συνθήκες πλήρους ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό, ακόμη κι αν εκ της ηγεσίας της Κουμουνδούρου επικαλούνται νούμερα που απεικονίζουν το κόμμα στο όριο του 20%.

Κυνηγώντας ένα νέο στοίχημα

Σε κάθε περίπτωση ο Στ. Κασσελάκης έχει λάβει την απόφαση να παίξει τα ρέστα του στο δίμηνο που μεσολαβεί μέχρι την Κυριακή των Ευρωεκλογών, έχοντας ήδη επιστρέψει στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις». Το ‘χει πάρει «πατριωτικά».

Αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε κάθε δημόσια εμφάνιση ή τοποθέτησή του πως θα εξαντλήσει ένα προς ένα τα περιθώρια κριτικής στην κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρώντας πως θα υπάρξουν κι άλλες κυβιστήσεις επί καίριων ζητημάτων στην πορεία. Είναι αυτός ο τρόπος που έχει προκριθεί προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύσει τα ποσοστά του σε βαθμό που θα τον αναγορεύσει αυτομάτως σε «μεγάλο κερδισμένο» της εκλογικής μάχης.

Ο πρόεδρος της παράταξης επεσήμανε πως η τοποθέτηση του κάθε πήχη «εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και πως δεν πρόκειται ν’ απογοητευτεί στην εκδοχή μιας ήττας με διψήφια διαφορά. Για τον ίδιο «αποτυχία θα είναι αν αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας, να συνεργαστούμε με μηχανισμούς συμφερόντων». Αλήθεια είναι ωστόσο πως δεν του αρέσει να μην επιβεβαιώνεται και ν’ αναγκάζεται σε μικρές ή μεγάλες οπισθοχωρήσεις.

Ανάλογα αισιόδοξος και σίγουρος ένιωθε και πριν από την τελική μάχη των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία. Εκ των πραγμάτων δε αποδείχθηκε πως είχε απόλυτο δίκιο. Βεβαίως τώρα δεν υπάρχει δεύτερος γύρος και χώρος για συμμαχίες (με συνυποψηφίους) – όπως ακολούθως ίσχυσε και στις αυτοδιοικητικές. Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται «μια κι έξω» κι όποιος βγει λιγότερο τσαλακωμένος από το ρινγκ κερδίζει τις εντυπώσεις.

Αρκεί φυσικά ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος «να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι κερδίσαμε» όπως βιτριολικά υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι ψηφοφόροι της… αποχής

Γι’ αυτό και ο διάδοχος του ποντάρει πολλά στους ψηφοφόρους που «ψηφίζουν» αποχή. Όλους εκείνους δηλαδή που δεν πήγαν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να ασκήσουν το δικαίωμά τους είτε στις διπλές εθνικές εκλογές είτε σε προηγούμενες και νιώθουν ότι δεν συντρέχει εφεξής λόγος να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Κατά τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως άτομα απογοητευμένα από το υπάρχον status quo, όχι άτομα απολιτίκ που δεν ενδιαφέρονται για τις τρέχοντες εξελίξεις, και θέλει να τα κερδίσει όπως και να ‘χει.

Πρόκειται για έναν διόλου αμελητέο όγκο εκλογικής βάσης που δύναται να επηρεάσει το αποτέλεσμα, αν πειστεί εν τέλει να σπεύσει στην κάλπη και να στηρίξει κάποιον συνδυασμό της αντιπολίτευσης. Ιδίως δε αν αυτό το γκρουπ συνδυαστεί με το ρευστό και μετακινούμενο ρεύμα των αναποφάσιστων της τελευταίας στιγμής, κυρίως μετριοπαθών κεντρώων ψηφοφόρων, το συνολικό ποσοστό μετά την πρόσθεση κρίνεται επαρκές για να ψαλιδίσει κι άλλο τη διαφορά που χωρίζει αυτή τη στιγμή τα πρώτα δύο κόμματα της πυραμίδας.

«Χτυπώντας» ανελέητα ΝΔ και ΠαΣοκ

Ο Στ. Κασσελάκης δεν κρύβει ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο διαμαρτυρίας που όπως το μπλοκ του 2012 θα διαμορφώσει αναλογικά τα δεδομένα. Το πιστεύει, το εκφράζει, το υπηρετεί ως σχέδιο.

Τον κατηγορούν, αντίπαλοί του, για παραγωγή ακραίας τοξικότητας και κριτικής δίχως λογικές προτάσεις. Υπερασπίζεται τον εαυτό του κι επιμένει πως αναδεικνύει παθογένειες μιας ανάλγητης ΝΔ που βασίζεται αποκλειστικά στο ψέμα και στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προς τους πολίτες. Γι’ αυτό και στην κοινωνία αντιμετωπίζεται με «παγωμάρα». Γι’ αυτό κι ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακολουθεί από τον αποκομμένο γυάλινο πύργο του χωρίς  ενσυναίσθηση. Προσπαθεί να πιαστεί από κάθε κυβερνητικό αφήγημα και να το αποδομήσει για να καρπωθεί τα κέρδη από μια συνορεύουσα δεξαμενή ψηφοφόρων.

Ούτε το ΠαΣοΚ μένει, φυσικά, στο απυρόβλητο. Δεδομένου πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε παρόμοια κοινά προκειμένου ν’ αυξήσει όσο μπορεί τη δύναμή του, ο Στ. Κασσελάκης έχει βάλει στο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον εξαπολύει βέλη με κάθε ευκαιρία. Η υπόθεση των υποκλοπών είναι τόσο σκοτεινή και δαιδαλώδης που επιμένει να τον χαρακτηρίζει «εκβιαζόμενο» και του ζητά ν’ αποδείξει πως δεν είναι τέτοιος, την ώρα που γι’ άλλους αυτός θα όφειλε ν’ αποδείξει -με κάποιον τρόπο- τους ισχυρισμούς του κι όχι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ που παρακολουθείτο αποδεδειγμένα.

Η συσπείρωση και η επιστολική ψήφος

Ξέρει ακόμη ο αμερικανοθρεμμένος πολιτικός ότι ένα μέρος των όσων στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία δεκαετία ψήφιζαν για λόγους διαμαρτυρίας κι αλλαγής της καθεστηκυίας τάξης. Να τους συσπειρώσει επιθυμεί κι αυτούς. Από το εντελώς απογοητευτικό 50%, το ποσοστό συσπείρωσης στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως έχει ανέβει ήδη πάνω από το 60% και οι διαρροές έχουν αρχίσει να μειώνονται. Με τελικό προορισμό όμως το 75% απαιτείται ακόμη εντονότερη προσπάθεια επανασυγκέντρωσης των δυνάμεων που χάθηκαν στην πορεία και μαζεύονται από τη μέση της διαδρομής.

Ένα δείγμα είναι και οι προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο που διεξάγονται αύριο Κυριακή (14/3) σε όλη τη χώρα. Έχει αξία η συμμετοχή, διότι θα αποτυπώσει την απήχηση στη βάση.

Το τελευταίο από τα στοιχήματα στο οποίο ποντάρει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την επιστολική ψήφο. Είναι μια φρέσκια κι εντελώς απρόβλεπτη συνθήκη που, έστω σε μικρό βαθμό, θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών. Δεδομένου ότι (σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών) οι αιτήσεις έχουν μέχρι σήμερα υπερβεί τις 75.000 και η τάση είναι διαρκώς αυξητική, δεν θ’ αφεθεί τίποτα στην τύχη από την προεδρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ταξίδι που επίκειται σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, ο διψήφιος αριθμός προγραμματισμένων συναντήσεων ή γευμάτων με φορείς της ομογένειας και η παρουσία στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 25η Μαρτίου περικλείονται εξ ολοκλήρου στον προγραμματισμό μιας αναλυτικότερης διάδοσης του ανατρεπτικού αφηγήματος της Κουμουνδούρου, η ηγεσία της οποίας θέλει να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι από την «πίτα» μιας κοινότητας που γνωρίζει εκ των έσω ο Στ. Κασσελάκης.

Θα βγουν τα νούμερα;

A priori ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει τους «υπολογισμούς» του για την έκβαση των Ευρωεκλογών και πιστεύει ότι οι αριθμοί που αναφέρει ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Εγώ έχω σπουδάσει χρηματοοικονομικά» όπως είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο, επιχειρώντας ν’ αναλύσει το φορολογικό σχέδιο που έχει καταστρώσει για την επόμενη μέρα. Το τελικό άθροισμα θα είναι αυτό που είτε θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο είτε θα τον εκθέσει.