Η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τελείωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης κι αμέσως μετά τα μέλη της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα 111 της Βουλής. Έκατσαν γύρω από το μεγάλο ξύλινο τραπέζι, που βρίσκεται κάτω από το κάδρο του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του κόμματος, και συζήτησαν για περίπου μισή ώρα.

Το κλίμα ήταν καλό κι αυτό γιατί το ΠαΣοΚ μπήκε ξανά στη θέση της ηγέτιδας δύναμης, καθώς οδήγησε τις εξελίξεις και έδωσε, όπως είπε κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανάγκασε με τις κινήσεις του τον πρωθυπουργό να παρουσιαστεί στη Βουλή και να απαντήσει σε μία σειρά από θέματα που αφορούσαν την Τραγωδία των Τεμπών, αλλά και να προβεί σε «παραιτήσεις» δύο στενών συνεργατών του.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης αυτής συνεδρίασης συζητήθηκαν όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Οι θεσμικές πρωτοβουλίες που πήρε η παράταξη κι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Η συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η σοβαρή στάση που είχε το ΠαΣοΚ αυτές τις ημέρες μέσα στο κοινοβούλιο. Ο σεβασμός που έδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα απέναντι στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους. Η αντιπαράθεση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε υψηλούς τόνους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και οι φαρμακερές ατάκες που εξακόντισε απέναντι στο πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που τον υπερασπίστηκαν αυτές τις ημέρες.

Στάθηκαν επίσης στο γεγονός όπως είπαν πως κανείς από την κυβέρνηση δεν απάντησε ουσιαστικά σε τρία κορυφαία ερωτήματα που αφορούν την τραγωδία και είναι:

  1. Ποιος πήρε τις συνομιλίες;
  2. Ποιος τις χάλκευσε την ώρα που ακόμη έκαιγαν οι λαμαρίνες;
  3. Ποιος τις έδωσε τις χαλκευμένες συνομιλίες για δημοσίευση;

Πολιτικό συμβούλιο στη Χαρ. Τρικούπη

Τα μέλη της Κ.Ο. αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 12:30 στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και θα γίνει η αποτίμηση της εβδομάδας που πέρασε, ενώ παράλληλα αναμένεται να χαραχθεί και η στρατηγική το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύγκρουση με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και θα είναι μετωπική σε μία σειρά από θέματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου. Επίσης την επόμενη εβδομάδα έρχονται στη Βουλή δύο θέματα που το ΠαΣοΚ έχει ψηλά στην ατζέντα του.

Πρόκειται για την golden visa και την κοινωνική κατοικία που θα συζητηθεί την Τρίτη, αλλά και αυτό της της οικονομίας και της ακρίβειας που πλήττει οριζόντια την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους κοινωνικά ασθενέστερους. Αυτούς που επιθυμεί να εκπροσωπεί το ΠαΣοΚ. Για αυτό κι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ζητήσει από τα στελέχη του ΠαΣοΚ να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Τέλος αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο για να οριστεί σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με θέμα τις ευρωεκλογές και ευρωψηφοδέλτια με πιθανότερη ημερομηνία να είναι η επόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου.