Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το αν θα πρέπει ο όρος «γυναικοκτονία» να αποκτήσει και νομική υπόσταση είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη, μετά τη δολοφονία της 28χρονης μόλις 50 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα. Πρώτα να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί σχετικώς από το 2022. Με αναγνώριση – τότε – του συγκεκριμένου όρου αλλά μόνο σε κοινωνικό επίπεδο και όχι σε νομικό.

Ωστόσο η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη να επιμένει ότι «ο όρος αυτός δεν πρέπει να αποκτήσει ξεχωριστή νομική κατοχύρωση γιατί το ποινικό μας δίκαιο προστατεύει ως υπέρτατο αγαθό την ανθρώπινη ζωή». Όπως αναφέρει ο υπουργός «ο δράστης που αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή (ανδρός, γυναικός, νέου, νέας ηλικιωμένου) τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών, δηλαδή με ισόβια ως μοναδική ποινή. Κατά συνέπεια ακόμα κι αν υπάρξει ξεχωριστός χαρακτηρισμός εγκλήματος ως γυναικοκτονία η ποινή για τον δράστη θα είναι ισόβια. Στην πραγματικότητα η γυναικοκτονία συμπεριλαμβάνεται στον όρο ανθρωποκτονία.

Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία; Η απάντηση της κυβέρνησης, διά του κ. Φλωρίδη είναι ότι «οι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ακόμα ισχύει ο ποινικός κώδικας που ψηφίσανε το 2019 και που προέβλεπε ότι στην ανθρωποκτονία δηλαδή και στη γυναικοκτονία ο δολοφόνος θα μπορούσε να τιμωρηθεί και με δέκα χρόνια κάθειρξη αντί για ισόβια. Πράγμα που σημαίνει πως θα έβγαινε από τη φυλακή σε έξι χρόνια και η κυβέρνηση αυτό το χαρακτηρίζει ώς «μεγάλη υποκρισία».

***

Γιατί πάει Νέα Υόρκη ο Νίκος Δένδιας

Αν θυμάστε, στη μεγαλειώδη παρέλαση των ομογενών στο Μοντρεάλ του Καναδά έγινε ενώπιον των πρωθυπουργών του Καναδά Τριντό και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα η νέα παρέλαση των ομογενών θα γίνει στις 14 Απριλίου στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή των υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Βασίλη Πάλμα (της Κύπρου). Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια παρέλαση με τους τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς. Το τάγμα Ευζώνων θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 12 Απριλίου.

Αλλά όπως μαθαίνω ο κ. Δένδιας δεν πάει στη Νέα Υόρκη μόνον για την παρέλαση. Πάει και για τα εξελιγμένα συστήματα καινοτομίας των μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων. Έτσι θα επισκεφθεί το ΜΙΤ, αλλά και το Χάρβαρντ. Ίσως ορισμένα από τα συστήματα αυτά που εφαρμόζουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια να τα δούμε στο μέλλον να εφαρμόζονται και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Επίσης θα έχει επαφές με την ομογένεια και με ομογενειακούς πολιτικούς.

***

Τι θα γίνει με την εποπτεία της ΕΥΠ

Από τότε που άλλαξε ο κανονισμός της ΕΥΠ και πήγε στο γραφείο του Πρωθυπουργού (με την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές), η πιο μυστική υπηρεσία της χώρας γνωρίζει συνεχώς και νέους εποπτεύοντες. Για παράδειγμα, μετά την παραπομπή του Γρηγόρη Δημητριάδη (για το καραμπινάτο σκάνδαλο των υποκλοπών) που είχε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου (και στον Πρωθυπουργό), η εποπτεία αυτή πέρασε για ένα διάστημα στον Γιώργο Γεραπετρίτη (ήταν τότε υπουργός Επικρατείας και ένοικος του Μαξίμου) και εν συνεχεία στον Γιάννη Μπρατάκο.

Τώρα μετά την αποπομπή και του Γιάννη Μπρατάκου, κανονικά θα πρέπει να περάσει στον νέο γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και στενό συνεργάτη του, Στέλιο Κουτνατζή. Έλα όμως που ο Κουτνατζής, είναι εξωκοινοβουλευτικός και εάν προκύψει θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου ή νομοθέτησης δεν μπορεί να το κάνει. Έτσι άρχισαν να γίνονται δεύτερες σκέψεις. Μία να αναλάβει την ΕΠΥ, ο Μάκης Βορίδης (μαζί με τα νέα καθήκοντα που έχει αναλάβει) και η άλλη, ίσως και η πιθανότερη να επιστρέψει η αρμοδιότητά της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Άλλωστε ΕΥΠ και υπουργείο Προ-Πο στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στην οδό Κατεχάκη.

