Η απόφαση του ΣτΕ για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που αφορά τις υποκλοπές ήταν, αν μη τι άλλο, ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη που τελούσε υπό παρακολούθηση. Παράλληλα όμως ανέδειξε τη «μάχη χαρακωμάτων» στην οποία έχουν εισέλθει ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές και την περίφημη πρωτοκαθεδρία που διεκδικούν στον χώρο της κεντροαριστεράς.

«Οι συκοφαντίες είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή»

Στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την όλη εξέλιξη ως «μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρό του, τον κ. Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά και γι’ αυτό είμαι ‘εκβιαζόμενος’».

Ήταν μια λέξη που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε χρησιμοποιήσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του, με συνέπεια οι σχετικά ώριμες σχέσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά το τελευταίο δίμηνο του 2023 να οδηγηθούν απότομα στον απόλυτο μαρασμό από τον Γενάρη του 2024.

«Έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω ως ένας πολίτης που σέβεται το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών και δεν θέλει καμία ειδική μεταχείριση όπως έχουν μάθει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας μας. Έχω μια άλλη διαδρομή, όσο κι αν προσπαθείτε να τη σπιλώσετε, γιατί αυτό θέλατε να πετύχετε» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ καταλήγοντας ότι «οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή και αξιοπρέπεια. Σήμερα οι συκοφάντες γελοιοποιήθηκαν. Σήμερα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και μια πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου».

«Ο Ανδρουλάκης πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία»

Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με υστερόγραφο στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατά της Νέας Δημοκρατίας.

«Την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για την διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη» επεσήμαναν στην έξτρα παράγραφο από την Κουμουνδούρου, εκφράζοντας, με σκωπτικό ύφος, την ελπίδα πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα «υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του», καθώς «πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία».

Επέστρεψε με νέα ανακοίνωση το ΠαΣοΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε άμεσα σε όσα της καταλογίστηκαν, με τις αιχμές ν’ αφορούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στις ΗΠΑ συνδυαστικά με την παρελθοντική σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει ‘νομικές συμβουλές’ στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται» απάντησε το κόμμα. «Άλλωστε», όπως επισημάνθηκε σχετικώς, «την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη».

«Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκαν οι επιτελείς του ΠαΣοΚ στο τέλος της ανακοίνωσης που εξέδωσαν ως απάντηση.