Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ που αρχίζει αύριο Κυριακή 7/4 στις 11:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Θα είναι όλοι εκεί. Η κινητοποίηση έχει γίνει από το οργανωτικό. Μηνύματα στάλθηκαν και story ανέβηκαν στους επίσημους λογαριασμούς των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Βουλευτές από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της αίθουσας, προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη. Μία ομιλία που αναμένεται να έχει παλμό, ένταση και να στρέφεται γύρω από κοινωνικά θέματα, αλλά και το κράτος δικαίου.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ένα θέμα, που μετά την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η κυβέρνηση για την μη ενημέρωση των προσώπων που παρακολουθήθηκαν, αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης την Παρασκευή «σήμερα είναι μια πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και μια μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου». Μία φράση, τροχιοδεικτική της διάθεσης που έχει ΠαΣοΚ για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, ειδικά σε θέματα που χαρακτηρίζονται ως ταυτοτικά για τον λεγόμενο δημοκρατικό χώρο.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, για να ενημερωθεί επίσημα και θεσμικά, για τους λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε να τον παρακολουθήσει και μάλιστα την στιγμή που ήταν υποψήφιος αρχηγός του ΠαΣοΚ.

Σημαντικές νίκες παντού

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας στην υπόθεση των Τεμπών και την τροπή που αυτή πήρε, μετά το δημοσίευμα του Βήματος που αποτέλεσε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Η πρόταση δυσπιστίας του ΠαΣοΚ ένωσε την αντιπολίτευσή κι είχε ως αποτέλεσμα, από τη μία να έρθουν στη Βουλή και να «απολογηθούν» οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής κι από την άλλη, να «εκπαραθυρωθούν» δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι κύριοι Μπρατάκος και Παπασταύρου, που μέχρι πρότινος ήταν προνομιακοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού.

Στο ΠαΣοΚ πιστεύουν, όπως και ο Ζίγκμουντ Φρόυντ, πως «το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη». Όπως και στην υπόθεση των υποκλοπών, έτσι και στην υπόθεση των Τεμπών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ακολούθησε τη θεσμική οδό. Πήρε πρωτοβουλία κι επισκέφθηκε την Δευτέρα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να σπάσει όπως είπε «ο φαύλος κύκλος της διαφοράς, της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας».

Η κίνηση αυτή έφερε εξελίξεις μεσούσης της εβδομάδας, καθώς, εκεί που δεν είχε γίνει τίποτα εδώ κι ένα χρόνο, την Τετάρτη, ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, με εντολή του, έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί έφοδος στα γραφεία του Ο.Σ.Ε. και να κατασχεθούν σκληροί δίσκοι με τις πρωτότυπες ηχογραφημένες συνομιλίες. Κάτι που στη Χαριλάου Τρικούπη το θεωρούν ως νίκη.

Ως νίκη μετρούν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ και τη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στη Βουλή για την Golden Visa, αλλά και το γεγονός πως η κυβέρνηση έκανε δεκτές δύο διορθώσεις που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επιπρόσθετα, επισημαίνουν πως συζητιούνται όλο και περισσότερο οι προτάσεις του ΠαΣοΚ για την οικονομία, ένα θέμα που απασχολεί οριζόντια την κοινωνία.

Ονόματα και κάλπες

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να απασχολήσουν την αυριανή συνεδριάση της Κεντρικής Επιτροπής. Μία συνεδρίαση που θα γίνει με άρωμα ευρωεκλογών, καθώς θα στηθούν τρία τραπέζια, για τον πολιτικό, οργανωτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό που θα έχει το ΠαΣοΚ στον δρόμο προς την ευρωκάλπη. Σε αυτά τα τραπέζια θα ανοίξει ο διάλογος για την στρατηγική που πρέπει να έχει η Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα, με τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Νίκο Μίλη να αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλα ονόματα υποψήφιών ευρωβουλευτών. Όπως αυτό του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου, του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη του παρουσιαστή δελτίων καιρού Σάκη Αρναότουγλου κ.α.

Τις τελευταίες ώρες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη ένα πρόσωπο που θα προκαλέσει αίσθηση αν ανακοινωθεί. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο των αστυνομικών Γιώργο Καλλιακμάνη, που είναι γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις τελευταίες ώρες ακούγεται όλο και πιο έντονα στο παρασκήνιο πως θα συστρατευθεί με το ΠαΣοΚ. Αν η συμφωνία αυτή επιτευχθεί κι ο Γιώργος Καλλιακμάνης εκτεθεί στο ευρωψηφοδελτίο, τότε θα χαρακτηριστεί ως επιτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς είναι ένα πρόσωπο που σύμφωνα με πληροφορίες «πολιόρκησε» και η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν το 90% του ευρωψηφοδελτίου θα ανακοινωθεί αύριο Κυριακή. Θα μείνουν μόνο λίγες θέσεις ανοιχτές για να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, αν χρειαστεί, το επόμενο διάστημα.

Σηκώνουν μανίκια

Από τη Δευτέρα όμως ξεκινάει ξανά η σκληρή δουλεία σε επίπεδο κοινωνίας. Κλιμάκια του ΠαΣοΚ αναμένεται να πραγματοποιήσουν συντονισμένη πανελλαδική εξόρμηση στα νοσοκομεία της χωράς. Αυτή η δράση για την υγεία και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευαίσθητος αυτός κλάδος, έρχεται να προστεθεί στις 200 εξορμήσεις που έκαναν στελέχη του ΠαΣοΚ σε γειτονιές της Αθήνας, μόνο τον μήνα Μάρτιο. Εξορμήσεις που έγιναν προκείμενου η Χαριλάου Τρικούπη να ανοίξει τον διάλογο με τους πολίτες σε μία σειρά από θέματα όπως η κοινωνική κατοικία, η ακρίβεια και η Παιδεία. Θέματα πως στο ΠαΣοΚ τα θεωρούν σημαντικά και προσπαθούν να τα αναδείξουν με κάθε ευκαιρία.