«Το μέγα θέμα της εποχής μας είναι η δημοκρατία. Όλοι μιλούν περί δημοκρατίας, ολίγοι όμως την καταλαβαίνουν και ολιγότεροι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόζουν. (…) Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία και δημοσίευσε την ιδρυτική της διακήρυξη. Μισό αιώνα μετά η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι γιορτάζει «50 χρόνια ζωής για την παράταξη των μεγάλων εθνικών αποφάσεων», όπως αναφέρεται στο πρώτο σποτ, ενόψει του 15ου Συνεδρίου της.

Θυμόμαστε όλα τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας (και το πολιτικό παρασκήνιο αυτών) από το 1979 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Χαλκιδική έως και σήμερα.

1o Συνέδριο στη Χαλκιδική, 1979

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο βήμα κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου του κόμματος το 1979.

Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από το 42% του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν διοργανώνεται στη Χαλκιδική το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το πρώτο συνέδριο ελληνικού κόμματος, εξαιρουμένου του ΚΚΕ, στο οποίο οι σύνεδροι εξελέγησαν από τα μέλη και το σώμα του συνεδρίου ενέκρινε το καταστατικό του κόμματος και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Κατά τη διάρκεια εκείνου του πρώτου -και ιστορικού- συνεδρίου ορίστηκε η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, ως κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, την παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στη Χαλκιδική του ’79 εκδηλώθηκε και η πρώτη εσωκομματική δράση στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, γνωστή ως «Η κίνηση της Βόλβης». Πρωταγωνιστικό μέλος, ο τότε 26χρονος Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος πλησίασε μια καμαριέρα στο Athos Palace της Χαλκιδικής με τις τυπωμένες προκηρύξεις στα χέρια και της είπε: «Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να τα μοιράσετε μέχρι το πρωί κάτω από τις πόρτες των συνέδρων».

Η Κίνηση ζητούσε με προκήρυξή της τη μετατροπή του κόμματος «από αρχηγικό, σε κόμμα αρχών». Αν και χαρακτηρίστηκε από την τότε ηγεσία του κόμματος ως «κωμική», ήταν μια πρωτοβουλία στελεχών του φιλελεύθερου χώρου που ζητούσαν τότε δημοκρατικές διαδικασίες στη ΝΔ, εξάλειψη της οικογενειοκρατίας και υψηλότερο ήθος στην πολιτική.

2ο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, 1986

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλάει στους συνέδρους. Στην πρώτη σειρά διακρίνεταιη Μαρίκα Μητσοτάκη και ο Γεώργιος Ράλλης. Πιο πίσω ο ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο Στέφανος Μάνος.

Το 1984 ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παραιτείται από Πρόεδρος του κόμματος και την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου.

Έναν χρόνο μετά η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 126 βουλευτές και συγκεντρώνει ποσοστό 40,85% στις βουλευτικές εκλογές της 2 Ιουνίου 1985. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκαλεί στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 1986, το δεύτερο τακτικό συνέδριο του κόμματος.

Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγεσίας η πρώτη διάσπαση στην ιστορία του κόμματος, με τον Κωστή Στεφανόπουλο να ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) παίρνοντας μαζί του δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εμπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Τότε, για πρώτη φορά, η Διοικούσα Επιτροπή θα μετονομαστεί σε Κεντρική Επιτροπή.

3ο Συνέδριο στη Χαλκιδική, 1994

3ο Συνέδριο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με σύνθημα «Για μια ειρηνική επανάσταση με αξιοπιστία». Από αριστερά: Σταύρος Δήμας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Μιλτιάδης Έβερτ.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Γεώργιος Ράλλης.

Νέα Δημοκρατία

Χειραψία μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Έβερτ. Ο τελευταίος έχει εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος έναν χρόνο νωρίτερα, έναντι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Τζαννής Τζαννετάκης και Αθανάσιος Τσαλδάρης.

Νέα Δημοκρατία

Στο βήμα του 3ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Από τις 22 έως και τις 24 Απριλίου συνέρχεται στη Χαλκιδική το 3ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο στο οποίο συμμετέχουν 1.300 σύνεδροι.

Πρόεδρος του κόμματος ο Μιλτιάδης Έβερτ, αφού έχει προηγηθεί η διάσπαση με τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύει την «Πολιτική Άνοιξη» και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να παραιτείται και να κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Το 3ο τακτικό συνέδριο, υπό το σύνθημα «Για μια ειρηνική επανάσταση. Με αξιοπιστία», εγκρίνει το νέο καταστατικό, επιβεβαιώνει τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος και οριοθετεί το νέο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

4ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, 1997

Μάρτιος 1997, 4ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Νέος πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής. / Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 69,16%, έναντι 30,84% του Γιώργου Σουφλιά. / Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Ο επίτιμος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τότε Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. / Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Το 4o συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν το πρώτο που έγινε στην Αθήνα και το πρώτο που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Στην πρώτη ψηφοφορία, ο Κώστας Καραμανλής συγκέντρωσε ποσοστό 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,40%.

Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος με 69,16%, έναντι 30,84% του Γιώργου Σουφλιά. Από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου το καθ’ αυτό συνέδριο έθεσε τις βάσεις για τη διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Έναν χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 1998, ο Κώστας Καραμανλής θα διαγράψει από το κόμμα τους Γιώργο Σουφλιά, Στέφανο Μάνο και Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, οποίοι αρνήθηκαν να προσέλθουν στο Πειθαρχικό.

«Ο δρόμος που ακολουθεί η ηγεσία της Ν.Δ. είναι η οδός της συρρίκνωσης του κόμματος και της αξιοπιστίας της πολιτικής του πρότασης. Ο κόσμος της Ν.Δ. κρίνει και έχει εξαγάγει ήδη τα πικρά συμπεράσματά του.

Ο δρόμος που προτείνω εγώ είναι ο δρόμος της αλήθειας, των γενναίων λύσεων και της καθαρής θέσης. Της μόνης ωφέλιμης για τον λαό αλλά και της μόνης που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε νίκη», δήλωνε τότε ο Γιώργος Σουφλιάς για την απόφαση Καραμανλή.

5ο Συνέδριο στην Αθήνα, 2001

Ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής κατά την άφιξή του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την έναρξη του 5ου τακτικού Συνεδρίου. / Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Νέα Δημοκρατία

«Γιώργο καλωσόρισες σπίτι σου», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής χαιρετίζοντας την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη Νέα Δημοκρατία. / Photo Credits: Α.Π.Ε.

Το 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από την περίφημη φράση του Κώστα Καραμανλή με αποδέκτη τον Γιώργο Σουφλιά. «Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου».

Στο συνέδριο συζητήθηκαν ζητήματα αρχών και θέσεων και οι οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνταν στο κόμμα. Επίσης, δόθηκε η εκκίνηση ενός πολιτικού αγώνα που κατέληξε στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2004.

6ο Συνέδριο, 2004

Νέα Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής συνομιλεί με τον βουλευτή του κόμματος, Βύρωνα Πολύδωρα στο προεδρείο του 6ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. / Photo Credits: ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νέα Δημοκρατία

Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα Δημοκρατία

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, μίλησε στο 6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου. / Photo Credits: ΑΠΕ

Ιωάννης Βαρθολομαίος, Άγγελος Μοσχονάς και Γιάννης Τραγάκης. / Photo Credits: ΑΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Στο βήμα ο τότε ευρωβουλευτής Αντώνης Σαμαράς. / Photo Credits: ΑΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή (πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης). / Photo Credits: EUROKINISSI

«Νέα Πολιτική. Νέοι Δρόμοι»: Ύστερα από 11 χρόνια η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται στην εξουσία με μπροστάρη τον Κώστα Καραμανλή και με ποσοστό 45,36 % εκλέγει 164 βουλευτές.

Λίγους μήνες αργότερα διεξάγεται στην Αθήνα, από τις 23 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου, το 6ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος υπό διάθεση πανηγυρική.

Στο συνέδριο αυτό τιμήθηκαν τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης, μαζί με τα 30στά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά 4.500 σύνεδροι ψήφισαν για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής.

Καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή, με πρώτο γραμματέα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το μήνυμα του συνεδρίου του 2004 ήταν: «Όλοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών».

7ο Συνέδριο, 2007

Χαιρετισμός του Κώστα Καραμανλή κατά την έναρξη του 7ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος στο Σ.Ε.Φ. / Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Η νεολαία του κόμματος. / Photo Credits: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ)

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Στα δεξιά του ο Μιλτιάδης Έβερτ και στα αριστερά του ο Τζαννής Τζαννετάκης. / Photo Credits: Α.Π.Ε

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας και ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. / Photo Credits: Α.Π.Ε

Στο βήμα η Μαριέτα Γιαννάκου τότε Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. / Photo Credits: Α.Π.Ε

«Επενδύουμε στο μέλλον. Προστατεύουμε το περιβάλλον», είναι το σύνθημα του 7ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας το οποίο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώπιον 4.500 σύνεδρων.

Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Το σύνθημα του συνεδρίου (τουλάχιστον κατά το δεύτερο ήμισυ) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δραματική πραγματικότητα που θα βιώσει η χώρα δύο μήνες αργότερα με τις φονικές πυρκαγιές να μετατρέπονται σε εθνική καταστροφή.

Λίγο πριν ακουστεί το «ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων», από το στόμα του τότε Υπουργού Δημοσίας Τάξης, ο Βύρων Πολύδωρας, έλεγε από το βήμα του 7ου Συνεδρίου:

«Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, κανονικά δεν έπρεπε να ακούτε τη φωνή μου, διότι κανένας «σάκος του μποξ» δεν μιλάει. Εδώ έχουμε μια εξαίρεση. Είμαι σάκος του μποξ και μιλάω και δεν παθαίνω τίποτα. Γιατί έχω την εντολή από εσάς, από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να μην δειλιάσουμε, να κρατήσουμε γερά τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο κι αυτό πράττουμε».

Στις 17 Αυγούστου, κι ενώ η Πεντέλη είχε μετατραπεί σε «πύρινη κόλαση», ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

8ο Συνέδριο, 2010

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς μιλάει στις εργασίες του 8ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στις 27 Ιουνίου 2010. / Photo Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος. / Photo Credits: Α.Π.Ε

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην έναρξη του 8ου συνεδρίου. / Photo Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση με την οποία ξεκίνησε ο προσυνεδριακός διάλογος που οδήγησε στο 8ο τακτικό συνέδριο. / Photo Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Έναν χρόνο μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009 ο νέος πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, διοργανώνει στην Αθήνα, 25-27 Ιουνίου του 2010, το 8o τακτικό συνέδριο. Στην εισήγησή του ζητάει την ενίσχυση του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

Είχε προηγηθεί, έναν χρόνο νωρίτερα, το έκτακτο συνέδριο του κόμματος μετά την παραίτηση Καραμανλή, στο οποίο αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο η τροποποίηση του καταστατικού ώστε ο αρχηγός να εκλέγεται από τη βάση.

Το «άνοιγμα στη βάση» επανέφερε τον Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα αλλά και στην ηγεσία αυτού, 16 χρόνια από τότε που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε εκείνες τις εσωκομματικές εκλογές συμμετείχαν περίπου 800.000 μέλη με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

9ο Τακτικό Συνέδριο, 2013

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στο 9ο Συνέδριο της Ν.Δ. με βασικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα». / Photo Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Πάνω από 4.000 στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από όλη τη χώρα παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Ανδρουλάκης, Μάκης Βορίδης και Κωνσταντίνος Μίχαλος. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε για λίγο την ομιλία του λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Οι συνεργάτες του μίλησαν για αδιαθεσία που οφείλεται σε μια ίωση γαστρεντερίτιδας που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες. / Photo Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξήχθη το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία. Νέα Ελλάδα».

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Πρωθυπουργού για την πορεία της χώρας και τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος, ενώ εξελέγη και η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής.

Στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουνίου του 2012, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με 29.66% και 129 έδρες και ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε ο 13ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

10ο Τακτικό Συνέδριο, 2016

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στο 10ο συνέδριο της Ν.Δ., το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας». / Photo Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στιγμιότυπο από την 3η ημέρα των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή 24 Απριλίου 2016. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από αριστερά: Γιώργος Κουμουτσάκος, Νίκη Κεραμέως, Θοδωρής Ζαγοράκης (πίσω), Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραγκούνης, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το 10 Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι το πρώτο υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τρεις μήνες πριν είχε εκλεγεί από τη βάση επικρατώντας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο.

Το συνέδριο με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα» ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου, η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου και η απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού.

Της εκλογής Μητσοτάκη είχε προηγηθεί το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου 2015 όταν το σύστημα ψηφοφορίας δεν λειτούργησε ποτέ με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι εκλογές, στις οποίες επίσης ήταν υποψήφιοι οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης.

11ο Τακτικό Συνέδριο, 2017

Με σύνθημα «Αξίζουμε Καλύτερα». / Photo Credits: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς στο 11ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα, στις 17 Δεκεμβρίου 2017. / Photo Credits: George Vitsaras / SOOC

Στιγμιότυπο από το βίντεο που προβλήθηκε με αναφορές σε όλους τους προέδρους του κόμματος. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απροκατάληπτη εθνική παράταξη». Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Photo Credits: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

«Είμαστε όλοι εδώ, παλιά και δοκιμασμένα στελέχη, που σήκωσαν στους ώμους την παράταξη στις δύσκολες στιγμές. Είναι μαζί μας στελέχη που ενισχύουν καθημερινά τη δράση βλέποντας τη ΝΔ σαν τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει την προσδοκία των Ελλήνων.

