Οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σχεδόν καθημερινή τραγική είδηση. Η χθεσινή δολοφονία της 28χρονης, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα ήρθε να προσθέσει άλλη μια εικόνα φρίκης στο παζλ της βίας κατά των γυναικών. Εκείνο όμως που προκαλεί οργή και αγανάκτηση είναι ότι η συγκεκριμένη γυναικοκτονία έγινε μια ανάσα μακριά από τουλάχιστον τρεις αστυνομικούς και σε απευθείας σύνδεση με την Άμεση Δράση. Δηλαδή τη στιγμή που η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τον 39χρονο, μέσα βρίσκονταν δύο αξιωματικοί. Την ίδια ώρα, ένας σκοπός υπήρχε στο σημείο και μάλιστα μόλις 20 μέτρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη.

Ο σκοπός επενέβη αφότου ο δράστης αυτομαχαιρώθηκε και είχε πέσει στο έδαφος, κλωτσώντας μακριά το μαχαίρι. Οπότε εύλογα διερωτώνται οι πολίτες για το πόσο οι αρχές προστατεύουν επαρκώς τις γυναίκες πολύ περισσότερο όταν εκείνες πάνε μόνες τους στην Αστυνομία για να καταγγείλουν βία και βρίσκονται δολοφονημένες έξω από την πόρτα της. Δεν είναι η πρώτη φορά έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν και όσο η Αστυνομία δεν προλαμβάνει αλλά έρχεται κατόπιν εορτής να κάνει ΕΔΕ και να αποδώσει ευθύνες, δυστυχώς προβλέπω ότι θα ξανασυμβαίνει.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης χαρακτήρισε το έγκλημα ως ένα από τα πλέον συγκλονιστικά που είδε έως τώρα λέγοντας πως «όταν χάνεται μία ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με οργή αναφέρεται σε δήλωσή της στην γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους και επισημαίνει την ευθύνη που έχει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και εγκλήματος, λέγοντας ωστόσο πως απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν χωρεί καμία ανοχή και αδράνεια. Σε ποιους όμως απευθύνεται;

Ο Αλέξης Χαρίτσης ανάφερε ότι η Νέα Αριστερά προχωρεί στην κατάθεση τροπολογίας για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία προχωράει η Νέα Αριστερά, ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα καταδίκασαν την γυναικοκτονία, ζητώντας εξηγήσεις από την ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη ουλή.

***

Γιατροί στους αρχαιολογικούς χώρους….

Πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει συνολικά και στρατηγικά, την παροχή ιατρικών υπηρεσιών για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων. Είναι και πολιτική προτεραιότητα του, η συνεχής αναβάθμιση ασφάλειας και υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, καθώς και η καθολική προσβασιμότητα ΑμεΑ και εμποδιζομένων συνανθρώπων μας. Παράλληλα, επενδύει και στο κοινό των 65+, – οι μελέτες το αποκαλούν big spenders- καθιστώντας προτεραιότητα την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Δεν το έκανε η Μενδώνη για να κάνει «κάτι». Στα Προπύλαια της Ακρόπολης, χρόνια έκρυβαν τα φορεία! Ως εκατονπενήντα τουρίστες γλίστραγαν, έπεφταν και κτυπούσαν, κάθε χρόνο. Εξετάστηκαν οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρου, σε σχέση με την επισκεψιμότητά του, σε συνδυασμό με τον αριθμό των τραυματισμών, από πτώση ή λιποθυμικά και άλλα ιατρικά επεισόδια, εξαιτίας του ανάγλυφου και της ολισθηρότητας του εδάφους ή της πολύωρης έκθεσης των επισκεπτών σε υψηλές θερμοκρασίες, σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Έτσι, επελέγησαν η Ακρόπολη των Αθηνών -τα φορεία, που σας είπα- η Λίνδος, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, για την εγκατάσταση των έξι πρώτων σταθμών, ολοκληρωμένης παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Οι συγκεκριμένοι χώροι υποδέχονται περίπου 6.000.000 επισκέπτες που πληρώνουν περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Μόνον ασφαλείς θα αισθάνονται αυτό το καλοκαίρι. Μόνον θετικά σχόλια ακούγονται για την πρωτοβουλία…

***

Το ΚΚΕ για τους 200 της Καισαριανής

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή από τους Γερμανούς ναζί, μια συγκλονιστική ιστορική στιγμή που αποτύπωσε με συγκλονιστικό τρόπο στην ταινία του “Τελευταίο Σημείωμα” ο Παντελής Βούλγαρης. Και φυσικά το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να μη διοργανώσει τιμητικές εκδηλώσεις για αυτή τη σημαντική επέτειο.

Έτσι λοιπόν το ερχόμενο Σάββατο στο γήπεδο της Νήαρ Εαστ στην Καισαριανή, σε εκδήλωση που θα μιλήσει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία από δύο μεγάλες ερμηνεύτριες: Η Μαρία Φαραντούρη, η μεγάλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών της αντιδικτατορικής πάλης και η Φωτεινή Βελεσιώτου, η δωρική και αυθεντική με το ξεχωριστό ηχόχρωμα θα σμίξουν τις φωνές τους για πρώτη φορά ερμηνεύοντας επιλεγμένα τραγούδια της δισκογραφίας τους, αλλά και σπουδαία τραγούδια του έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου.

***

Μια Κασσελάκη σε ακροδεξιό κόμμα

Όχι, η σύντομη θητεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό στρατό δεν τον έκανε να δει από άλλη οπτική γωνία τις έννοιες «Πατρίδα, θρησκεία, Οικογένεια».

Αντίθετα όμως υπάρχει υποψήφιος ή μάλλον υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το όνομα Κασσελάκη που εμφορείται πλήρως από το παραπάνω τρίπτυχο. Πρόκειται για την Άντζελα Κασσελάκη, δεύτερη εξαδέλφη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από τα Χανιά και αυτή. Η ίδια δηλώνει εισοδηματίας, όπως μάθαμε υπήρξε και αυτή Πρόεδρος, σε τοπική ποδοσφαιρική ομάδα όμως και όπως ανακοίνωσε το ακροδεξιό κόμμα, Εθνικό Μέτωπο, η κυρία Κασσελάκη θα είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής στις τάξεις του. Η ίδια, προφανώς και διαφωνεί με τις θέσεις του εξαδέλφου της καθώς το κόμμα με το οποίο διεκδικεί την ψήφο, είναι σφόδρα αντίθετο στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, στους μετανάστες και φυσικά στην αριστερά.

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως, αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα την καλέσει στον γάμο που θα κάνει το καλοκαίρι προτάσσοντας τους οικογενειακούς δεσμούς από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές.

***

Άλλος για Νίκη τράβηξε και άλλος για παραπέρα.

Η παρατεταμένη σιωπή από τις φυλακές Δομοκού, η υποτονική εικόνα των Σπαρτιατών στη Βουλή, η καινούργια Εισαγγελική έρευνα του Άρειου Πάγου και η αναμονή της απόφασης του Εκλογοδικείου για την τύχη των εδρών των Σπαρτιατών, έχουν οδηγήσει σε διαλυτικές τάσεις στο μόρφωμα Κασιδιάρη. Αλληλοκατηγορίες των στελεχών του και φυγή τους σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, είναι η εικόνα στους κύκλους των οπαδών του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού.

Πρόσφατα παρατήρησα ότι στο κόμμα Νίκη, να υπάρχει υποψήφιος Ευρωβουλευτής ο οποίος είχε παραστεί με χαιρετισμό ως σύνεδρος στο κόμμα Κασιδιάρη το 2020. Άλλα πάλι μέλη και πρώην υποψήφιοι αυτού του μορφώματος μετακομίζουν σε μικρότερα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία δεν ενοχλήθηκαν από το παράβολο των 20.000 ευρώ για τη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές και πληθαίνουν, δηλώνοντας την παρουσία τους στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Κασιδιάρης, έχει δηλώσει σε κύκλους του ότι με κάποιο τρόπο θα δώσει το παρόν στις Ευρωεκλογές. Άν αυτό είναι μία απόπειρα να κρατήσει τους οπαδούς του ή μία αδιαφορία να δει τα πολιτικά και ενδεχομένως ποινικά, αποτελέσματα της περσινής κίνησης του με την στήριξη στους Σπαρτιάτες, αυτό μένει να το δούμε.

***

Γιατί οι σκληροτράχηλοι κομάντος προτιμούν Ελλάδα για ασκήσεις

Έμαθα πρόσφατα ότι Βρετανοί κομάντος έχουν έλθει στη χώρα μας και εκπαιδεύονται με τους ημέτερους Καταδρομείς. Από ότι μου είπαν προέρχονται από το 43 COMMANDO ROYAL MARINES. Μια σκληροτράχηλη Μονάδα, η οποία εδρεύει στη Σκωτία και έχει ως κύρια αποστολή την προστασία των διαφόρων πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Royal Navy

Θα είναι εδώ στην Ελλάδα για 15 ημέρες και θα εντρυφήσουν στα αντικείμενα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως βολές με φορητό οπλισμό, αμφίβιες καταδρομές και αγώνα σε αστικό περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών Κομάντος. Εξάλλου δεσμοί υφίστανται από τον Β’ ΠΠ. Να σημειώσω ότι πρόσφατα ήταν στην Ελλάδα για ασκήσεις με Έλληνες κομάντος και τα πράσινα μπερέ των Αμερικανών, ενώ πολλές φορές η αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι περιβόητοι Seals, έκαναν ασκήσεις με τα δικά μας «βατράχια».

***

Τα Μαύρα Γεράκια εγκρίθηκαν από τη Βουλή

Πέρασαν χθες από τη Βουλή (από την Επιτροπή Εξοπλισμών) τα Black Hawk. Οι υπογραφές για την αγορά των 35 ελικοπτέρων πρόκειται να μπουν το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αναζητούνται λύσεις στο φλέγον ζήτημα του νέου αεροδρομίου ελικοπτέρων, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Στεφανοβικείου.