Για «παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεριζωθούν», για «μια καλύτερη ζωή», για «ανάδειξη φωνών που μιλούν ευρωπαϊκά, αλλά και διεκδικούν εθνικά» και για «ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό ρεύμα» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της χώρας ανέπτυξε τους έξι βασικούς άξονες πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος, εστιάζοντας κυρίως στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ως ένα καθοριστικό διακύβευμα για το αύριο της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό. Ούτε, βέβαια, για ανέξοδες διαμαρτυρίες», διότι «κάθε λανθασμένη επιλογή στην κάλπη στοιχίζει».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ οριοθέτησε το 15ο Συνέδριο ως αυτό στο οποίο «τιμούμε τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας και τα 50 χρόνια του κόμματος που την έφερε ξανά στην Ελλάδα, μετά τη δικτατορία του 1967». Είναι ένας συνδυασμός αποδεικνύει «την πανίσχυρη και διαχρονική σύνδεση της παράταξης με το πολίτευμα» και ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι «το όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή άντεξε στο πέρασμα του χρόνου».

Πρόκειται για ένα όραμα, κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη «που εξελίσσεται εμπνέοντας πάντα την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων», δίχως να εισέρχεται σε «παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς». Αντιθέτως κρατά σταθερή την πυξίδα έτσι ώστε «να δείχνει προς την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Ευημερία».

«Πίστη στον πατριωτισμό, ανοιχτή οικονομία, κοινωνικό κράτος»

«Οι πυλώνες της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της παράταξης είναι και μένουν πανίσχυροι», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κυκλώνοντας ως τέτοιους την «πίστη στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον Κοινοβουλευτισμό». Όπως επίσης την «προσήλωση στο ευρωπαϊκό όραμα και στις αξίες του δυτικού κόσμου», αλλά «και στόχο μία ανοιχτή οικονομία και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ενωμένους τους πολίτες του».

Είναι χαρακτηριστικά που κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη «συμπληρώνονται από τον ρεαλισμό, την αλήθεια και τη διαρκή ανανέωση των ιδεών μας». Όπως επίσης «από τη συνέπεια λόγων και έργων». Γι’ αυτό και «η Νέα Δημοκρατία αποτελεί, σήμερα, το πιο ανθεκτικό κόμμα της Μεταπολίτευσης, αλλά και την ισχυρότερη και μαζικότερη κεντροδεξιά δύναμη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, «η πορεία προς το αύριο που ονειρευόμαστε χτίζεται στις κατακτήσεις του χθες. Τα τελευταία 5 χρόνια «πολιορκηθήκαμε» από πρωτόγνωρες προκλήσεις: Μεταναστευτικές εισβολές, πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμοι στη γειτονιά μας». Παρόλα αυτά «με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η χώρα έμεινε όρθια και μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης».

«Το γεγονός των Αγίων Αναργύρων σκιάζει τα βήματα που έχουν γίνει κατά της βίας κατά των γυναικών»

Σε αυτό το κομμάτι ο πρωθυπουργός απαρίθμησε ως θετικά την απαλλαγή των πολιτών από τα βάρη δεκάδων φόρων, την κατάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και τη μονοψήφια ανεργία. «Μισθοί, συντάξεις και η κατώτατη αμοιβή αυξάνονται σε μόνιμη βάση, ενώ έκτακτες παρεμβάσεις υψώνουν αναχώματα στον διεθνή πληθωρισμό. Το είδαμε στο ρεύμα, το βλέπουμε στο ράφι, θα το δούμε και αλλού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επί του μεταναστευτικού, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «εξελίσσεται ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα» παράλληλα με μια «εθνική φωνή», η οποία «ακούγεται ισχυρή από τις Βρυξέλλες μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο». Κατά τον ίδιο «το επόμενο στοίχημα τώρα είναι με μεταρρυθμίσεις να βελτιώνεται σταδιακά η καθημερινότητα». Σε κομβικούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλεια και οι λειτουργίες του κράτους.

Αναγνώρισε ακολούθως αυτή είναι «μία μάχη δύσκολη, καθώς αντίπαλοί μας είναι οι παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεριζωθούν», καθώς «καραδοκούν να εκδηλωθούν σε περιστατικά τα οποία αμαυρώνουν κάθε συνολική προσπάθεια». Σε αυτό το σημείο μίλησε για «το γεγονός των Αγίων Αναργύρων που, δυστυχώς, σκιάζει τα βήματα που έχουν γίνει για να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών». Ξεκαθάρισε μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση ότι «ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί»,

Υποστήριξε πάντως ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε το κεφάλι ενός υπουργού γιατί πήγαν όλα στραβά» και ότι «αυτά τα εμπόδια δεν μας αποτρέπουν, ούτε μας οδηγούν να κατεβάζουμε τον πήχη». Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «δικαιώνουν την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής». Κάτι που θα επιτευχθεί «με επιμονή και σχέδιο μέχρι η Ελλάδα να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα σε μισθούς, σε οργάνωση ζωής και σε νοοτροπίες».

«Η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου»

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε τον λόγο που «οι Ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση». Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά είναι «ένας προβολέας» που φωτίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και ρευστότητας».

Γι’ αυτό και «η πατρίδα δεν αντέχει έναν νέο κύκλο ρίσκου και οι πολίτες δεν θα ανεχθούν κανένα πισωγύρισμα».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη «η συνέχεια του κυβερνητικού έργου στο σήμερα είναι προϋπόθεση για μια καλύτερη ζωή στο αύριο, αλλά και βασικός όρος για να μην αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας προς την πρόοδο». Κάλεσε μάλιστα «ν’ αποτραπεί κάθε μήνυμα που θα μπορούσε να φέρει ξανά την Ελλάδα αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της αβεβαιότητας και των πειραμάτων».

«Αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις και χωρίς ηθικούς φραγμούς»

«Είναι απαραίτητη η ανάδειξη φωνών που μιλούν ευρωπαϊκά, αλλά και διεκδικούν εθνικά» υποστήριξε ακόμη, ιδίως «τη στιγμή που ενισχύονται οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του μηδενισμού» Ειδάλλως δεν θα προωθηθεί η ατζέντα που «περιλαμβάνει ζητήματα όπως η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το Μεταναστευτικό. Ή θέματα ευρύτερα ευρωπαϊκά, όπως η αμυντική θωράκιση, η ενεργειακή αυτονομία και η τεχνολογική αυτοτέλεια της ηπείρου».

Είναι ζητήματα που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει «μία αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις και χωρίς ηθικούς φραγμούς». Μια αντιπολίτευση που όπως τη περιέγραψε «είναι πολυκέφαλη και διασπασμένη», αλλά την ίδια ώρα «βρίσκει κοινά συνθήματα για να δυσφημήσει τη χώρα και να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, εργαλειοποιώντας ακόμη και εθνικά τραύματα όπως η τραγωδία των Τεμπών».

Χαρακτήρισε «εισαγόμενο αρχηγό» τον Στέφανο Κασσελάκη και υποστήριξε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης βάφει το ΠαΣοΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μπούμερανγκ μια ψήφος που εκπορεύεται βιαστικά από το θυμικό»

«Στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό. Ούτε, βέβαια, για ανέξοδες διαμαρτυρίες», επέμεινε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «κάθε λανθασμένη επιλογή στην κάλπη στοιχίζει. Ακόμη και μια ψήφος που εκπορεύεται βιαστικά από το θυμικό ενδέχεται να πάρει άλλον δρόμο και να γίνει μπούμερανγκ».

Ήταν το σημείο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απ’ όλο το κόμμα «να συσπειρωθεί και να διευρύνει την ακτινοβολία» του. Αυτό θα επιτευχθεί αν «οι παλαιοί αγωνιστές συναντηθούν με νέους φίλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές», αφού «,οναδικό προαπαιτούμενο είναι να συγκλίνουν με τις αρχές του υπεύθυνου πατριωτισμού και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού».

«Αυτά τα ζητούμενα μπορεί να υπηρετήσει και πάλι μόνο ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Ένα ρεύμα που δημιουργήθηκε στις ρίζες του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη». Αποτυπώθηκε στη μεγάλη κυβερνητική αλλαγή του 2019. Και επιβεβαιώθηκε στον διπλό εκλογικό θρίαμβο του 2023. Αυτό το ρεύμα καλείται να στείλει το μήνυμα της σιγουριάς και της συνέχειας» κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.