5 το πρωί: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας -Τραγωδία στην Βαλτιμόρη – Αποκλεισμός της Ελλάδας από το EURO

Με ένταση και κατηγορίες ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, μετά την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και την απάντηση του υπ. Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που τον χαρακτήρισε «εντολοδόχο». Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, όπου θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία

1

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

  • Η διαδικασία: Το απόγευμα της Τρίτης (26/3)σε υψηλούς τόνους  ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσαν ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Η συζήτηση αναμένεται να κρατήσει τρεις ημέρες και συγκεκριμένα έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (28/3) με την ονομαστική ψηφοφορία. Την ίδια ημέρα θα έχουν προηγηθεί και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
  • Η τοποθέτηση: Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εκείνος που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας. Ο ίδιος έκανε λόγο για «διαφθορά», «συγκάλυψη» και «ατιμωρησία», κάνοντας λόγο για προσβολή της χώρας και των θεσμών. Τέλος υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός ζητεί να λογοδοτήσουν εκείνοι που ευθύνονται για το «έγκλημα στα Τέμπη».
  • Η απάντηση: Από πλευράς της κυβέρνησης, ο υπουργός επικρατείας, Μάκης Βορίδης ήταν αυτός που σήκωσε το «γάντι» της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η πρόταση δυσπιστίας είναι «καλοδεχούμενη. Ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ότι είναι «εντολοδόχος συγκεκριμένων συμφερόντων», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός της Βουλής.

 

2

Τραγωδία στη Βαλτιμόρη

  • Πώς έγινε το δυστύχημα: Το εμπορικό πλοίο Dali φαίνεται μέσα από βίντεο να προσκρούει σε κολώνα της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι. Το ογκώδες σκαρί χάνει αρχικά ισχύ στη μηχανή, επαναπροσδιορίζει την πορεία του και αρχίζει να βγάζει καπνούς πριν χτυπήσει τη γέφυρα και προκαλέσει την τραγωδία. Η πιθανότερη αιτία της πρόσκρουσης αποδίδεται σε βλάβη. Το ίδιο πλοίο το 2016 είχε προσκρούσει σε προβλήτα στο λιμάνι της Αμβέρσας.
  • Επιχείρηση διάσωσης: Αγωνιώδεις είναι η επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης επιζώντων. Αρχικά δυο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά, ενώ εντοπίστηκε και μια σωρός. Οι διασώστες έως το βράδυ της Τρίτης (26/3), αναζητούσαν τα ίχνη τουλάχιστον έξι ανθρώπων οι οποίοι διεκπεραίωναν εργασίες συντήρησης στη γέφυρα. Το έργο τους δυσκολεύουν οι παλίρροιες καθώς και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Το μήνυμα Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συνδέει το δυστύχημα με τρομοκρατία. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει ολόκληρο το κόστος της ανακατασκευής της γέφυρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Φόβοι για άλλες επιθέσεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

  • Διάψευση Λουκασένκο: Διαφορετικό σενάριο για την διαφυγή των τρομοκρατών από τη Μόσχα παρουσίασε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο ισχυρισμός του στην ουσία, διαψεύδει τον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος ισχυρίστηκε μια μέρα νωρίτερα ότι οι τρομοκράτες θα διέφευγαν προς την Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ηγεσίες των δυο χωρών το βράδυ του χτυπήματος συνεργάστηκαν στενά.
  • Ο ρόλος της Τουρκίας: Ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας κινούνταν το προηγούμενο διάστημα οι τρομοκράτες. Τουλάχιστον δυο από αυτούς μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς κανέναν πρόβλημα καθώς δεν εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους. Από τις ρωσικές Αρχές ωστόσο δεν διευκρινίστηκε η εθνικότητά τους παρά μόνο ότι ανανέωναν τα χαρτιά διαμονής τους μέσω τρίτης χώρας.
  • Φόβοι και για άλλες επιθέσεις: Πιθανή θεωρείται μετά το χτύπημα στη Μόσχα, μια τρομοκρατική επίθεση με στόχους στη Δυτική Ευρώπη. Στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις υπόπτων οι οποίοι ετοίμαζαν «σοβαρή» επίθεση. Μάλιστα, οι επίδοξοι τρομοκράτες είχαν ως πρότυπο την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στο Bataclan. Την ίδια ώρα η Γαλλία βρίσκεται σε συναγερμό ενώ οι γερμανικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση.
4

Παραμένει το αγροτικό πρόβλημα στην Ευρώπη

  • Ευρωβουλή: Τον Απρίλιο, από Ευρωβουλή θα περάσουν οι νέες ρυθμίσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής, οι οποίες έλαβαν το πράσινο «φως» από την ειδική επιτροπή γεωργίας. Εκτός απροόπτου το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση στις 22-25 Απριλίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ μέσα την άνοιξη.
  • Νέες διαμαρτυρίες: Από την πλευρά τους οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις, ζητώντας επιπλέον μέριμνα, ενώ προχώρησαν σε νέες διαμαρτυρίες στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται, ότι μια από τις κύριες αλλαγές αφορά την εισαγωγή διάταξης που επιτρέπει στα κράτη της ΕΕ να προχωρούν σε στοχευμένες παρεκκλίσεις σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών.
  • Εκτίμηση Αυγενάκη: Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για θετικά βήματα τα οποία όμως δεν είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τις ανησυχίες των αγροτών. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι έχουν υιοθετηθεί οι 19 προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, η οποία έχει αναπτύξει συμμαχίες σε επίπεδο EUMED-9 και ΕΡΡ.
5

Δεν κατάφερε να προκριθεί στο EURO η Εθνική Ελλάδος

  • Ο αγώνας: Η Εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας, καθώς ηττήθηκε στην Τυφλίδα από τη Γεωργία με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι. Η κανονική διάρκεια και η παράταση είχαν ολοκληρωθεί με 0-0.
  • Τα πενάλτι: Οι Γεωργιανοί ήταν πιο ψύχραιμοι στη διαδικασία των πέναλτι και πήραν την πρόκριση, καθώς από ελληνικής πλευράς αστόχησαν ο Μπακασέτας και ο Γιακουμάκης. Για τη Γεωργία άστοχος ήταν μόνο ο Μικαουτάτζε.
  • Ο όμιλος: Η θέση την οποία κατέκτησε η Γεωργία τη φέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του EURO, εκεί όπου θα βρεθεί σε όμιλο με αντιπάλους την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Τουρκία.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr