Μπορεί ο πρόσφατος νόμος Φλωρίδη να προβλέπει επιτάχυνση των δικών και αυστηροποίηση των ποινών, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύεται ισχυρότερη των προθέσεων του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, παράδειγμα, όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης της σπείρας που ρήμαζε προτομές στην Αττική και τις πουλούσε για σκραπ! Είχαν κλέψει συνολικά οκτώ προτομές, εκ των οποίων οι πέντε ήταν από την Νέα Ιωνία και τις οποίες πουλούσαν τέσσερα ευρώ το κιλό, σε μάντρα με σκραπ στις Αχαρνές.

Τα μέλη της σπείρας

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής που τους είχε συλλάβει τον Ιούλιο του 2022 είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών Ελλήνων 36, 32 και 53 ετών και μιας 35χρονης αλλοδαπής, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των κατηγορουμένων συνολικά στις κάτωθι κλοπές:

Οι οκτώ κλαπείσες προτομές

Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του στοχαστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.

Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ήρωα ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΛΒΟΗ.

Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του πολιτικού ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του γλωσσολόγου και λογοτέχνη ΜΕΝΟΥ ΦΙΛΗΝΤΑ.

Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ποιητή ΤΑΚΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του τραγουδιστή ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ.

Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της γλύπτριας ΣΟΥΛΗΣ ΣΟΥΡΗ.

Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Για δεύτερη φορά αναβολή

Η εκδίκαση της υπόθεσης ωστόσο δεν προχώρησε για δεύτερη φορά από το Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επειδή δεν εμφανίστηκε …ο δικηγόρος τους. Η πρόεδρος ζήτησε να επικοινωνήσουν μαζί του και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι εκείνη την ώρα …βρισκόταν σε άλλη δίκη, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η εκδίκαση της εν λόγω υπόθεση. Όταν οι μάρτυρες διαμαρτυρήθηκαν στην πρόεδρο ότι δεύτερη φορά αναβάλλεται η δίκη και ότι οι ίδιοι έχουν αφήσει τις δουλειές τους, εκείνη τους απάντησε ότι το δικαστήριο δεν είναι κλειστό και δουλεύει! Έστω και δια των αναβολών…