Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή κάμψη των ποσοστών της κυβέρνησης χωρίς να διαμορφώνονται τάσεις ανατροπής του ισχύοντος συσχετισμού δυνάμεων. Η ΝΔ έχει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί τρίτο το ΠΑΣΟΚ – 33% έναντι 15% και 12,5% στην Pulse και 31,3% έναντι 15,9% και 13,4% στην MRB. Διαμορφώνεται ωστόσο ένα κοινωνικό μέτωπο δυσαρέσκειας γύρω από κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια και η αστυνόμευση, τα Τέμπη που συμπαρασύρουν μια έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Τα γεγονότα διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα ερήμην της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, γιατί αναδεικνύουν τις ελλείψεις, τα κενά και τις αστοχίες ενός κρατικού μηχανισμού που αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες. Είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για δολοφονίες γυναικών, όπως η τελευταία έξω από το αστυνομικό τμήμα, είτε για βία ανηλίκων είτε για τροχαία είτε για τα Τέμπη. Η βία και η ανασφάλεια έχουν εγκατασταθεί στην καρδιά της καθημερινότητας και όταν αναμιγνύονται με την ακρίβεια το μείγμα ίσως εκραγεί στην κάλπη ή μείνει αδρανές στον καναπέ του.

Σήμερα ξεκινά το πανηγυρικό συνέδριο της ΝΔ με αναφορές στην 50χρονη επέτειο της ίδρυσής της αλλά και στον συνεπή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Η συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου μπορεί να επιτευχθεί, όμως η διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας δεν μπορεί να βασίζεται στην αποτυχία των άλλων να πείσουν. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να φτιάξει το κράτος και οι πολίτες της στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προσπάθησε αρκετά.