Η Ταϊβάν «χόρεψε» χθες στον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, στον ισχυρότερο σεισμό που έχει ποτέ ζήσει μετά το 1999. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν.

Μέσα στο χάος και τα απόκοσμα πλάνα με τα κτίρια που είχαν πάρει κλίση, το ψηλότερο οικοδόμημα της Ταϊβάν, ο ουρανοξύστης Taipei 101, αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων φάνηκε σαν ένα κλαρί που κουνιέται απαλά στο αεράκι. Με ύψος περίπου στα 510 μέτρα το κτίριο είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μειώνεται 40% η ταλάντωσή του σε περίπτωση σεισμών και θυελλωδών ανέμων.

Στο εσωτερικό του ουρανοξύστη κρέμεται από τον 92ο όροφο μια χρυσή σφαίρα βάρους 660 τόνων, ο αποκαλούμενος «συντονισμένος αποσβεστήρας μάζας». Εάν ο άνεμος ή η δύναμη ενός σεισμού σπρώξει τον πύργο προς τα δεξιά, η σφαίρα θα παράσχει μια άμεση και ίση δύναμη προς τα αριστερά, ακυρώνοντας την αρχική κίνηση. Έτσι αν και ο ουρονοξύστης ταλαντεύεται εν τέλει δεν πέφτει. Επίσης υδραυλικά έμβολα κάτω από την τεράστια σφαίρα απορροφούν και διοχετεύουν την ενέργεια ως θερμότητα.

Έλληνας επιστήμονας εξηγεί

Ο καθηγητής δομικής δυναμικής στο City, University of London, δρ. Αγαθοκλής Γιαραλής περιέγραψε στην Daily Mail την σφαιρική συσκευή σαν εκκρεμές.

«Αυτή η χαλύβδινη σφαίρα στηρίζεται σε μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσβένουν τη σχετική κίνηση ταλάντωσης μεταξύ της δομής και της σφαίρας, λειτουργώντας όπως τα αμορτισέρ στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων» είπε.

Αν και φαίνεται παράξενο να βλέπεις ένα κτίριο να ταλαντεύεται, οι σύγχρονοι ουρανοξύστες είναι κατασκευασμένοι για να είναι ευέλικτοι, ειδικά σε σεισμογενείς ζώνες όπως η Ταϊβάν.

«Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένοι είναι ελαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι διαστέλλονται ή συστέλλονται ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα φορτία που ασκούνται σε αυτά» είπε στη MailOnline ο καθηγητής Antony Darby του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Bath.

Το μέγεθος αυτής της παραμόρφωσης σε ένα μεμονωμένο στοιχείο (π.χ. μια δοκό ή μια κολώνα) είναι πολύ μικρό, αλλά όταν πολλαπλασιάζεται σε όλα τα στοιχεία ενός ψηλού κτιρίου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές πλευρικές μετακινήσεις. «Αυτές οι κινήσεις δεν είναι επικίνδυνες για την ίδια την κατασκευή, αλλά, αν είναι υπερβολικές, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές για τους ενοίκους».

«Taipei 101», ένας ουρανοξύστης σαν βλαστός μπαμπού

Η κατασκευή του Taipei 101 ξεκίνησε το 1999 και ολοκληρώθηκε εγκαίρως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2004, οπότε και άνοιξε τελικά για το κοινό. Σχεδιάστηκε ώστε να μοιάζει με βλαστό μπαμπού που υψώνεται προς τα πάνω σε οκτώ τμήματα.

Σε κάθε όροφο τοποθετήθηκαν χαλύβδινα δοκάρια στήριξης που ξεκινούν από τον πυρήνα του κτιρίου και καταλήγουν στις εξωτερικές κολόνες του, ώστε να αυξηθεί η ακαμψία του πύργου. Ενώ άλλα ψηλά κτίρια κρατούν κρυμμένους τους συντονισμένους αποσβεστήρες μάζας, αυτός του Taipei 101 είναι ορατός στους επισκέπτες από τον 88ο έως τον 92ο όροφο, καθιστώντας τον τουριστικό αξιοθέατο. Μάλιστα σε προηγούμενους σεισμούς στην Ταϊβάν τουρίστες έχουν  κινηματογραφήσει την κίνηση της σφαίρας!

«Η ετοιμότητα της Ταϊβάν στους σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο. Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς» είπε ο Στίβεν Γκάο, σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι.

9 νεκροί, 50 αγνοούμενοι

Μέχρι σήμερα ο χθεσινός (3/4) σεισμός της Ταϊβάν έχει προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων, έχει τραυματίσει πάνω από 1.000, ενώ άλλοι 50 αγνοούνται.

Οι διασώστες εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών και των νεκρών θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης των παγιδευμένων στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί προκάλεσαν 24 κατολισθήσεις και ζημιές σε 35 δρόμους, γέφυρες και σήραγγες.