Περιοχή με πολύ μεγάλη σεισμικότητα είναι η Ταϊβάν που χθες (3/4) σείστηκε από 7,4 Ρίχτερ, τα οποία έκοψαν το νήμα της ζωής 9 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιο Γκανά, «η Ταϊβάν βρίσκεται μέσα στο αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», είναι δηλαδή μια περιοχή που βρίσκεται πάνω στο όριο δύο πλακών, όπως είναι και η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει δηλαδή η πλάκα των Φιλιππίνων, η οποία καταδύεται κάτω από την Ευρασία και η Ταϊβάν είναι ακριβώς πάνω στο όριο των δύο πλακών».

Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι «το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κίνηση της πλάκας των Φιλιππίνων, που έρχεται μαζί με αυτήν του Ειρηνικού, περίπου 8 εκατοστά το έτος προς τα βορειοδυτικά, πιέζει τον φλοιό της ευρασιατικής πλάκας που είναι επάνω η Ταϊβάν και αυτό δημιουργεί τους μεγάλους σεισμούς, άνω των 7 βαθμών, όπως έγινε και το 1999. Άρα όλη αυτή η περιοχή είναι αυτό που λέμε σεισμογενής»

Τα 7,4 Ρίχτερ ήταν, σύμφωνα με τον κ. Γκανά, ο κύριος σεισμός, ενώ χθες το πρωί έγινε ένας σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ και αργότερα σημειώθηκαν παρά πολλοί μετασεισμοί κάτω από 6, 5, 4 κοντά στην περιοχή. Ο κ. Γκανάς πρόσθεσε ότι το ρήγμα είναι αρκετά μεγάλο, έχει μήκος πάνω από 60 χιλιόμετρα και είναι πιθανό να προκληθεί το φαινόμενο του ντόμινο και να έχουμε δηλαδή μεταφορά τάσεων και σε άλλα ρήγματα στην περιοχή, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Φαινόμενο ντόμινο στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει «μετά από κάθε διάρρηξη ρήγματος υπάρχει μεταφορά τάσης στα γειτονικά ρήγματα. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά τουλάχιστον για ένα έως δύο μήκη ρήγματος, δηλαδή περίπου 200 χιλιόμετρα απόσταση από το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού έχει φορτίσει επιπλέον τα ρήγματα αυτά τα γειτονικά και τα οποία δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι.

Αυτό δεν ισχύει μονο στην Ταϊβάν αλλά και παγκοσμίως, είπε, και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να έχουμε την τεχνολογία ή την επιστημονική γνώση ώστε να ξέρουμε εάν η τάση έχει συσσωρευτεί σε κάθε ρήγμα. Οπότε πάντα υπάρχει το ερωτηματικό εάν θα ενεργοποιηθεί ή όχι. Στην Τουρκία πέρυσι έγινε το φαινόμενο ντόμινο. Έχει γίνει και σε άλλες περιοχές».

Ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι το φαινόμενο ντόμινο εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2021 με τον σεισμό εντάσεως 6,3 Ρίχτερ στο Δαμάσι και στη συνέχεια είχαμε ενεργοποίηση στο Μεσοχώρι, με σεισμούς με μεγέθη μικρότερα του 6,3 και 6 αντίστοιχα.