Η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που ανοίγεται στην κοινωνία και σπάει τα στεγανά. (…) Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, κι αν ολοκλήρωνε τη θητεία του η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα.

Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν. (…)

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία. Του δόθηκε δύο φορές η ευκαιρία να κυβερνήσει και απέτυχε οικτρά. Τον λογαριασμό των ψεμάτων τον πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Απέναντι έχουμε ένα καθεστώς. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι αντέχουμε όση λάσπη κι αν πετάξει. Η μεγάλη πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν να αλλάξουμε την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

12ο Τακτικό Συνέδριο, 2018

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνει ομιλία στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται σε εκθεσιακό χώρο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018. / Photo Credits: / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

12ο Τακτικό Συνέδριο με σύνθημα «Ελλάδα Μπορούμε». / Photo Credits: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Photo Credits: Menelaos Myrillas / SOOC

Το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo. Στο Συνέδριο, με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε», εξελέγη η νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και επιβεβαιώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα νίκης ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, επισημαίνοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα.

13ο Τακτικό Συνέδριο, 2019

«Το μέλλον αρχίζει τώρα». / Photo Credits: Menelaos Myrillas / SOOC

Η μικρότερη σύνοδος του συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών στο συνέδριο η μικρή Αγνή εμφανίζεται μπροστά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και της μιλάει. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης της δίνει τη διαπίστευσή του κι εκείνη φεύγει ευχαριστημένη. / Photo Credits: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Άδωνις Γεωργιάδης, Μαργαρίτης Σχοινάς, Κώστας Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος. / Photo Credits: Menelaos Myrillas / SOOC

Το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019 με σύνθημα «Το μέλλον αρχίζει τώρα».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον ιδεολογικο-πολιτικό άξονα της κυβερνώσας παράταξης. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, μειώσεις φόρων, νέες δουλειές».

«Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση το ψέμα και τη μιζέρια. Η Νέα Δημοκρατία έχει την πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας.

Το κόμμα μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά. (…)

Πρέπει όλοι να πετάξουν την αρχαία σκουριά των κούφιων λόγων και διλήμματα που δεν έχουν νόημα στη σύγχρονη εποχή όπως καλός κρατισμός ή κακή αγορά. Ευθύνη μου είναι να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνον αυτών που μας ψήφισαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά 1.766 σύνεδροι, 5.639 παρατηρητές και 13 προσκεκλημένοι ομιλητές συμμετείχαν στις συνεδριακές εργασίες, με το 50% των συνέδρων να ανήκει στις ηλικίες 25-44 ετών.

14ο Τακτικό Συνέδριο, 2022

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα των εργασιών του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Metropolitan Expo, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. / Photo Credits: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Photo Credits: Dimitris Kapantais / SOOC

«Ξαναβρισκόμαστε μαζί ύστερα από σχεδόν 2,5 χρόνια, σφίγγοντας ο ένας το χέρι του άλλου. Η πανδημία μόνο πρόσκαιρα εμπόδισε τις διαδικασίες μας. Όμως η δέσμευση που εξαρχής ανέλαβα παραμένει ακλόνητη. Το Συνέδριο του κόμματός μας να γίνεται κάθε χρόνο. (…)

Όταν μου κάνατε τη μεγάλη τιμή και με εκλέξατε Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, δεν δεσμεύτηκα μόνο ότι θα σας οδηγήσω σε μία εκλογική νίκη, αλλά και ότι θα διευρύνω την παράταξή μας και θα την ανανεώσω σε πρόσωπα και σε ιδέες. Και η μαζική παρουσία σας σήμερα αποδεικνύει ότι αυτή μου τη δέσμευση την τήρησα στο ακέραιο.

Τιμώ, τιμούμε όλους τους προκατόχους μου, που είναι σήμερα μαζί μας. Τον Πρόεδρο του Συνεδρίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Συνέδριο χωρίς τον Βαγγέλη δε γίνεται.

Τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου διετέλεσα Υπουργός. Τον Κώστα τον Καραμανλή με τον οποίον ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή. Και πάντα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας.

Τον Μιλτιάδη Έβερτ της απλότητας και της αμεσότητας. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας. Τον Ευάγγελο Αβέρωφ της επίμονης αποτελεσματικότητας.

Τον Γεώργιο Ράλλη της μετριοπάθειας και της ηπιότητας. Κρατώντας πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Όλη η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα εδώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου «Δίπλα σε κάθε πολίτη».