***

Γαλάζιο συνέδριο… σιωπής και για Σαμαρά και για Καραμανλή

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί στις 5,6 και 7 Απριλίου και το προσκλητήριο συστράτευσης δυνάμεων εν όψει εκλογικής μάχης κάνει «νερά». Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, έχουν αποφασίσει να πάνε στο κάλεσμα που απευθύνει η «γαλάζια» παράταξη δεν δείχνουν όμως καμία ζέση να εκφωνήσουν ομιλία διαλέγοντας να παραμείνουν σιωπηλοί. Αν όμως μιλούσαν; Τουλάχιστον ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τα όσα έγιναν τελευταίως με τις καρατομήσεις στο Μαξίμου;

Από το περιβάλλον, ωστόσο, του Αντώνη Σαμαρά, συνεργάτες του υποστηρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός «έχει τοποθετηθεί δημόσια για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις του» ανασύροντας στις μνήμες όλων το πρόσφατο «μανιφέστο» του από τα δεξιά με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Επετειακό» θα είναι το συνέδριο ΝΔ με ομιλίες Μητσοτάκη και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αναμένεται να γίνει απολογισμός και αφιερώματα για τα 50 χρόνια, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ποια Ελλάδα θέλουμε, για το πολιτικό στίγμα της ΝΔ, για την διεθνή θέση της χώρας μας (ήδη είμαστε στη Δύση) και τα μηνύματα που εκπέμπει η παράταξη.

***

Γιατί πανηγυρίζουν στο ΝΑΤΟ

Ήταν σχεδόν πανηγυρική η χθεσινή έναρξη της εαρινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Όχι μόνον επειδή η Βορειοατλαντική Συμμαχία γιορτάζει τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά επειδή το ΝΑΤΟ καλωσόρισε, στις τάξεις του και την Σουηδία (που τόσο είχε ταλαιπωρηθεί η υποψηφιότητά της από τα «καμώματα» της Τουρκίας και της Ουγγαρίας).

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι το ΝΑΤΟ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Διατλαντική συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, το διεθνές δίκαιο και προφανώς, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό δίκαιο.

***

Η νέα συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν

Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υπήρξε και μία σημαντική συνάντηση. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, τον οδικό χάρτη της διμερούς συνεργασίας καθώς και την προετοιμασία της επικείμενης (τον Μάιο) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και πιθανόν στην Καππαδοκία.

***

Οι Μπελέρη (γιος και αδερφός) στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο γιος και ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως συζητήθηκε η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις για την ένταξη του Φρέντι Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ θεωρείται μία επιλογή που θα συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο, το οποίο έχει δυσαρεστηθεί από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

***

Όταν ξαφνικά στο FIR Αθηνών εμφανίστηκε το θηριώδες B-1

Όταν βλέπεις το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-1 στην πίστα κάποιου αεροδρομίου κάτι σε τρομάζει. Ίσως το μέγεθός του, ίσως το μαύρο (κατάμαυρο) χρώμα που είναι βαμμένο, ίσως ακόμα οι τέσσερις κινητήρες του ή τα φτερά του που είναι ξεχωριστά. Και πραγματικά σου κόβουν την ανάσα, ειδικά είσαι εκεί την στιγμή που ένα από τα Lancer απογειώνεται.

Δεν βλέπεις συχνά τέτοιο θέαμα στην περιοχή μας. Ωστόσο τα τελευταία 18 χρόνια, το B-1B Lancer έχει βρεθεί πολλές φορές στη μάχη και έχει πάρει το παρατσούκλι «workhorse» (άλογο εργασίας). Τα χρόνια των εκτεταμένων δραστηριοτήτων της USAF στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν άφησαν το σημάδι στον στόλο των αεροσκαφών Β-1Β. Το Β-1 είναι ένα βαρύ βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να αναπτύξει όπλα ακριβείας και μη ακριβείας.

Και ξαφνικά το θηριώδες B-1 εμφανίστηκε το FIR Αθηνών και αμέσως απογειώθηκαν 8 ελληνικά F-16 για συνοδεία. Ωστόσο, υπήρξε μια χρυσή ευκαιρία για τα ελληνικά μαχητικά να πραγματοποιήσουν θεαματική άσκηση, ίσως για πρώτη φορά στους ελληνικούς αιθέρες. Τα ελληνικά μαχητικά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τέσσερα για να προστατεύουν το B-1 και τα άλλα τέσσερα για να του επιτεθούν. Ήταν κάτι το εξαιρετικό που άφησε καλές εντυπώσεις στους πιλότους μας. Εν συνεχεία, το αμερικανικό Β-1 πέταξε προς τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας.