Μηνύματα προς όλο το πολιτικό φάσμα στέλνει η δημοσκόπηση της Opinion Poll εν όψει των ευρωεκλογών, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

H Νέα Δημοκρατία, παρ’ ότι διατηρεί χαώδη διαφορά από τους δύο μεγαλύτερους πολιτικούς της αντιπάλους, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠαΣοΚ, δείχνει τάσεις συμπίεσης του ποσοστού της, παραμένοντας πάντως στην εκτίμηση ψήφου πάνω από το 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παγιώνεται πια εκ νέου στη δεύτερη θέση, μετά από μια σύντομη δημοσκοπική «άνοιξη» για το ΠαΣοΚ, ενώ στη Μακεδονία η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζεται να περνά στην τρίτη θέση, υπερφαλαγγίζοντας το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η καθαρή πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή):

ΝΔ: 32,1% (26,6%)
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 15% (12,4%)
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,4% (10,3%)
Ελληνική Λύση: 10,7% (8,9%)
ΚΚΕ: 8,5% (7,1%)
Νίκη: 3,7% (3%)
Πλεύση Ελευθερίας: 3,7% (3%)
Νέα Αριστερά: 3,2% (2,6%)
Δημοκράτες (Ανδρέας Λοβέρδος): 3% (2,5%)
Σπαρτιάτες: 2,6% (2,2%)

Στις τάσεις που καταγράφονται ειδικά στις περιφέρειες της Μακεδονίας, η ΝΔ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καταγράφοντας ποσοστό 25,7%, με την Ελληνική Λύση να φτάνει στο 12,6%, κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάνω από το ΠΑΣΟΚ, που διατηρούν εκεί τα πανελλαδικά ποσοστά τους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα, σύμφωνα με τους πολίτες, θεωρείται η ακρίβεια, με ποσοστό 49,1%, ενώ ακολουθούν η οικονομία/ανάπτυξη με 26,3% και η εγκληματικότητα, βία και παραβατικότητα, με 25,9%.

Λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο της εγκληματικότητας και σε εκείνο της ακριβείας δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 80%, ενώ αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 19% και 20% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, το 61,7% διαφωνεί με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες.  Στα κομματικά ακροατήρια πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ αυτής στον ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.
Παράλληλα, το 59% δεν υιοθετεί την άποψη του Σ. Κασσελάκη ότι υπάρχει περίπτωση νοθείας στις Ευρωεκλογές και ότι θα πρέπει να διεξαχθούν με την παρουσία ξένων επιτηρητών. Την υιοθετεί το 36.1% ( 60% εντός του ΣΥΡΙΖΑ) . Στα κομματικά ακροατήρια πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ αυτής στον ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες.

Δεύτερος ο «Κανένας»

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου για τη θέση του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται ξεκάθαρα, με 33,9%, σε ίδιο επίπεδο ωστόσο με την απάντηση «Κανένας».

Με 8,5% ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ τέταρτος είναι πλέον ο Κ. Βελόπουλος, με 6,6% και μόλις πέμπτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης, με 6,2%.