Ένα απλό ερώτημα που, όπως είπε, «έχει χαρακτηριστικά πρόκλησης» προσπάθησε να απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός στο 15ο Συνέδριο του κόμματος στο Ζάππειο.

«Τι θα απαντούσα στα 6χρονα παιδιά μου αν με ρωτήσουν τι είναι η Νέα Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Ρωμανός και επιχείρησε να απαντήσει εξηγώντας αρχικά τι είναι η Δημοκρατία και πώς την εγκαθίδρυσε το κόμμα.

«Για αυτό είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας! Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της παράταξης μας! Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας! Είμαστε περήφανοι για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας! Ενόψει των Ευρωεκλογών, το οφείλουμε στα παιδιά μας, να στείλουμε στις 9 Ιουνίου, ένα και μόνο μήνυμα: προχωράμε όλοι μαζί μπροστά» είπε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ομιλία

«Φίλες και φίλοι,

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

Aποφάσισα να δομήσω την ομιλία μου πάνω σε ένα απλό ερώτημα. Που όμως έχει και χαρακτηριστικά πρόκλησης…

Τι θα απαντούσα στα 6χρονα παιδιά μου αν με ρωτήσουν τι είναι η Νέα Δημοκρατία;

Θα έπρεπε να ξεκινήσω εξηγώντας τους τί είναι η Δημοκρατία. Για να τους πω ότι η Νέα Δημοκρατία εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Μετά θα προσπαθούσα να τους εξηγήσω τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να τους πω ότι η Νέα Δημοκρατία μας ενέταξε, και μας κράτησε στην ισχυρότερη πολιτική και οικονομική ένωση κρατών του κόσμου.

Και θα κατέληγα εξηγώντας τους πώς η Νέα Δημοκρατία, μισό αιώνα τώρα, πρωταγωνίστησε σε κάθε μεγάλη απόφαση, σε κάθε πολιτική, σε κάθε επιλογή που υπηρετεί τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους.

Γιατί, τί χρειάζονται τα παιδιά μας;

Ελεύθερη, δυναμική και ισχυρή οικονομία, για να έχουν περισσότερες επιλογές, ευκαιρίες, καλοπληρωμένες δουλειές και προοπτική στη χώρα τους!

Σύγχρονη προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα οδηγεί σε ελεύθερα πανεπιστήμια!

Ασφάλεια παντού γιατί χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία. Και σε αυτό το πεδίο έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Βελτιωμένες υπηρεσίες και δομές υγείας με έμφαση στην πρόληψη.

Ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος με σύγχρονες και προοδευτικές πολιτικές για την στέγαση, για την ισότητα, για το δημογραφικό.

Μια δημόσια διοίκηση ψηφιακή, ευέλικτη, γρήγορη, φιλική και απαλλαγμένη εντελώς από τις παθογένειες δεκαετιών της γραφειοκρατίας και του ωχαδερφισμού.

Και τέλος, μια ισχυρή, θωρακισμένη πατρίδα που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, θα πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή και θα ενισχύει τη διεθνή της θέση τιμώντας τις συμμαχίες της και χτίζοντας πάνω στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά, ούτε έγιναν, ούτε γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού! Δεν έγιναν και δεν γίνονται με ωραία συνθήματα και ευχάριστα λόγια! Γίνονται με ειλικρίνεια, γνώση, σκληρή δουλειά, στοχοπροσήλωση, και καθημερινές μάχες! Μάχες που δεν ήταν πάντα εύκολες, ούτε ήταν όλες, πάντα νικηφόρες! Άλλα είναι όλες στη σωστή κατεύθυνση, στη σωστή πλευρά της ιστορίας!

Και όπως τις δώσαμε όλοι μαζί μισό αιώνα τώρα, περνώντας τον πυρσό από γενιά σε γενιά, έτσι θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε και τα επόμενα 50 χρόνια, παραδίδοντας τον πυρσό στα παιδιά μας. Τον πυρσό που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, τον πυρσό που 50 χρόνια φωτίζει την αλήθεια, φωτίζει τον δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και του υπεύθυνου πατριωτισμού, κόντρα στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό.

Για αυτό είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας! Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της παράταξης μας! Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας! Είμαστε περήφανοι για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας!

Εν όψει των Ευρωεκλογών, το οφείλουμε στα παιδιά μας, να στείλουμε στις 9 Ιουνίου, ένα και μόνο μήνυμα: προχωράμε όλοι μαζί μπροστά!

Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια! Ακόμα πιο τολμηρά! Ακόμα πιο δυναμικά! Ακόμα πιο αποφασιστικά! Ακόμα πιο ενωμένοι!