Οι επιστήμονες έχουν από καιρό εντοπίσει ένα «αδύναμο σημείο» στον εγκέφαλο που αρχίζει να εκφυλίζεται νωρίτερα από τις γύρω περιοχές καθώς μεγαλώνουμε, οδηγώντας δυνητικά σε άνοια. Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει 3 τροποποιήσιμους παράγοντες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτήν την ευάλωτη περιοχή του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε 161 συνολικά παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας και τους κατέταξε ανάλογα με τις επιπτώσεις τους σε αυτό το δίκτυο του εγκεφάλου.

Αφού εξέτασαν τις εγκεφαλικές σαρώσεις 40.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας άνω των 45 ετών, οι επιστήμονες ταξινόμησαν αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να αλλάξουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας, σε 15 μεγάλες κατηγορίες:

Αρτηριακή πίεση

Χοληστερόλη

Διαβήτης

Βάρος

Κατανάλωση αλκοόλ

Κάπνισμα

Καταθλιπτική διάθεση

Φλεγμονή

Ρύπανση

Ακοή

Ύπνος

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Διατροφή

Σωματική δραστηριότητα

Εκπαίδευση

Σε τι είναι πιο ευάλωτος ο εγκέφαλος;

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το «αδύναμο σημείο» του εγκεφάλου είναι πιο ευάλωτο στο αλκοόλ, τον διαβήτη και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο καθηγητής Άντερσον Γουίνκλερ, συν-συγγραφέας της μελέτης από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο του Τέξας «Rio Grande Valley», δήλωσε: «Ο διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να βλάπτουν σημαντικά τον εγκέφαλο».

Πηγή: vita.gr