Η εισαγγελική έφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ και η κατάσχεση των σκληρών δίσκων όπου περιέχονται τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών ανάμεσα στον σταθμάρχη της Λάρισας και τους μηχανοδηγούς αναμένεται να ρίξει φως σε μία από τις σκιές που δικαίως ή αδίκως πέφτουν πάνω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Φως θα ρίξει και ο κατά εισαγγελική παραγγελία χημικός έλεγχος στα χώματα που περισυνελέγησαν από το σημείο της σύγκρουσης και φυλάσσονται σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου, όπως και εκείνος στα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται στην περιοχή Κουλούρι.

Αντιστοίχως, κανένα ερώτημα που σχετίζεται με τη διαρροή, τη συρραφή και τη διοχέτευση σε μέσο ενημέρωσης των ηχητικών συνομιλιών τη μοιραία νύκτα, δεν πρέπει να μείνει στη σκιά. Αφού κανένας δεν αμφισβητεί το μοντάζ ως γεγονός, τότε όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούν ποιο είναι το χέρι που έκοψε και έραψε τις συνομιλίες στη μονταζιέρα.

Το φως είναι απαραίτητο όχι μόνο επειδή πρέπει να λάμψει η αλήθεια ως χρέος στη μνήμη των 57 θυμάτων. Αλλά και επειδή η δημόσια ζωή δηλητηριάζεται από εικασίες στην καλύτερη περίπτωση και θεωρίες συνομωσίας στην χειρότερη που θρέφουν την καχυποψία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

Το φως δεν είναι απαραίτητο μόνο για τα αίτια της τραγωδίας. Αλλά και αναγκαίο για ό,τι συνέβη μετά από αυτήν.