5 το πρωί: Η παραδοχή για τη μονταζιέρα στα Τέμπη – Η εθνική καμπάνια για τη βία στα σχολεία – Ο νέος δικαστικός χάρτης

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της παραποίησης των διαλόγων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την τραγωδία των Τεμπών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, να παραδέχεται επισήμως την ύπαρξη μοντάζ.

1

Παραδοχή Τερεζάκη για τη μονταζιέρα στα Τέμπη

  • Τι δήλωσε ο Τερεζάκης; Για πρώτη φορά γίνεται επίσημη παραδοχή της μονταζιέρας από το κορυφαίο στέλεχος του ΟΣΕ, το οποίο μάλιστα βάζει στο «κάδρο» και άλλα πρόσωπα του Οργανισμού. Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, παραδέχεται την ύπαρξη του μοντάζ καλώντας την δικαιοσύνη να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα.
  • Είχε φύγει κανονικά από τον ΟΣΕ: Κατά τον κ. Τερεζάκη, το επίμαχο υλικό δεν έχει φύγει παραποιημένο από τον ΟΣΕ. Στις 2 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί το συγκεκριμένο υλικό στις δικαστικές Αρχές, ωστόσο, επειδή ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία, το υλικό παραδόθηκε στις 3 Μαρτίου, με συνοδευτικό, με αυτοκίνητο του ΟΣΕ και υπάλληλο του Οργανισμού.
  • Ποιοι είχαν πρόσβαση στο υλικό; Σε επικοινωνία του MEGA με τον κ. Τερεζάκη, ο ίδιος αποκάλυψε πως πρόσβαση στο υλικό είχαν τέσσερις υπάλληλοι του ΟΣΕ. Ο ένας εξ αυτών, την 1η Μαρτίου του 2023, το έδωσε σε τέσσερα στελέχη του Οργανισμού για να ενημερωθούν.
2

Την εθνική καμπάνια για τη βία στα σχολεία παρουσίασαν Μητσοτάκης - Πιερρακάκης

  • Η ψηφιακή πλατφόρμα: Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που γνωρίζει έξαρση, είναι μεταξύ άλλων και η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.
  • Η διαχείριση σε δύο επίπεδα: Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
  • Τα μέτρα: Όσον αφορά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αυτά αφορούν την επιστροφή της πενθήμερης αποβολής, τον διαχωρισμό των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες (40 – 75), ενώ στις περιπτώσεις όπου μαθητές έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης. Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, ενώ η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευμένη.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Παρουσιάστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης

  • Ιστορική μεταρρύθμιση: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μαζί με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, παρουσίασαν χθές τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, μια «ιστορική μεταρρύθμιση» όπως χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως 18 Απριλίου 2024.
  • Τι αλλάζει; Ο σχεδιασμός είναι πολύπλευρος και συνδυαστικός: Θεσμικές αλλαγές στους Κώδικες του Ποινικού, Αστικού και Διοικητικού Δικαίου, ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, ενίσχυση και ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων για την καλύτερη λειτουργία των δικαστηρίων.
  • Ο στόχος: Ο νέος δικαστικός χάρτης μάλιστα αναμένεται να υλοποιηθεί με το νέο δικαστικό έτος, με στόχο την επίσπευση του χρόνου έκδοσης των πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, από τα 4 χρόνια (1.482 ημέρες) που απαιτούνται σήμερα στα 2,5 χρόνια (900 ημέρες).
4

Θρίλερ με τη μεταγωγή του δολοφόνου της Κυριακής

  • Εκτός ΜΕΘ ο 39χρονος γυναικοκτόνος: Εξιτήριο από το νοσοκομείο «Αττικόν» πήρε το πρωί της Τρίτης ο 39χρονος δολοφόνος της Κυριακής, αφού νοσηλεύτηκε για 48 ώρες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στο κελί του. Ωστόσο, σε θρίλερ εξελίχθηκε η επιστροφή του στον Κορυδαλλό, αφού το νοσοκομείο των φυλακών δεν τον δέχθηκε.
  • Πού κατέληξε; Ο δράστης τελικά και μετά από συνεννοήσεις επέστρεψε πίσω στο «Αττικόν». Από εκεί μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στο νοσοκομείο «Τζάνειο», όπου θα παραμείνει φρουρούμενος για τις επόμενες τέσσερις ημέρες.
  • Τι έδειξαν οι τοξικολογικές; Υπό την επήρεια κοκτέιλ χαπιών και αλκοόλ φαίνεται να ήταν ο 39χρονος το βράδυ που δολοφόνησε την 28χρονη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, στο αίμα του βρέθηκαν βενζοδιαζεπίνες σε συγκέντρωση 2857,1 mg/l με το όριο να είναι στα 200 mg, δηλαδή σε δεκαπλάσια ποσότητα.
5

«Χορταστικές» ισοπαλίες σε Μαδρίτη και Λονδίνο

  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι: Σε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι πρόσφεραν γκολ και θέαμα μένοντας ισόπαλες (3-3) στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για τα προημιτελικά του Champions League και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς του Έτιχαντ.
  •  Άρσεναλ – Μπάγερν Μονάχου: Την ίδια ώρα, ισόπαλες αναδείχθηκε και η  Άρσεναλ με την Μπάγερν, αφού το σκορ στο Εμιρεϊτς έγραψε 2-2, στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του Champions League και οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στη ρεβάνς της Αλιάνζ Αρίνα.
  • Οι σημερινοί αγώνες: Τα προημιτελικά του Champions League συνεχίζονται σήμερα, με δύο μεγάλους αγώνες. Στις 10.00 μ.μ. η Παρί Σεν Ζερμαίν υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι, αγώνα που θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από το MEGA, ενώ την ίδια ώρα η Ατλέτικο Μαδρίτης υποδέχεται στο Μετροπολιτάνο την Ντόρτμουντ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr